Nem nőtt jelentősen a várakozási idő Románia határátkelőin az uniós határellenőrzési kódex életbe lépése nyomán

Belföld, 2017.04.07

Nem volt sokkal nagyobb a várakozási idő Románia határátkelőin péntek délelőtt, annak ellenére, hogy az éjfélkor életbe lépett új schengeni határellenőrzési kódex nemcsak a magyar-román schengeni határon, hanem az ország valamennyi határátkelőjén szigorúbb ellenőrzésre kötelezi a hatóságokat.

A román határrendészet honlapján folyamatosan frissülő adatok szerint a várakozási idő mindenütt megfelel a péntek délelőtti megszokott forgalmi adatoknak a nagyobb, főútvonalakon lévő határátkelők kivételével. A kilépő oldalon a legtöbbet - körülbelül egy órát - a Szatmár megyei Pete-Csenegersima határátkelőnél kell várakozni, de hosszú sorok állnak (40 perc) a Bihar megyei Ártánd-Bors átkelőnél is, és fél óránál hosszabb várakozásra kell számítaniuk azoknak is, akik a két ország közötti egyetlen autópálya-összeköttetésen, a Csanád (RO) - Csanádpalota határátkelőn akarnak Romániából Magyarországra jutni.

A belépő oldalon a román határátkelők közül az Ukrajnából érkezőknek kell a legtöbbet várakozniuk a Sucsáva (Suceava) megyei Szeretvásárnál (Siret), de a Moldovából érkezőnek is több mint fél órát vesz igénybe a határátkelés a Iasi megyei Sculeni-nél és a Vaslui megyei Albeni-nél.

A román határrendészet néhány napja kiadott közleményében figyelmeztette az utasokat, hogy az uniós rendelet értelmében az EU-ban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi, vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban.

A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!