Németh Zsolt: új fejezet nyílhat a magyar-amerikai kapcsolatokban

Belföld, 2018.03.09

Új fejezet nyílhat a magyar-amerikai kapcsolatokban, hiszen a két ország nagyon sok kérdésben hasonlóan gondolkodik - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke pénteken az Országházban.

A politikus a Budapestre látogató amerikai kongresszusi delegáció tagjaival egyeztetett, majd az azt követő sajtótájékoztatón kifejtette: az amerikai delegáció látogatása azért is időszerű, mert a napokban ünnepeljük a Szent Korona visszatérésének a 40. évfordulóját. Jimmy Carter korábbi amerikai elnök döntése volt a korona visszaadása Magyarországnak, és ő most levélben köszöntötte Magyarországot, a magyar népet és az Országgyűlést - közölte.

A képviselő szerint a korona visszajuttatásával a szuverenitás "egy kis szeletét kaptuk vissza", és ez beleilleszkedett a rendszerváltozás folyamatába, ahogyan George Bush volt amerikai elnök 1989-es látogatása is.

Németh Zsolt hangsúlyozta: úgy tűnik, új fejezetet nyithatnak a magyar-amerikai kapcsolatokban ezekben a hónapokban. Az új amerikai adminisztráció a republikánus többségre támaszkodva "az élet és a politika számtalan pontján" nagyon hasonlóan gondolkodik, mint Magyarország - vélekedett.

Kiemelte: ebben a tekintetben különösen jelentős a globális biztonság és a belső biztonság, a migráció, a "kerítésépítés" kérdése is. A két ország hasonlóan gondolkodik a társadalompolitikáról, a család, a keresztény értékek jelentőségéről. Remélhetőleg ez az új szakasz nagyon gazdag fejezete lesz a kétoldalú kapcsolatoknak, mert szükség lenne elmélyíteni a magas szintű politikai kapcsolatokat, hasonlóan a gazdasági és a biztonságpolitikai együttműködéshez - mondta.

A képviselő kitért arra: Magyarország fontos külpolitikai prioritása Közép-Európa építése, ezért volt lényeges Donald Trump amerikai elnök tavalyi varsói látogatása. "Amit ott elmondott, azt úgy éreztük, hogy nekünk mondja" - fogalmazott, felidézve: Trump arról beszélt, hogy a hagyományos értékek talaján kell állni, "Isten, haza, család és a szabadság volt az a négy érték", amelyet az amerikai elnök varsói beszédében hangsúlyozott.

Mint mondta, Közép-Európa építése nemcsak a mi érdekünk, hanem mindazoké, akik látják a lehetőséget ebben a térségben, és az Egyesült Államok mindenféleképpen ilyen.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a megbeszélésen Ukrajna is téma volt. Magyarország Ukrajna jövőjét Közép-Európában képzeli el, messzemenőkig támogatja Ukrajna területi szuverenitását és integritását, de szeretné, ha az ország "egy demokratikus jogállamot építene", amelyben az emberi és kisebbségi jogok biztosítottak, és a kárpátaljai magyarok megőrizhetik a saját iskolarendszerüket - jelentette ki.

Megjegyezte: az amerikai delegáció tagjai a miniszterelnökkel és a házelnökkel is találkoznak.

Dennis Ross floridai republikánus képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: országa szívesen segít Magyarországnak az energiaellátás diverzifikálásában. A magyar gazdaság nagyon jól teljesít, sokat elért közép-európai, illetve visegrádi partnereivel az elmúlt időben, és ez jó lehetőséget teremt az amerikai gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésére - mutatott rá.

Az amerikai politikus megerősítette, hogy a két ország valóban hasonló értékeket követ, fontosnak tartják a hagyományos és családi értékeket, a gazdasági teljesítményt és a határvédelmet.

Úgy vélte, delegációja budapesti látogatása jelentősen hozzájárul a kétoldalú kapcsolatok megerősítéséhez.

Kérdésre Dennis Ross elmondta: igyekeznek tető alá hozni Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump találkozóját, ez "idő kérdése". Ugyancsak kérdésre azt mondta: megbeszélésein téma az orosz befolyás, a kiberbiztonság kérdése.

Németh Zsolt kérdésre közölte: a budapesti nagykövetjelölt megkapta a jóváhagyást Magyarországtól, így most már az amerikai eljárás gyorsaságán múlik, hogy mikor érkezhet meg.

Az amerikai kongresszusi küldöttséget Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta az Országházban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!