Nemzetközi kerékpártúra a méhnyakrák ellen

Belföld, 2018.07.14

A méhnyakrák veszélyeire és megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet a Ride for Women (R4W) elnevezésű nemzetközi kerékpártúra, amelynek résztvevői szombaton indultak el Budapestről, az Országos Onkológiai Intézet udvarából az utolsó szakasz megtételére.

Nemzetközi kerékpártúra a méhnyakrák ellen Európában évente 60 ezer méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és ebben a betegségben minden órában meghal egy nő - mondta el a szombati start előtt a figyelemfelkeltő akció főszervezője.

Rene Laky hangsúlyozta: ma már tudható, hogy a méhnyakrákért a HPV vírus a felelős, ezért fontos, hogy minden nő és férfi be legyen oltva ellene. Sajnos azonban még nem minden európai országban működik hatékony oltási program, ezért is üdvözlendők az R4W-hez hasonló figyelemfelhívó kezdeményezések - jegyezte meg.

Novák Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa kiemelte, hogy a méhnyakrák elsősorban a 40 év körüli, kisgyermekes édesanyák korosztályát veszélyezteti, ha azonban a betegséget időben észreveszik, jó eséllyel gyógyítható.

Takácsi-Nagy Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa hozzátette, a magyarországi daganatos betegek mintegy tizedét kezelő intézet mindig is támogatta az R4W-hez hasonló kezdeményezéseket, amelyek a megelőzés, a rákszűrés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Tóth Icó, a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a betegség megelőzésért tevékenykedő Mályvavirág Alapítvány elnöke elmondta: az ESGO (European Society of Gynecological Oncology) és az ENYGO (European Network of Young Gynae Oncologists) által évente megszervezett kerékpártúra 2014-ben indult, és idén először Budapestet is érinti. Az útvonal idén Észtországtól, Lettországon, Litvánián, Fehérországon, Lengyelországon, Szlovákián és Magyarországon át Ausztriába vezet.

A példamutatás szándékával mintegy 20 onkológus tekeri végig a Tallinn-Bécs távot, hogy ráirányítsa a figyelmet a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, és a nőgyógyászati daganatok korai felismerésének jelentőségére.

Nagyon fontos, hogy a jelenlegi nemzeti rákstratégia átdolgozásába, az új stratégia kialakításába bekapcsolják a betegszervezeteket - hangsúlyozta Tóth Icó, hozzáfűzve: "mi vagyunk azok, akik a betegeket minden körülmény esetén elérik, akik a nyelvükön beszélnek és meghallják, segítik őket".

Az eseményen részt vett Takács Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikai főosztályvezetője is.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Nemzetközi kerékpártúra a méhnyakrák ellen Nemzetközi kerékpártúra a méhnyakrák ellen
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!