NGM: 209,4 milliárd forint az államháztartás áprilisi hiánya

Belföld, 2018.05.08

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya áprilisban 209,4 milliárd forint, az év első négy hónapjában 1081,4 milliárd forint volt. Ezen belül a központi költségvetés 1119,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 7,0 milliárd forint hiánnyal zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 45,1 milliárd forintos többletet mutattak - közölte kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az első négyhavi egyenleg alakulásában elsősorban az uniós kifizetések voltak meghatározóak. Az idei uniós kifizetések elérték a 857,2 milliárd forintot, a tavaly első négy havi 318,3 milliárd forinttal szemben. Ezzel ellentétben mindössze 63,9 milliárd forintot utalt át eddig Brüsszel a nemzeti költségvetésbe - tette hozzá közleményében az NGM.

Idén január-áprilisban az általános forgalmi adóból 136,4 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 82,3 milliárd forinttal több bevétel keletkezett, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 91,0 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának teljesülését.

Az áprilisi egyenlegre hatott, hogy folytatódtak azon fejlesztések, melyekre forrást a hazai költségvetés biztosít, így például a Modern városok program, az Egészséges Budapest program, a kiemelt közúti projektek, valamint az Erzsébet-táborok modernizálása - olvasható az NGM közleményében.

A költségvetés mozgástere lehetővé tette, hogy tavasszal minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapjon a kormánytól - emlékeztetett az NGM. Márciusban téli rezsicsökkentésről is döntött a kabinet, így minden háztartást 12 ezer forintos rezsiszámla-jóváírás illet meg - tették hozzá.

A közlemény leszögezi, hogy a kormány változatlanul 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel számol.

Az NGM kitért arra is, hogy már 4,43 millió embernek van munkája, a béremelés dinamikus, ami érdemben hozzájárul a fogyasztás bővüléséhez, illetve a családok élethelyzetének javulásához. A kormány költségvetési politikájának fókuszában továbbra is a gazdasági bővülés elősegítése és a magyar családok támogatása áll - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!