Nívós kitüntetést kapott Németh István, a Szeged Első Lions Club korábbi elnöke

Belföld, 2016.02.13

Jövőre lesz 100 éve, hogy Melvin Jones, egy amerikai üzleti klub vezetője megalapította a Lions Clubot, mely azóta 206 országban, köztük hazánkban is működik. Az alapítóról elnevezett díjjal tüntették ki nemrégiben Németh Istvánt, a jótékonysági tevékenységéről ismert szervezet szegedi tagját.

Németh István
  • Szegeden szinte mindenki tudja, hogy létezik a Lions Club, de az alapítás körülményeiről, nemzetközi hagyományairól kevés az ismeretünk.
N.I.: Melvin Jones egy chicagói üzleti klub vezetője volt, és mivel az első világháborúban sok amerikai katona szenvedett el gáztámadás következtében látássérülést, úgy érezte, hazafias kötelessége egy olyan szervezetet létrehozni, amely segít ezeknek az embereknek. A Lions Club így lett a látásszervi betegségekre specializálódott jótékonysági szervezet. Később bővült a profil, de a szembetegségek gyógyítása továbbra is a fókuszban maradt.

  • Mivel érdemelte ki, hogy az alapítóról elnevezett nemzetközi díjjal tüntessék ki?
N.I.: Épp az előbb említett hagyományokhoz való visszatérítéssel, ugyanis, amikor 2011-12-ben az országos kormányzói posztot töltöttem be elhatároztam, hogy összegyűjtünk annyi adományt, amennyiből fel tudunk szerelni egy mobil szemvizsgáló labort. Azóta már egy saját járművünk is van, így az ország bármelyik településére el tudjuk juttatni a vizsgálathoz szükséges eszközöket, és természetesen profi orvosi stáb is a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy a hátrányos helyzetben lévő településeken a mobilszűrést el tudjuk végezni. Eddig 80 településen mintegy 4000 ember szűrését végeztük el, és mondhatom, az eredmények igazolták, hogy komoly hiányosságot sikerült pótolnunk. Sokak csak a mi vizsgálatainknak köszönhetően döbbentek rá arra, hogy a látásukkal komoly gond van, ami más szervi problémákkal is kapcsolatba hozható.

  • A Melvin Jones-díj hatalmas elismerés. Kik javasolták, hogy ön kapja meg az idén?
N.I.: A magyar szervezet tett ajánlás, a nemzetközi grémium pedig egyetértett vele, így vehettem át idén január 23-án Budapesten a díjat egy jótékonysági bálon.

  • Bő egy éve más kihívások is színesítik az életét, hiszen két önkormányzati cégből létrehozott szervezetet igazgatója.
N.I.:Valóban, a Vásár és Piacigazgatóság és a Szegedi Városkép Kft. összevonásából alakult új cég vezetését viszem 2014 vége óta. A piaccal az volt az elsődleges feladatom, hogy nyereségessé tegyem, ami azóta sikerült, ugyanakkor újra kellett pozícionálni az intézményt, mert az adottságait korábban nem használták ki megfelelően. A Mars téren közel száz különböző profilú üzlet működik, aki ide kilátogat, az szinte mindent meg tud vásárolni viszonylag rövid időn belül. A piac ugyanakkor a társadalmi érintkezés, más szóval a pletykálkodás színtere is, amivel mi saját programjainkat adjuk hozzá. Szeretnénk megszólítani a fiatalokat is, ezért a programjaink elsősorban nekik szólnak.

  • Sikerült növelni a vásárlók számát is?
N.I.: Úgy gondolom igen, de ebben közrejátszott az is, hogy közel egy éve vasárnap nem lehetnek nyitva a nagy bevásárló központok, mi viszont üzemelünk. Érdekes fejlemény az is, hogy egyre több külföldi látogat el a Mars térre, mert tudják, hogy itt nem csak a termékek egy része, de ez a miliő is hungarikum.

  • A rendezvényekkel foglalkozó másik ágazatban is tapasztal ilyen kedvező tendenciákat?
N.I.: Igen, bár azt kell mondanom, hogy eddig is rendkívül profi csapat szervezte a nagy városi rendezvényeket. Nagy siker a tavaszi és őszi borfesztivál, amit az is bizonyít, hogy mind a résztvevő borászok, mind a kilátogató közönség száma nőtt tavaly.

  • A Fogadalmi templom látogatóközpontjának bejáratánál szombaton helyezik el a Szeged Első Lions Club által adományozott defibrillátort. Ez szintén az egészségügyhöz kapcsolódó jótékonysági akció.
N.I.: Ez a projekt még Varga Endre sebészprofesszor elnöksége alatt kezdődött, és közel kétmillió forintból három ilyen életmentő műszert sikerült beszereznünk. Egyet a műjégpályánál helyeztünk el, amely nyáron a Maty-érre költözik, a másik itt található a Mars téri piacnál, a harmadikat a most elkészült látogatóközpont bejáratánál a Dóm téren helyezik szolgálatba. Reméljük egyikre sem lesz szükség, de ha véletlenül mégis, életeket menthetnek ezek a készülékek.   

Cikk: Sz.Gy.
(Webrádió)

Galériánk

Németh István Németh István
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!