NMHH: átadták a Dr. Magyari Endre-díjat

Belföld, 2020.09.15

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Karas Monika megtartotta a májusban elmaradt Dr. Magyari Endre-díj kiosztóját - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a hétfői díjátadón Czuczy András, az NMHH frekvenciaengedélyezési osztályának vezetője és Schmideg Iván, a műszaki tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi docens vette át az elismerést.

Az NMHH elnöke által 2014-ben alapított Dr. Magyari Endre-díj a hírközlési piac fejlődéséért folytatott, több évtizeden át végzett kiemelkedő munkáért és egy életmű elismeréséért évente legfeljebb két embernek adományozható.

A díjat a hagyományok szerint május 17-én, a távközlés világnapján adják át, de idén a koronavírus-járvány miatt csak a díjazottak nevét hozták nyilvánosságra.

Karas Monika akkor bejelentette, hogy ősszel rendeznek egy házi ünnepséget, ezt tartották meg szeptember 14-én az NMHH Ostrom utcai székházában.

Hozzátették, hogy az elővigyázatosság most is prioritás volt: a szűk létszámú közönség résztvevői maszkot viseltek, és a kitüntetettek a kézfogástól is eltekintettek a díjak átvételekor.

Karas Monika - a közlemény szerint - az emlékérmek átadása előtt elmondta: "a nehezítő körülmények ellenére sem felejthetjük el az ünnepeinket és azokat a szakembereket sem, akik megbecsülésünkre egész életművükkel rászolgálnak. És amikor több évtizedes kiemelkedő szakmai teljesítményekről beszélünk, néhány hónap csúszás talán nem is számít igazán".

Az elnök köszöntőjében kiemelte: a két szakember pályája hosszú évek alatt, napról napra adódott össze párját ritkító teljesítménnyé. "A hírközlési szektor olyan, ahol minden csúcsról csak az újabb csúcs felé vezető utat látjuk, ezért különösen fontosnak tartom, hogy ha szűk körben is, de legyen egy nekik dedikált alkalom, amikor mindazt, amit eddig elértek, szóvá tesszük és megköszönjük. A mindennapokban talán nehezebb észrevenni azt, ami felülnézetből egyértelműen kirajzolódik: munkájuk nélkül sok minden máshogy festene, mint ahogy azt ma magától értetődőnek tartjuk."

A díjazottakról közölték, hogy Czuczy András már az NMHH Magyar Postából 1989-ben kivált jogelődjének, a Frekvenciagazdálkodási Intézetnek a megalakításában is részt vett. Nevéhez fűződik a rádiózást lehetővé tevő hatósági engedélyezési rendszer, az FMS (Frequency Management System, azaz frekvenciagazdálkodási rendszer) jelenlegi formája és annak folyamatos fejlesztése.

Schmideg Iván, aki budapesti és hamburgi egyetemeken is oktatott, a Villamosenergiaipari Kutató Intézet tudományos osztályvezetőjeként a digitális mérések adatgyűjtő rendszereinek fejlesztését irányította.

A díj névadójáról azt írták: Dr. Magyari Endre (1900-1968) a hazai rádiózás egyik elindítója, aki elsőként tervezett nagy teljesítményű rádiótelefon-adót, és nevéhez fűződik a hazai műsorsugárzás megindítása is. Ő tervezte meg az országos rádióhálózatot, és hozzá kötődik a híradástechnika és a távközléstechnika szavak meghonosítása is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!