Novák: a magyar és a cseh kormányzat a gyermekek születésében látja a demográfiai helyzet megoldását

Belföld, 2018.10.17

Európa nem engedheti meg magának, hogy nem figyel oda a demográfiai helyzet okozta kihívásra - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt szerdán prágai látogatása során a cseh szociális és munkaügyi miniszterrel. Jana Malácovával egyetértettek abban, hogy a megoldás a gyermekek születésében van, nem pedig a tömeges bevándorlás támogatásában.

Novák Katalin a találkozó után az MTI-nek telefonon elmondta, cseh kollégájával megállapították, hogy Csehország és Magyarország is hasonló kihívásokkal áll szemben, hiszen a demográfiai helyzet, mint ahogy egész Európában, Közép- Európában sem kedvező.

Nagyon komoly demográfiai kihívások állnak előttünk, egyik országban sem születik elég gyermek, ez a mi közös problémánk - hangsúlyozta az államtitkár.

Közölte: a cseh tárcavezető érdeklődéssel hallgatta a magyarországi családpolitikai gyakorlatokat, és elismeréssel méltatta, hogy Magyarországon a családok támogatására a GDP-nek kétszer akkora részét fordítják, mint a nyugati fejlett országokban. Ez is mutatja, hogy a magyar kormány mennyire elkötelezett a családok támogatása mellett - hangsúlyozta Novák Katalin.

Elmondta, Csehországban is terveznek olyan hasonló lépéseket, mint a kötelező óvodába járás vagy az ingyenes étkeztetés. Magyarországon ma már a gyerekek nagy része ingyen kap enni a bölcsődében és az óvodában, továbbá az iskolában azok a diákok, akiknek a helyzetük ezt indokolja.

Novák Katalin elmondta azt is, cseh kollégájával közös kihívásnak tartják, hogy a munkaerőpiacon még nem jellemzőek a rugalmas foglalkoztatási formák. Úgy látják, hogy a nőknek a családban és a munkahelyen való párhuzamos szerepvállalását azzal tudnák jelentősen segíteni, ha a bölcsődei rendszer fejlesztése mellett a munkaerőpiacot rugalmasabbá tennék - mondta az államtitkár.

Novák Katalin szólt arról, részt vett egy, a családok helyzetével foglalkozó nemzetközi konferencián is, és ott arról beszélt, hogy erős családok nélkül nincs jövője Európának. Csak erős családok tudják garantálni az európai jövőképet és versenyképességet - hangoztatta.

Előadásában azt hangsúlyozta, hogy a családalapításra vonatkozó kérdéseket, a gyermekes családok segítését napirendre kell tűzni, hiszen "nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy a migráció majd megoldja a demográfiai kihívásokat".

Szerinte fontos lenne, hogy az Európai Néppárton belül megerősítsék azt az elköteleződést, hogy számunkra a családok egy erőforrást jelentenek, és ők jelentik a jövőt.

Novák Katalin kiemelte azt is, hogy a 2011-es mélyponthoz képest most 20 százalékkal magasabb a gyermekvállalási kedv Magyarországon, és húsz éve nem volt olyan magas, mint most - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!