Növelte kissé nyereségét az év első felében a Lufthansa

Belföld, 2018.07.31

A magasabb üzemanyagárak, forgalomirányítók sztrájkja és az Air Berlin gépei átvételének a költségei által támasztott nehézségek ellenére bevételének és működési eredményének szerény csökkenése mellett is nőtt valamelyest a Lufthansa Group német légitársaság nyeresége az év első felében - tájékoztatta kedden a Lufthansa AG az MTI-t.

Az év első felében a Lufthansa Group 16,938 milliárd euró bevételre tett szert, 0,1 százalékkal kisebbre az egy évvel korábbi 16,951 milliárd eurónál. Ezen belül a légiforgalmi szolgáltatások bevétele 1,0 százalékkal 13,156 milliárd euróra csökkent 13,293 milliárd euróról.

Az első hat hónap EBIT eredménye egyszeri tételek nélkül 3,3 százalékkal 1,008 milliárd euróra csökkent 1,042 milliárdról. A féléves nettó nyereség 677 millió euróra emelkedett 672 millió euróról. Az egy részvényre jutó nyereség 1,44 euró lett 1,43 euró után.

Az év első felében a Lufthansa Group 67 millió utast szállított, ami rekord. A társaság szállítási kapacitása, eladott szállítási volumene és a kapacitáskihasználtság aránya is rekordot ért el az év első felében. A társaság üzemanyag költségei 216 millió euróval 2,8 milliárd euróra emelkedtek, részben a magasabb üzemanyagáraknak, részben a nagyobb flottakapacitásnak köszönhetően.

A sztrájkok és az európai légiforgalmi infrastruktúra hiányosságai által okozott késések és járattörlések miatt keletkezett költségek negatív hatással voltak a társaság eredményére. Az év első felében az átlagosnál több fennakadást okoztak a rendkívüli időjárási körülmények is, ami minden légitársaság eredményét hátrányosan befolyásolta nem csak a Lufthansa csoportét.

Ulrik Svensson pénzügyi igazgató elmondása szerint a Lufthansa diszkont légitársaság leányvállalata, az Eurowings az idei első fél évben 170 millió eurós költséggel integrálta az Air Berlintől átvett repülőgépeket. Az Eurowings emiatt 199 millió euró működési veszteséget szenvedett el az év első felében. A társaság a pénzügyi igazgató elmondása szerint az idén még veszteséges lesz és 2019-ben válik ismét nyereségessé. Az Eurowings egyébként az év első felében 9,2 százalékkal 1,9 milliárd euróra növelte forgalmát.

Az eredménybeszámoló alakalmából a Lufthansa megerősítette korábbi prognózisát, amelyben az EBIT eredmény kismértékű csökkenését jelezte előre a tavalyihoz képest. Flottakapacitásának 8,5 százalékra várt növekedését pedig 8 százalék körülire módosította. A társaság javuló költséghatékonyságának köszönhetően azonban az egy egységre jutó költségei mintegy egy százalékkal csökkennek majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!