NVI-elnök: megkezdődött a területi szervek felkészítése a tavaszi választásra

Választás 2018, 2017.09.26

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) megkezdte a területi szervek felkészítését a tavaszi országgyűlési választásokra - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

Tájékoztatása szerint az oktatásban most a területi választási irodák és az országgyűlési egyéni választási irodák vezetői, a jogi helyettesek, informatikusok vesznek részt. A választás lebonyolításában dolgozók felkészítése mellett az NVI megkezdte a szükséges közbeszerzések, a végrehajtási rendeletek előkészítését és a segédanyagok elkészítését, egyeztetését.

Pálffy Ilona kitért arra is, hogy bár Magyarországon az informatika mindössze segíti a választás eredményének gyors nyilvánosságra kerülését, a voksolás jogi eredményét papíralapon állapítják meg a választási bizottságok, a külföldi választásokat ért kibertámadások miatt az NVI-nek is fel kell készülnie hasonló veszélyekre.

Az NVI elnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában ezzel kapcsolatban kifejtette: a hackertámadások kivédésére, a támadások elhárítására választásinformatikai biztonsági műveleti központ létrehozását tervezik, erre külön közbeszerzést írnak ki.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy az NVI októberben levélben keresi meg a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárt a regisztrációjukkal kapcsolatban. Felidézte: 2013 augusztusa óta kérhetik a határon túli magyarok regisztrációjukat a választási névjegyzékbe, ezt jelenleg 294 ezren tették meg, vagyis a jogosultak körülbelül 45 százaléka regisztrált már.

A már regisztrált választópolgároknak javasolják, hogy ha változás történt az adataikban - elköltöztek, megváltozott az értesítési címük vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot -, jelezzék az NVI-nek. Azokat, akik már letették az állampolgársági esküt, de még nem regisztráltak, tájékoztatják a regisztráció módjáról.

Hangsúlyozta: annak, aki korábban már sikeresen regisztrált, nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes. A regisztrációra a választás előtti 15. napig lesz lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak.

Pálffy Ilona elmondta azt is, hogy választási vetélkedőt indítanak az erdélyi magyar diákoknak, ahol megismerkedhetnek a demokrácia, az emberi jogok, az Európai Unió és a levélszavazás kérdéseivel.

Az NVI elnöke egy kérdésre válaszolva elmondta: a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete) szerint nem ajánlott a választás előtt egy évvel módosítani a választási jogszabályokat. Hozzátette: jelentősebb változtatást a választási rendszerben most már - fél évvel a választás előtt - nem tudnának végrehajtani, lényegében készen vannak az informatikai rendszerrel, megkezdték a lebonyolításban közreműködők oktatását, felkészítését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!