Nyár végén több nagy projektet zár le a Ferroép

Belföld, 2017.07.05

Néhány nagy volumenű beruházás végére ér rövidesen a Ferroép ZRt. Az utóbbi hónapok mozgalmas időszakáról Nemesi Pállal, a cég vezérigazgatójával beszélgettünk.

Nemesi Pál - Ferroép
  • Az egyik legismertebb épületük a Makovecz Imre által tervezett Hagymaház Makón. Formabontó épület, nem is volt egyszerű elvégezni a kivitelezést. Most éppen felújítás előtt áll az épület, ami a tervező és a kivitelező közti vitáról is árulkodhat.  
N.P.: Hatalmas kihívás volt a világhírű építésszel dolgozni, hiszen Imre bácsi nem volt egyszerű ember, sok vitánk volt a kivitelezés során, de rengeteget tanultam tőle. A fényképe most is itt látható az irodám falán. Elsősorban az volt fontos, hogy megértsem az építész szándékát, beleéljem magam az ő helyzetébe, hiszen az ő organikus felfogása rengeteg értéket teremtett, ugyanakkor a megvalósításában nekünk műszaki szempontokat is figyelembe kellett vennünk, és egy idő után sikerült ezeket elfogadtatni vele is.

  • Most azonban egészen új kihívások elé néznek. Vagy talán már sikeresen teljesítették is ezeket?
N.P.: Néhány nagy munkánk rövidesen befejeződik. Elsőként hadd említsem az EPAM Tisza-parti székházának építését. Itt az egykori Széchenyi István gimnázium és Szakközépiskola épületére kellett ráépítenünk három emeletet, ugyanakkor bővítettük is az épületkomplexumot. Lebontottunk egy 20 méter magas kéményt, és az iskola egykori tornacsarnokát. Az építkezés körülbelül 1,3 milliárd forint értékű, és lassan a befejezéshez közelítünk. Mostantól belsőépítészeti munkálatok jönnek, mi pedig épp most kezdtük el a Kis-Tisza utca útburkolatának javítását, a környék rendbetételét, mert a munkálatokat ez a környék sínylette meg legjobban. Jól állnak a szomszédos 26 lakásos társasház munkálatai is, az első lakók már be is költöztek.

  • Szintén hatalmas kihívás lehetett az Új Zsinagóga felújítása.
N.P.: Ez összértékben körülbelül 650 millió forintos beruházás, de nem csak ettől fontos számunkra. Igen sokrétű munkát végeztünk itt, és úgy tűnik, hogy augusztus végén át is tudjuk adni az épületet a hitközségnek. Igen speciális munka volt a négy bádogborítású torony rekonstrukciója, valamint a főkupola megújítása. Különösen az a torony állított minket nehéz feladat elé, amely szinte teljesen tönkrement, és itt lényegében ki is kellett cserélni a bádogborítást. Az időjárás nem kedvezett nekünk, mert kemény tél volt, így nem csak a bádogosok számára volt nehéz munka, de a bádog is nehezebben alakítható mínusz 10 fokos hőmérsékleten. Lényegében egy fóliasátrat kellett építenünk a torony fölé, így a torony beázását is megakadályoztuk. Egy faszerkezet tartja ezeket a tornyokat, melyek felújítása szintén fontos feladat volt. Az egész tevékenységünk negyedét a bádogos munka adta, ebből is látszik, hogy milyen speciális feladatra vállalkoztunk. A másik érzékeny területe a felújításnak a nyílászárók, azokon is belül az ólomüvegek rekonstrukciója, pótlása volt. Ezek döntő hányadát újra le kellett gyártatni, mert komolyan sérültek korábban.

  • Amit az utcafrontról jól láthattak a járókelők, hogy megújult a kerítés, és eltűnt a korábbi növényzet a kertből.
N.P.: Igen, a kovácsoltvas kerítés teljesen megújult, hiszen az alapzatot teljesen kicseréltük, a kerítés egyes darabjait újra le kellett gyártani. Ami a kertet illeti, igyekeztünk a legendás rabbi Lőw Immánuel iránymutatásai alapján rekonstruálni az eredeti állapotokat. Ahogy levonulunk az álványokról, megkezdődik a növények beültetése a kertbe. Reméljük, az őszi zsidó kulturális fesztivál kezdetére egy csodásan megújított zsinagógát tudunk átadni a hitközségnek.

  • Vannak egyéb munkálatok is a városban, melyekben szerepet vállal a Ferrép?
N.P.: Igen, egy közel 90 millió forintos beruházás keretében tetőtér-beépítést végzünk az SZKT székházán. A Szegedi Sportuszoda felújításában is szerepet vállaltunk, ugyanakkor pályázunk a mórahalmi uszoda megépítésére is. Budapesten egy kisebb egyetemi campus megépítését nyertük el.      
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!