Odessza felújítása is elkezdődött

Belföld, 2018.04.04

Az Erzsébet liget rekonstrukciós munkáinak megindulása után Szeged legrégebben épült lakótelepe is megújul a következő 175 napban, ugyanis a „Zöld város kialakítása” nevű uniós projekt keretében szerdán elkezdték a városrész felújítási munkáit.

Odessza városrész felújítása
Odessza városrész zöldfelületeinek és köztereinek 175 napon át tartó felújítása most kezdődik el közel 900 millió forintból – a pályázati kiírás miatt – nagyrészt a zöldfelületek rendezésére koncentrálnak, és kizárólag közterületet érinthetnek – mondta a munkaterület átadásán Botka László polgármester. Az összes veszélyes burkolatot cserélik, a támfalak mentén feltöltéseket terveznek, korszerűsítik a belső részek közvilágítását, az elhasználódott sakkasztalokat és porolókat pedig eltávolítják. A város kiegészíti a közel egymilliárdos uniós keretet 120 millió forinttal, hogy a járdákat és utakat is kijavítsák, mire elkészül a többi beruházás. A burkolatfelújítás nyáron zajlik majd, ezért a polgármester türelmet kért a városrész lakóitól. Több mint 110 fát is ültetnek a munkálatok alatt, így zöldebbek, árnyasabbak lesznek az utcák, terek Odesszában.

Bővülnek a zöldterületek, a játszóterek, megfiatalodnak és a terek, sportpályák, új padokat, szemeteseket, illetve kerékpártárolókat telepítenek. Kiépítik a térfigyelő kamerákhoz szükséges műszaki hátteret is. Csak beteg, elszáradt fákat vágnak ki, de lesznek helyette újak, és a hiányzókat is pótolják. A Vedres és Csanádi utca találkozásánál a városrész új kapuját alakítják ki. A Maróczy Géza térre, a Tisza-parti iskolához kerülnek sakkasztalok a nagymester emlékére. Itt a teret és a felső tagozatosoknak való játszóteret is sakk jegyében rendezik be, és lesz napóra is, ahol az árnyékunkkal mutathatjuk meg a pontos időt.
Ugyancsak a pályázat előírásainak megfelelően fejlesztik a piacot.

Bővülnek az árusítóhelyek, lesz ivókút és mosóhely, de kisebb rendezvények megtartására alkalmas hangulatos közösségi teret is beillesztenek. A Vörösmarty iskola előtti burkolatot a gyalogosok biztonsága érdekében megemelik, de az átmenő autóforgalom megmarad. A Korondi utca, Székely sor és Csanádi utca környékét is rendezik. A Korondi utcában tavaly év végén adták át a 227 millió forintból megújult orvosi rendelőt, melybe azóta a védőnők és az orvosok is beköltözhettek. A Korondi utcában a felújítás során új helytörténeti sétányt létesítenek, térképeket és fotókat helyeznek el a városrészről. Lesz természetismereti tanösvény is, ahol a környék növényzetét ismertetik.  
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!