OGY 10. rész (Költségvetés, pénzügyi szektor)

Belföld, 2022.07.18

    Budapest, 2022. július 18., hétfő (MTI) -  A jövő évi költségvetés, majd a pénzügyi szektort érintő és egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatainak vitájával folytatta munkáját hétfő este az Országgyűlés.



Költségvetés



Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló elmondta, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága elfogadta a költségvetés megalapozásáról szóló javaslatot. A szószóló köszönetet mondott a kormánynak és az Országgyűlésnek a nemzetiségeknek nyújtandó költségvetési támogatás folyamatos növeléséért és a nemzetiségi intézmények működéséhez szükséges források biztosításáért.



Képviselői felszólalások



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a fideszes képviselők állításával ellentétben a költségvetés és a költségvetést megalapozó csomag is megalapozatlan.

Értékelése szerint a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) módosításával a kormány felrúgta azt a ki nem mondott megállapodást, amely szerint azok a középosztálybeliek, akik igyekeztek magukat függetleníteni a Magyarországon bevett "félfeudális függési rendszertől", elfogadták az állami ellátórendszerek működésképtelenségét, azt, hogy életük végéig dolgozni fognak és cserébe a fizetésük nagyobb százalékát vitték haza.

Felszólította a kormányt, hogy ne nyerészkedjenek a piaci árú rezsin, nyereséget termelve a két-háromszoros árú rezsi két-háromszoros áfáján.

Keresztes László Lóránt (LMP), azt kifogásolta, hogy a kormányban nincs miniszteri szintű képviselete a közlekedésnek és a vízügynek, valamint hogy a vidéki helyi tömegközlekedést nem támogatja a kormány.

A tömegközlekedés szervezésében a helyismeret, a kapcsolat az azt használókkal létfontosságú - mondta, ezért meglátása szerint rendkívül rossz stratégia, hogy a kormány "kivérezteti" a helyi közösségi közlekedést, majd valamiféle központosított tömegközlekedést hoz létre.

Nacsa Lőrinc (KDNP) reagálva Gy. Németh Erzsébet kifogására, hogy a fővárostól az V. kerülethez kerül a Vörösmarty és két másik tér, azt mondta, évek óta az V. kerület látja el a közterületfelügyeletét ezeknek a tereknek és ezért a főváros nem kompenzálja a kerületet, továbbá az e terekhez vezető utak mindegyike az V. kerületé.

Keresztes László Lórántnak felelve azt mondta, Palkovics László a kormány közlekedéspolitikáért felelős minisztere. Cáfolta továbbá, hogy a semmilyen eredményt nem értek el a közlekedéspolitikában, példaként említve az úthálózat fejlesztését, a körforgalmak kialakítását, a vasúti átjárók felszerelését sorompóval és az elektromos buszok szolgálatba állítását több nagyvárosban.

Gy. Németh Erzsébet (DK) képviselői hozzászólásában kifogásolta, hogy Budapesten a közösségi közlekedést a főváros és az utazóközönség finanszírozza, miközben egyetlen olyan főváros sincs Európában, amelynek közösségi közlekedését legalább egyharmad arányban ne az állam finanszírozná.

Az elnöklő Jakab István a vitát lezárta.



Zárszó



Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára zárszavában Gy. Németh Erzsébet kifogására reagálva közölte, a budapesti terek tulajdonváltását az indokolta, hogy a Podmaniczky Frigyes tér és a Vörösmarty tér közterületfelügyeletét 2014 óta, tisztántartását pedig 2019 ősze óta a főváros helyett az V. kerületi önkormányzat látja el. Ugyanakkor sem a korábbi megállapodások, sem a mai érvényes megállapodás nem tértek ki a feladatok ellátásához szükséges vagyoni jog vagy más anyagi eszközök átadására.

A közlekedéspolitikai kritikákra reagálva azt mondta, kizárólag Budapest közlekedéséhez biztosított és biztosít a jövőben is a költségvetés támogatást.

Azt is mondta, a helyi önkormányzatok legfontosabb adóbevétele, az iparűzési adó összege 2014 és 2019 között 50 százalékkal növekedett, a fővárosé 60 százalékkal. A gazdasági növekedés kedvezményezettjei a helyi önkormányzatok is - tette hozzá.

Azt is mondta:a kormánynak van közlekedési stratégiája, ha nem lenne megfelelő, akkor uniós pénzeket sem használhatott volna fel az ország.



Pénzügyi szektor



A pénzügyi szektort érintő egyes törvények módosításáról szóló indítvány bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatának vitája során Héjj Dávid (Fidesz) a törvényalkotási bizottság álláspontját ismertette.

A politikus elmondta, a javaslat célja a pénz-, tőke- és biztosítási piacra, a piac felügyeletére, valamint a hitelintézetek és befekteti vállalkozások szanálására vonatkozó törvények finomhangolása.

A vitához senki nem szólt hozzá, ezért a lezárása után Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár megköszönte a javaslat támogatását. Szavai szerint az indítvány technikai módosításokat tartalmaz, de ügyfélbarát, fogyasztóbarát elemei is vannak.



Gazdaságszabályozási törvények



Az egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatának vitájával folytatta munkáját a parlament. Héjj Dávid (Fidesz) a törvényalkotási bizottság álláspontját ismertetve kiemelte, hogy a bányászatról, a szerencsejáték szervezésről, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényeket is módosítják.

Keresztes László Lóránt (LMP) képviselői hozzászólása során azt kérdezte, mi indokolja a bányászatról szóló törvény módosítását?

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára az indítványt fontos előrelépésnek nevezte, ami segít visszaszorítani az úgynevezett Elf Bar terjedését. Hangsúlyozta a hatóságok számos új intézkedéssel is fellépnek az Elf Bar ellen. Hozzátette, kiemelten fontos a szülők és a gyermekek tájékoztatása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!