OGY - Alakuló ülés - Krónika 3. rész (tisztségviselők)

Belföld, 2018.05.08

Tisztségviselők választásával folytatódott az Országgyűlés keddi alakuló ülése. Kövér Lászlót titkos szavazással házelnökké választották a képviselők, akik ennek kihirdetése után nyílt szavazással döntöttek a Ház alelnökeinek, valamint jegyzőinek személyéről.


Kövér László az új Országgyűlés elnöke


Egyedüli jelöltként Kövér Lászlót választották házelnökké az új Országgyűlés alakuló ülésének tagjai kedden, titkos szavazáson.

Szavazólapot 182 képviselő vett fel. Érvényes szavazatot 179-en adtak le - ismertette Turi-Kovács Béla korelnök -, közülük 143-an szavaztak igennel, 35-en nemmel, míg egy voksoló tartózkodott.

Kövér László megválasztását követően esküt tett a Ház előtt.


További tisztségviselők


A Ház az Országgyűlés alelnökévé választotta Jakab István és Lezsák Sándor fideszes képviselőket, Latorcai János kereszténydemokrata, Sneider Tamás jobbikos, valamint Hiller István szocialista képviselőt. Hende Csaba lett a törvényalkotásért felelős alelnök, aki ezzel a törvényalkotási bizottság elnökjelöltjévé vált.

A Ház jegyzője lett a Fidesz padsoraiból Bodó Sándor, Gelencsér Attila, Szűcs Lajos, Tiba István, a KDNP-ből Földi László és Móring József Attila, a Jobbikból Szávay István és Szilágyi György, az MSZP soraiból Hiszékeny Dezső, Szabó Sándor és Varga László, a Párbeszéd tagjai közül Tordai Bence, míg a DK frakciójából Arató Gergely.


Házbizottság


A képviselőcsoportok megalakulásával és az Országgyűlés tisztségviselőinek megválasztásával megalakult a Házbizottság is, amelynek tagjai: Kövér László házelnök, Jakab István, Lezsák Sándor, Latorcai János, Schneider Tamás és Hiller István alelnökök, Hende Csaba törvényalkotásért felelős alelnök, valamint Kocsis Máté a Fidesz, Harrach Péter a KDNP, Gyöngyösi Márton a Jobbik, Tóth Bertalan az MSZP, Gyurcsány Ferenc a DK, Szél Bernadett az LMP és Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője.

Turi-Kovács Béla az ülés vezetését átadta Kövér Lászlónak.


Kövér László kiszámíthatóságot ígért


Kiszámíthatóságot ígért az Országgyűlés újraválasztott elnöke a parlament alakuló ülésén.

"Kiszámítható vagyok és maradok azon meggyőződésemben, hogy Magyarország felemelkedésének egyetlen útja a szuverén magyar népakaratban gyökerező parlamentáris demokrácia keretei között vezet, hogy hazánkban a politikai hatalom egyetlen legitim forrása a magyar választópolgárok közössége" - mondta.

"Kiszámítható vagyok és maradok azon cselekvésemben, mely arra irányul majd, hogy a szuverén magyar népakaratot a magam helyén minden körülmények között tiszteletben tartsam, érvényesítsem és oltalmazzam, és ugyanezt kérem és várom el minden képviselőtársamtól, legyenek akár kormánypártiak, akár ellenzékiek, akár nemzeti, akár nemzetközi elkötelezettségűek" - tette hozzá.

A parlamentáris demokráciának a XIX. században Kossuth Lajos által megfogalmazott eszmei alapvetése XXI. századunkban változatlanul érvényes: "Mindent a népért, mindent a nép által, semmit sem a népről a nép nélkül" - fogalmazott az Országgyűlés régi-új elnöke.


Kövér László a székfoglalója után húszperces szünetet rendelt el, amely alatt a Házbizottság ülésezett és meghallgatta Mátrai Márta háznagyjelöltet.



Megválasztották a háznagyot



Az Országgyűlés 174 igen szavazattal az Országgyűlés háznagyának választotta Mátrai Márta fideszes képviselőt. Megválasztásával a házbizottság létszáma teljessé vált.



Döntöttek az országgyűlés bizottságainak létrehozásáról



A képviselők 183 igen szavazattal elfogadták az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. A parlament az előző ciklussal azonos bizottsági struktúrában folytatja munkáját: 15 állandó bizottság működik, ebből 10-nek a kormánypártok, 5-nek az ellenzék adja az elnökét.

A törvényalkotási bizottság elnökének 181 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett Hende Csabát (Fidesz) választották.

A bizottsági tagokat is megválasztották, de a honvédelmi és rendészeti, a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottságnak csak azon tagjait választották meg, akik nemzetbiztonsági ellenőrzése már megtörtént.

Kövér László az Országgyűlés következő ülését csütörtök 14 óra 30 percre hívta össze.

Az alakuló ülés végén a képviselők elénekelték a Szózatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!