OGY - Költségvetési bizottság: megszavazták az NMHH és a közmédia jövő évi költségvetésének tervezetét

Belföld, 2018.10.09

Megszavazta keddi ülésén az Országgyűlés Költségvetési bizottsága a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a közmédia jövő évi költségvetésének tervezetét, amelyet e testületnek kell a parlament plénuma elé terjesztenie.

A tervezet szerint az NMHH 34,6 milliárd, annak médiatanácsa 199 millió forinttal gazdálkodhatna 2019-ben. Az utóbbi kezelésében lévő előirányzatokra 1,8, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) költségeire pedig 92,7 milliárd forint szerepel a nyolc képviselő által három ellenében megszavazott előterjesztésben.

A bizottság ülésén Karas Monika, az NMHH elnöke arra hívta fel a figyelmet: a hatóság jogszabályokban rögzített sajátosságokkal működik, és maga is alkothat rendeleteket, hiszen egyes esetekben a parlamentinél gyorsabb reagálásra van szükség a piaci torzulások elkerülése érdekében.

Varju László (DK) bizottsági elnök azon kérdésére, hogy mennyire látja érvényesülni a közmédiában a kiegyensúlyozott tájékoztatás elvét, Karas Monika azt közölte, az ezzel kapcsolatos panaszok ügyében a médiatanács jár el.

Az ülésen az NMHH vezetői elmondták: a hatóság bevételeinek 78 százaléka, azaz 20,4 milliárd forint közhatalmi bevétel, jellemzően frekvenciadíj, 6,7 milliárd forint pedig olyan áfa, amit egyből be is fizetnek a költségvetésnek.

A költségek között 9,5 milliárdos személyi, 12 milliárdos dologi kiadást említettek, valamint az MTVA műsorszórásához nyújtott 8,4 milliárdos juttatást.

Tájékoztatásuk szerint a központi költségvetés 73 milliárd forintot juttatna jövőre közszolgálati hozzájárulásként az MTVA-nak, amelynek saját bevétele körülbelül 9 milliárd forint, ezen belül 7-7,5 milliárd reklámokból származik.

Kérdésre válaszolva elmondták: jövőre az NMHH 700-as alkalmazotti létszámmal számol, az MTVA - szemben az induláskori négyezerrel - 2024 embert foglalkoztat, és utóbbi 2019-ben nem tervez leépítést.

Az ülésen Varga-Damm Andrea (Jobbik) teljesen torznak nevezte azt a struktúrát, amelyben közös költségvetéssel szerepel az NMHH és az általa felügyelt rendszer. Az MTVA szerinte nem a polgárok érdekeit szolgálja, hanem a propagandacélokat.

Az ülés elején a kormánypárti képviselők megszavazták Szűcs Lajos (Fidesz) alelnök azon javaslatát, hogy ne vegyék napirendre a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos tájékoztatót. Szintén 7:4 arányban utasították el Mesterházy Attila (MSZP) azon indítványát, hogy hallassák meg a kormány képviselőit arról, miként értékelik a kötvényprogramot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!