OGY - Krónika 1. rész (biztonság, külpolitika, cafetéria, CEU)

Belföld, 2018.06.25

Biztonsági kérdésekről, külpolitikáról, a cafeteriáról és a CEU-ról is beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



A képviselők az ülés elején néma felállással emlékeztek meg Komor Sándor egykori MDF-es képviselőről és Nyers Rezső volt MSZP-s képviselőről, akik az elmúlt héten hunytak el.



DK: a kormány orosz nemzeti érdeket szolgál



Vadai Ágnes, a DK képviselője azt kérte számon a kormányon, hogy a magyar államigazgatásban és az országgyűlési képviselők számítógépén is az orosz titkosszolgálattal együttműködő, moszkvai székhelyű Kaspersky Lab nevű cég vírusirtói futnak. Azzal vádolta a kormányt, hogy bár biztonságról és nemzeti érdekről beszél, közben kiszolgáltatja Magyarországot Oroszországnak és orosz nemzeti érdekeket szolgál. "Pávatáncnak" minősítette, hogy eközben a fideszes EP-képviselők az Európai Parlamentben támogatták az európai kibervédelem megerősítését a kínai és orosz támadásokkal szemben.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár visszautasította Vadai Ágnes "minden alapot nélkülöző, gyalázatos, hazug" állítását az orosz érdekek szolgálatáról. Hangsúlyozta: a szocialisták kormányzása alatt nem volt közbiztonság és a nemzetbiztonság is veszélyben volt. Hozzátette: bírósági ügy is van abból, hogy a szocialisták kormányzása alatt orosz titkosszolgálati embereket hívták be Magyarországra.

Közölte: mára Magyarország a világ tizenötödik legbiztonságosabb országa, 2010 óta 50 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. A magyar kibertér védelme biztosított, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet semmiféle adatvesztést nem állapított meg, Magyarország és a magyar emberek biztonságban vannak - hangsúlyozta Kontrát Károly.



MSZP: sok kárvallottja van a cafeteria átalakításának



Korózs Lajos, az MSZP képviselője arról beszélt, hogy négy társadalmi csoport: a munkások, a közszférában dolgozók, a nyugdíj előtt állók és a fiatalok a kárvallottjai a cafeteriarendszer kormány által tervezett átalakításának. Bírálta, hogy megszűnik a kedvezményes adózása az étkezési utalványnak, a helyi bérletnek, az iskolakezdési támogatásnak, az egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási pénztáraknak, valamint a 100 ezer forintos készpénzben adható támogatásnak, a lakhatási támogatásnak és a diákhitel-visszafizetésnek. Szerinte egy fiatal munkavállaló 50-60 ezer forinttól is elesik az intézkedés miatt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára arra emlékeztette Korózs Lajost, hogy a szocialista kormányok egyhavi fizetést vettek el a közszférában dolgozóktól, egyhavi nyugdíjat az idősektől, valamint emelték az áram és a gáz árát, viszont ellenzékben nem szavazták meg a Fidesz-kormány adócsökkentési és béremelési intézkedéseit.

Hangsúlyozta: nem helyettesítheti utalvány az elvégzett munkáért járó bért, a kiterjesztett cafeteriarendszer viszont ebbe az irányba ment el. Azt mondjuk most ki, hogy az elvégzett munkáért tisztességes bért kell kifizetni - indokolta az átalakítást az államtitkár. Jelezte, hogy a cafeteria nem szűnik meg, hiszen a SZÉP-kártyán bizonyos juttatások megmaradnak, amelyek a belföldi turizmus irányába terelik a magyar munkavállalók fogyasztását.



LMP: a kormány a szövetségeseivel ellenséges, az ellenségeivel szövetséges



Ungár Péter, az LMP képviselője az elmúlt 8 év külpolitikáját úgy értékelte: a magyar kormány a szövetségeseivel ellenséges, ellenségeivel pedig szövetséges politikát folytatott. A kormány "állítsuk meg Brüsszelt" kampányát felidézve arra kérte a külügyminisztérium képviselőjét, hogy egy példát mondjon, amikor Moszkvával szemben képviselték a magyar érdekeket. A határon túli magyarok képviseletéről szólva azért bírálta a kormányt, hogy a V4-ek elnökségének prioritásai közé nem került be az őshonos kisebbségek ügye, Magyarország gazdasági érdekeinek képviselete kapcsán pedig azt rótta fel, hogy a kereskedőházak nem hoznak gazdasági előnyt.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta: nem az LMP alakítja a kormány külpolitikáját. Hangsúlyozta: az LMP nem ismerte fel az illegális bevándorlás veszélyeit, és nem érdekli a magyar emberek véleménye, akik népszavazáson, nemzeti konzultáción és a választásokon is elmondták álláspontjukat erről. Hozzátette: Magyarország a határok védelme, a kvóta elutasítása, és a hot spotok Európán kívüli felállítása mellett van, elutasítja a terrorveszélyt, a párhuzamos társadalmakat és a bűnözés növekedését. Erős nyomás alatt vagyunk, de kitartunk ebben a harcban - jelentette ki.



Párbeszéd: működhet ősztől a CEU?



Mellár Tamás (Párbeszéd) szerint a kormány továbbra is lebegteti, hogy megadja-e a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetemnek a működési engedélyt szeptembertől. Szerinte a CEU minden követelménynek eleget tett. A képviselő - aki konzervatív közgazdásznak nevezte magát - azt mondta, komoly értéket képvisel a liberális intézmény, amely rendre az első kétszáz között szerepel a felsőoktatási intézmények nemzetközi rangsorában.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára bírálta Mellár Tamást, mert szerinte a képviselő megszegte választóinak tett ígéretét azzal, hogy beült a Párbeszéd-frakcióba, ehhez csak adalék az, amit a képviselő a "Soros-egyetemről" elmondott.

Hozzátette: azt kérik Soros György egyetemétől, tartsa be a törvényeket. Elmondta, a CEU volt az egyetlen külföldi egyetem, amelyik nem hajtotta végre, hanem tiltakozott a felsőoktatási törvény módosítása ellen. Az államtitkár visszautasította, hogy a CEU lenne a legjobb magyar egyetem. Kiváló magyar egyetemek vannak - mondta Rétvári Bence, példaként említve, hogy a Semmelweis Egyetem rendre az első ötszázban szerepel a nemzetközi rangsorokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!