OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: energia, Ukrajna, foglalkoztatás)

Belföld, 2022.12.05

Az energiapolitikáról, az ukrajnai helyzetről és a négynapos munkahét bevezetéséről beszéltek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.



LMP: szabadulni kell a fosszilis energiától


Ungár Péter (LMP) kifejtette: ez az ülésszak válságokkal teli időben zajlott, a legsúlyosabb az energia- és a klímaválság, és ez a kettő összefügg. Amíg nem szabadul meg a világ a fosszilis energiáktól, a válságok ismétlődni fognak - vélekedett.

Az energetikával kapcsolatban azt is elmondta: a szélenergiát a kormány mindig másképp ítéli meg, alapvető kérdésekben nem tud dönteni. A Paks II beruházás pedig nem áll jól, a nemzetközi környezet nem a legoptimálisabb, a kormány mégis rengeteget költ erre a projektre - közölte.

Megjegyezte: az uniós pénzek járnak Magyarországnak, de ami a múlt héten történt, az egy hibás kormánypolitika következménye, egy olyan politika eredménye, amely az EU fősodra ellen megy.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára úgy válaszolt, hogy az Európai Bizottság múlt heti döntése az uniós pénzekről siker és kudarc is egyben. Siker, hogy az újjáépítési alapra vonatkozó magyar tervet a bizottság elfogadásra ajánlja és olyan értékelést adott, hogy annál jobbat egy tagállam sem kapott. Ugyanakkor a "dollárbaloldal" kudarca a megállapodás, mert az az elmúlt időben minden eszközt megragadott, hogy Magyarország ne juthasson hozzá ezekhez a forrásokhoz - vélte.

Megjegyezte: a bizottság végül nem fogadta el az Európai Parlament követelését, hogy Magyarország ne kaphassa meg a támogatást.

Az államtitkár azt kérte a képviselőtől, hogy az LMP döntse el, milyen álláspontot képvisel.


Mi Hazánk: kérdés, eljut-e a rászorulókhoz az Ukrajnának szánt támogatás


Toroczkai László (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy egyre több benzinkúton nem tudnak üzemanyaghoz jutni az emberek. Mindemellett az egekbe szöktek a rezsiárak, csődben vannak az önkormányzatok, magas az infláció - sorolta. Hozzátette: közben folyamatosan nő az államadósság, pedig a kormány ennek az ellenkezőjét ígérte.

Hangsúlyozta: egy ilyen helyzetben az EU kitalálta, hogy támogatni kell Ukrajnát, amihez a forrásokat hitelből teremti meg. A kormány pedig bejelentette, hogy önként támogatja Ukrajnát a magyar adófizetők pénzéből ebben a katasztrofális helyzetben - jelentette ki. Hozzátette: kérdéses, hogy egy elhúzódó háborúban meddig tervezi ezt a támogatást a kormány.

A képviselő elmondta: kétséges, hogy a valódi rászorulóknak jut-e majd a támogatás.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy reagált, hogy Magyarország nem akarta ezt a háborút, és miután közvetlen szomszédja Ukrajnának, különösen érdekelt a béke mielőbbi megteremtésében. Magyarország konzekvensen kiáll a béke és a párbeszéd mellett - emelte ki.

Úgy vélte, amellett, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának, az első naptól kezdve minden segítséget megadott az onnan menekülőknek.

Elmondta: komoly összegeket fordított Magyarország a menekültek megsegítésére.

A Nyugat elkötelezett, hogy fenntartsa az ukrán állam működését, ami egyre nehezebb - magyarázta. Hozzátette: Magyarország ebből az elhatározásból nem tud kimaradni, de nem egy kollektív hitel formájában, hanem bilaterális alapon szeretné rendezni ezt a kérdést.


Párbeszéd: be kellene vezetni a négynapos munkahetet


Szabó Timea (Párbeszéd) azt mondta: a kormány Magyarországból a nyolcvanas évek Romániáját kezdte el kialakítani. A jelenlegi rossz helyzet orvoslására a Párbeszéd azt javasolja, hogy vezessék be a négynapos munkahetet, amellyel nőne a termelékenység, a foglalkoztatás és a munkavállalók teljesítménye, továbbá környezetbarát megoldás.

Közölte: ez azt jelentené, hogy a munkavállalók ugyanannyi fizetésért heti négy napot dolgoznának, és ezzel a megoldással már nagy, magyarországi vállalatok is eredményesen kísérleteznek. Ideje lenne elgondolkodni, hogy a termelékenységet ezzel a kezdeményezéssel javítsák - vélekedett.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: a kormány a megalakulása óta támogatja a munkavállalást, elkötelezett, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni szeretne. A munkavállalás támogatása helyett a baloldal kormányzása alatt magas adókat és segélyezést alkalmazott - közölte.

Kiemelte: most lép életbe az olajembargó, és Magyarország ugyan kiharcolta a mentességet a szállítási tilalom alól, de ha egész Európában emelkednek az árak, ennek a hatása alól nem tudja kivonni magát. Minden nap megfizetik a Brüsszelből "ránk erőltetett" politika árát - tette hozzá.

Az államtitkár kitért rá: a baloldal mindvégig támogatta a szankciókat, és bizonyára "a csilingelő dollárokért" folytattak ilyen politikát. A képviselő kampányára is érkezhetett támogatás külföldről - jegyezte meg.

Az államtitkár válasza alatt Kövér László házelnök figyelmeztette a képviselőt, hogy hallgassa végig a választ és ne kiabáljon közbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!