OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: kata, rezsicsökkentés)

Belföld, 2022.07.18

A kata-szabályozás változásairól és a rezsicsökkentésről beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.



LMP: ki lehetett volna javítani a kata hibáit


Csárdi Antal (LMP) úgy értékelt: a kormány "beszántja" a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója) és azt a legkisebb vállalkozói réteget lehetetleníti el, amelynek az érdekérvényesítési képességei a leggyengébbek. Pedig a kata hibáit ki lehetett volna javítani, meg lehetett volna emelni az adó mértékét, így hamarabb juthatott volna bevételhez a kormány - mondta. Hozzátette: ha valóban a burkolt munkaviszony ellen akartak fellépni, szigoríthatták volna a kata feltételrendszerét.

Kiemelte: ehelyett kétségbeejtő megoldást választottak, mert a jogállamiság definíciójával ellenkezik az adószabályok ilyen módosítása év közben. Mindeközben jutott pénz boszniai kkv-k bőkezű támogatására, pedig ezt a pénzt lehetett volna a hazai kkv-k megsegítésére fordítani - közölte.

Megjegyezte: Szerbia megköszönte Magyarország segítségét, hogy gázt vásárolhat tőle, de ha ilyen nagy a baj, nem kellene eladni az ország stratégiai tartalékait.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a mai gazdasági kihívások okozója egy "tőlünk független körülmény", a háború. Az elhibázott uniós szankciós politika pedig csak növeli a bajt, "nem tartják vissza Putyint a háborútól", de nagy károkat okoznak Magyarországnak is - jelentette ki.

Úgy vélte, az ellenzék úgy tesz, mintha védene valamit, amit korábban ellenzett - a katát és a rezsicsökkentést -, és ez képmutatás. "Önök kormányon mindig csak adót emeltek" - rótta fel.

Azt mondta: az ellenzék csak egyet akar, felfordulást, és cinikusan áll az emberekhez, ki akarja használni az emberek nehézségeit, hogy csökkenthesse a kormány támogatottságát.


Párbeszéd: a kormány pánikba hajszolja az embereket


Jámbor András Imre (Párbeszéd) arról beszélt, hogy válság van, amely nem a háborúval kezdődött és ez a válság azért érinti Magyarországot ilyen durván, mert a kormány elrontotta a politikáját. A kormány nem csökkentette, hanem növelte az orosz energiafüggőséget, leértékelte a forintot, a választási osztogatása óriási lyukat ütött a költségvetésen és miatta nem jönnek a gazdaságnak létfontosságú uniós források - sorolta. Hozzáfűzte: a kormány azt hazudta, hogy nem lesznek megszorítások, de egy hét alatt pánikba kergette a lakosságot és az elrontott politika, az ebből következő megszorítások miatt tüntetnek az emberek.

Hangsúlyozta: a kormány egy átgondolatlan tervet dobott be a rezsiről, amellyel pánikba hajszolja a családokat és nem tudja megmondani, valójában milyen rendszert vezet be.

A képviselő felszólalása végén egy olyan petíciót adott át Dömötör Csabának, amelyet a tüntetőktől kapott.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint az ellenzék megint úgy akarja beállítani a helyzetet, mintha csak Magyarország nézne szembe nehézségekkel, pedig a gondokat a háború és az elhibázott szankciós politika okozza. Más országokban is jelentős energiaáremelkedések vannak - tette hozzá.

Úgy vélte, a baloldali pártok mindig az adók ügyében szólalnak fel, a költségvetéshez benyújtott módosító javaslataik is adóemelést irányoztak elő: az ellenzék emelné a szja-kulcsokat, a társasági adót, felvetette az ingatlanadó ötletét, visszahozná az örökösödési adót és dugódíjat akar.

Az államtitkár a katáról azt mondta: ilyen kedvezményes adónem a baloldali kormányzás alatt nem volt és amikor bevezetették, a baloldal nem szavazta meg.

Magyarország szabad ország, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, de senkinek nem kell most attól tartania, hogy ha elmondja a véleményét, kilövik a szemét - jelentette ki Dömötör Csaba.


Mi Hazánk: elképesztő megszorító intézkedéseket jelentenek be


Toroczkai László (Mi Hazánk) szégyellnivalónak nevezte a kormány politikáját. Elképesztő megszorító intézkedéseket jelentenek be, amelyek nem átgondoltak, és amikor látják, hogy háborog a nép, megpróbálnak valahogy kikászálódni a helyzetből, amelyet ők teremtettek - fogalmazott. Hozzátette: látni lehetett, hogy van egy világpolitikai átalakulás, a kormány mégsem tett semmit.

Megjegyezte: ő támogatta volna a katát annak idején és most is támogatná, hogy ne szúrjanak ki 400 ezer magyar dolgozóval.

A rezsicsökkentésről közölte: érthetetlen, hogy amikor az emberek amúgy is aggódnak, részletek közlése nélkül bejelentik, hogy oda a rezsicsökkentés, ráadásul nagyon alacsony átlagfogyasztást állapítottak meg. A kormány hazudott, amikor azt ígérte, hogy megtartja a rezsicsökkentést és nem terheli rá a válság költségeit a magyar lakosságra - jelentette ki.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: az a legfontosabb kérdés, hogy meddig lesz háború és mikor lesz béke, mert ez határozza meg mindannyiunk jövőjét. Az is nagy kérdés, hogy az EU felhagy-e végre a szankciós politikájával, rájön-e arra, hogy ez nem Oroszországnak árt, hanem a saját lakosainak - mondta.

Kiemelte: az a legfontosabb, hogy lesz-e energia, működik-e a gazdaság. Ha nincs energia, nem lesz munkahely sem - mutatott rá.

Jelezte, lényeges az is, mit válaszol minderre a kormány. A fő cél a családoknak, a munkahelyeknek, a nyugdíjaknak, az otthonteremtési program eredményeinek, a családpolitikai intézkedéseknek, az elért rezsicsökkentésnek a megvédése - sorolta, hangsúlyozva: az országnak működnie kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!