OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: Kövér László beszéde, nők elleni erőszak)

Belföld, 2021.11.29

Kövér László egy tavaly elmondott beszédéről és a nők elleni erőszakról is szóltak az ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén a napirend előtt.



Megemlékezés


Az ülés kezdetén a Kövér László, az Országgyűlés elnöke megemlékezett Leszkovszki Tibor (MSZP) és Sándorffy Ottó (FKGP) elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, akiknek emléke előtt néma felállással tisztelgett a Ház.


Napirend előtt


Párbeszéd: a házelnök szerint nemzetbiztonsági veszély az ellenzék


Tordai Bence (Párbeszéd) egy, a hétvégén kiszivárogtatott 2020-as hangfelvétel kapcsán arról beszélt: Kövér László "hatalmával visszaélve azt a törekvést próbálja megvalósítani, hogy hazánkat egy pártállami diktatúra irányába sodorja". Szerinte a házelnök a felvételen arról próbálta győzködni a nemzetbiztonsági szolgálatok, a titkosszolgálatok vezetőit, hogy "a Magyarországra leselkedő legnagyobb nemzetbiztonsági veszély az ellenzék lenne".

Hozzátette: a Fidesz meghatározó politikusa szerint az nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, hogy "kémeket telepítenek ide gyakorlatilag állami segédlettel Oroszországból és Kínából".

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában emlékeztetett: a házelnök személyesen is küzdött egy diktatúra ellen, és megjegyezte azt is, hogy Kövér László szavait nem először forgatják ki. Hangsúlyozta: az ellenzéki állításokkal szemben a házelnök nem politikai szereplőket nevezett meg kockázatként, hanem azt a politikai helyzetet, hogy két egymást kizáró állam- és nemzetkép létezik a politikán belül.

Dömötör Csaba arra is rámutatott: az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egy nyilvános fórumon viszont "sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak" nevezte azokat a magyarokat, akik alacsonyan tartanák az energiaárakat és ellenzik a migrációt.


LMP: százezerre is tehető a kapcsolaton belüli erőszak áldozatainak száma


Hohn Krisztina (LMP) a nők elleni erőszak világnapja múlt heti évfordulója kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg egy erőszak is előfordul egy kapcsolatban - akár nők akár férfiak ellen irányuló - addig fel kell szólalni ellene.

Kiemelte: becslések szerint százezerre is tehető azok száma, akik kapcsolatukban vagy családjukban elszenvedik az erőszakot, és sok esetben nincs menekülési lehetőségük.

Az ellenzéki politikus a menedékházak és a a társadalmi célú hirdetések számának növelése, valamint a büntetési tétel szigorítása mellett az elkövetők terápiára kötelezését is szorgalmazta.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a felszólalásra reagálva az áldozatsegítést a kormány egyik legfontosabb prioritásának nevezte. Felsorolt több intézkedést, melyek az átfogóbb és célzottabb áldozatsegítést, valamint a megelőzést támogatták.

Kiemelte: Magyarországon éjjel-nappal ingyenesen hívható áldozatsegítő vonal működik, amely 2018-ban 12 479, 2019-ben 12 005, 2020-ban 11 574, 2021 első három hónapjában pedig 2873 hívást fogadott. Az államtitkár megjegyezte: az is kormányzati cél, hogy 2025-re minden megyében legyen áldozatsegítő központ.



DK: a nemzetbiztonsági szolgálatoknak pártsemlegesen kell működniük



Varga Zoltán (DK) is Kövér László hétvégén nyilvánosságra került beszédét kifogásolta és azt mondta, az elmúlt időszak politikatörténetének talán legaljasabb mondata hagyta el a házelnök száját, amikor nemzetbiztonsági veszélynek nevezte az ellenzéket. A beszéd miatt hiába várják azóta is a házelnök lemondását - tette hozzá.

Kijelentette, a nemzetbiztonsági szolgálatoknak alkotmányos kötelességük a pártsemleges működés.

Véleménye szerint új szintet lépett a gyűlöletpolitika. Kövér Lászlót semmi nem jogosítja fel arra, hogy nemzetbiztonsági veszélynek nevezze az ellenzéket és annak szavazóit, amelyek jövő áprilisban leváltják a jelenlegi korrupt rendszert - hangoztatta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint az ellenzéki képviselő nem mondott igazat, lejárató kampányt akarnak Kövér Lászlóval szemben folytatni.

Hozzátette: az ellenzéki pártok voltak azok, amelyek 2010 előtt a nemzetbiztonsági szerveket külföldi ügynökök előtt "kinyitották", és hazudtak a választópolgároknak, majd amikor a választók kifejezték nemtetszésüket, lovasrohamot vezényeltek ellenük.

Szerinte aktuálisan is vaj van az ellenzék füle mögött, példaként a "Városháza-gatet" említette. Szóvá tette azt is, hogy Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök a rezsicsökkentés ellen van.



MSZP: az ellenékre uszították a titkosszolgálatokat



Tóth Bertalan (MSZP) úgy értékelt, botrányos és gyalázat Kövér László most nyilvánosságra került beszéde. A házelnök kijelentése átlépett egy vörös vonalat: hangfelvétel van arról, hogy az Országgyűlés elnöke a Fidesz politikai ellenfeleire uszítja a titkosszolgálatokat és burkoltan arra buzdítja őket, hogy minden erejükkel segítsék a Fidesz hatalomban maradását.

Azt firtatta, nem jelent-e inkább az nemzetbiztonsági kockázatot, hogy a Fidesz elhibázott járványkezelése miatt egy városnyi ember halt meg, hogy forráshiányos az egészségügy, hogy megváltoztatták a teljes magyar jogrendet, az állami vagyont pedig kilapátolták.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint több millióan szisszenek fel akkor, amikor a kardlapozó, szemkilövető baloldal a jogállamiságért aggódik. 15 évvel ezelőtt kellett volna ezért aggódik.

Azt mondta, Kövér Lászlótól nem hallottak újdonságot; az ellenzék azon háborodik fel, hogy a kormány "szuverénül gondolkozik".

Kitért arra, hogy az ellenzék képes lenne a Városházát is eladni, és ha kormányon lenne, eladná a Parlamentet is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!