OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: megemlékezések, a miniszterelnök felszólalása, frakcióválaszok)

Belföld, 2020.03.23

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött hétfőn az Országgyűlés ülése.



Megemlékezések

A képviselők - akik kivételesen a felsőházi teremben ültek össze - néma felállással emlékeztek meg Szabadi Béla (FKgP, független) és Petrenkó János (MSZP, független) elhunyt volt országgyűlési képviselőkről.

Kövér László a magyar-lengyel barátság napjáról emlékezett meg. Szólt a a magyar és a lengyel nép szoros történelmi kapcsolatairól, egymásnak adott segítségnyújtásairól. Március 23-a 2007 óta a magyar-lengyel barátság napja, az ünnep eseményeit felváltva tartják a két országban. A helyszín idén Csepel lett volna, az eseményt azonban a koronavírus-járvány terjedése miatt nem rendezik meg.

Orbán: a politikai viták helyett összefogásra van szükség


A politikai viták, széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában.

"Párthovatartozástól függetlenül erre kérem képviselőtársaimat is" - mondta a kormányfő, aki az előzőleg, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján közölt részleteket ismertette a plenáris ülésen is.

Kiemelte, "az előttünk álló időszak nehéz lesz", mindenkitől erőfeszítéseket követel, de azért érdemes vállalni ezeket, mert így "emberéleteket menthetünk meg". "És minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni" - hangoztatta.

A vírusnak ma nincs ellenszere, bár azt az egész világon elszántan keresik, és Magyarország is hozzájárul ehhez az erőfeszítéshez - tette hozzá, jelezve ugyanakkor, így sem várható, hogy a vakcina a közeljövőben elérhető lesz.

"Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy a vakcinára való várakozás helyett felvesszük küzdelmet a vírus terjedésével szemben" - jelentette ki.

A dolgok szokásos rendjében nem lett volna lehetséges megszervezni a "kollektív önvédelmet". Ez, valamint a fertőzés ütemének lassítása, a veszélyeztetettek megvédése, a megfelelő ellátás biztosítása, a gazdasági következmények enyhítése és a lebénuló gazdaság újraindítása nem lett volna lehetséges a békeidőben érvényes szabályok mellett - mondta.

Úgy fogalmazott: most mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, most egy ideig másképpen kell dolgoznia, viselkednie, szerveznie az életét. Ezért vezették be a veszélyhelyzeti jogrendet is, ami eszközöket ad a kormánynak, hogy megszervezze Magyarország önvédelmét - közölte, hozzátéve, hogy a védekezés négy - katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági - vonalon zajlik.

Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés hosszú lesz, nagyon sok eszközre lesz szükség, és "még nagyon az elején vagyunk".

A vírus elleni védekezéshez szükséges eszközökből és felszerelésekből nyugaton hiány van, elérhető segítség ma csak keleten található, ott "óriási tételeket kötöttünk le", a szállítmányok folyamatosan érkeznek. Több mint tíz repülőgép teljesít szolgálatot - tudatta.

Orbán Viktor megköszönte az egészségügyi dolgozók eddig munkáját, azt mondta róluk, "kiérdemelték mindannyiunk nagyrabecsülését".


DK: a nemzeti egység nem jelenti a feltétel és korlátok nélküli engedelmességet



Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezetője azzal kezdte: tudomásul veszik a kormányfő napirend előtt adott "jelentését", ugyanakkor beszámolók, tájékoztatók százai, ezrei szólnak arról, hogy az egészségügyben, kereskedelemben, fuvarozásban, vagyis a "frontvonalban" dolgozók "magukra hagyatva érzik magukat". Nincsen rendben, ha nem fogadjuk el azoknak a panaszát, akik naponta veszélyeztetik életüket, közben pedig azt hallják a felelősöktől, hogy minden rendben van - fogalmazott.

A miniszterelnök nemzeti egységre való felszólítására úgy reagált: a nemzeti egység nem a nemzet némaságát jelenti, és "nem a nemzet feltétel és a korlátok nélküli engedelmességét egy korátokat esetleg nem ismerő hatalomnak".

Hangsúlyozta: ha azt kérik, hogy a konkrét veszélyhelyzet megoldásában közreműködjenek, akkor ezt megteszik, de ha arra kérnek felhatalmazást, hogy bármit engedjenek meg a regnáló hatalomnak a veszélyhelyzetre hivatkozva, akkor muszáj azt mondani, hogy "eskünk, tisztességünk, hazafiságunk okán ezt nem tudjuk megtenni".

Azért nem, mert azért küzdünk, hogy hazánk maradjon demokratikus, szabad jogállam; nem lehet éppen ezeket elvenni, bármilyen más harc ürügyén - fogalmazott.



Párbeszéd: nem adunk időkorlát nélküli felhatalmazást a kormánynak!



Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője támogathatónak nevezte Orbán Viktor bejelentett intézkedéseit, de szerinte ezek nem elégségesek. Számon kérte a kormányon az egészségügyi dolgozók védőfelszereléseinek hiányát, és kevésnek nevezte a járulék- és adóelengedés mértékét is, az alapjövedelem bevezetése mellett érvelve. Azt is javasolta, hogy végezzenek sokkal több szűrést a vírus elleni védekezés részeként.

A politikus lex Covidnak nevezte a koronavírus elleni védekezésről szóló, a kormány által benyújtott törvényjavaslatot, és úgy vélte: ebben Orbán Viktor olyan időkorlát nélküli felhatalmazást kér, amelyre egész Európában nincsen példa.

"Ön miniszterelnök úr, nem a vírust akarja egyedül legyőzni, hanem minket is" - fogalmazott Szabó Tímea, aki szerint a javaslat arra is felhatalmazást ad a kormánynak, hogy felszámolja "a szabad sajtó maradékát is", és akár orvosokat, sajtómunkásokat és ellenzéki képviselőket is börtönbe zárjon, ha a kormánynak nem tetsző dolgokat mondanak. Ezt diktatúrának hívják - jelentette ki, hozzátéve, hogy a Párbeszéd nem fog időkorlát nélküli felhatalmazást adni a rendeleti kormányzásra.

Úgy vélte: online szavazást is be lehetne vezetni az Országgyűlésben, ez csak akarat kérdése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!