OGY - Krónika 10. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2020.05.18

Több bizottsági jelentés vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés hétfő este.



Csökken a közigazgatási bürokrácia

Az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról szóló javaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitájában Vécsey László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója azt mondta: az indítvány többcélú, amelyek közül az egyik legfontosabb a közigazgatási bürokrácia csökkentése. Megszűnik a függő hatályú döntés, de annak állampolgárokra ható pozitív joghatásai megmaradnak - emelte ki. Arra is kitért, hogy két állami ingatlan ingyenesen a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány tulajdonába kerül.

A felszólaló kitért arra is, hogy a biológiai nemet a jövőben az anyakönyvben nem lehet megváltoztatni. A mátraverebély-szentkúti és a máriapócsi kegyhelyeket nemzeti emlékhellyé nyilvánítják - jelentette be.

A kisebbségi véleményt ismertető Arató Gergely (DK) azt mondta, hogy a bürokráciacsökkentés helyénvaló, de az indítványba több, más témájú javaslatot is beletettek. Az anyakönyvi törvény módosítását bírálva kegyetlen és embertelen szabályozásnak nevezte, hogy a javaslat lényegében lehetetlenné teszi a jogi nemváltást. Tovább korlátozzák az önkormányzati jogokat azzal, hogy augusztus 15-25. között az állam "einstandolja" Budapest egy jelentős részét - fogalmazott. Az előterjesztő nevében felszólaló Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára kiemelte a függő hatályú döntés jogintézményének kivezetését. A kormánypárt és a kormány a születési nem anyakönyvi rögzítéséről azt gondolja, hogy a javaslat a szabadság pártján áll és segít rendezni egy bizonytalan jogi helyzetet - közölte. Varga-Damm Andrea (Jobbik) arra mutatott rá, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások során a szomszédos telekről átnyúló építmény tulajdonosát fel kell szólítani a bontásra. Az indítvány nem bürokráciacsökkentő, hanem inkább bürokrácianövelő - ismertette véleményét.


A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról



Vécsey László, a törvényalkotási bizottság fideszes előadója azt mondta: a törvényjavaslat olyan struktúrát foglal magában, amelyben a kiemelten tehetséges fiatalok külön támogatása alapvető fontosságú közérdeknek minősül. A juttatott vagyon a tehetséggondozás közfeladatát szolgálja - hangoztatta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, fontos törvényjavaslatról van szó, ugyanis a tehetséggondozást szolgálja. A Mathias Corvinus Collegiumnak kiváló a presztízse, jó helyen lesz nála a tehetséggondozás ügye, az intézmény a társadalomtudományi képzés fellegvára lehet - mondta.



Az országgyűlési képviselőcsoport által nyújtható támogatásról



Keresztes László Lóránt (LMP) logikusnak nevezte a pártokat érintő javaslatot, de megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány miatt létrehozott gazdaságvédelmi alap az önkormányzatokat sújtó "brutális megszorítással" jött létre.

Az előterjesztők nevében Böröcz László (Fidesz) közölte: technikai módosítást tartalmaz a törvényjavaslat. A pártok és aktivistáik is részt vesznek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos feladatokban, ezért kezdeményezték a frakciómegtakarításokból a pártoknak nyújtható átcsoportosítás lehetőségének megteremtését - mondta.



A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása



B. Nagy László, a törvényalkotási bizottság fideszes előadója azt közölte: a kormány folyamatosan dolgozik a felsőoktatás versenyképességének erősítésén. Soha nem volt még annyira szükség a szféra fejlesztésére, mint ma, a koronavírus-járvány is bizonyíték, hogy ez nemzetstratégiai érdek.

Keresztes László Lóránt (LMP) a szakmai egyeztetéseket hiányolta, és az intézményi autonómiával kapcsolatos szakszervezeti aggodalmakra szintén rákérdezett. Azt is firtatta, hogy a koronavírus-járvány miatt ér-e elvonás egyetemeket, például a Pécsi Tudományegyetemet.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a felsőoktatásba jelentkezők "elképesztő" visszaesésére kért magyarázatot.

Bódis József felsőoktatási államtitkár azt mondta: a most tárgyalt felsőoktatási intézményi modellváltások eltérnek a Corvinus egyetemétől, mert az egy magánegyetemi szisztéma volt, a mostani javaslat által érintett felsőoktatási intézményeknél azonban megmarad az állami - finanszírozási - szerepvállalás. Felszólalásában ismertette a felsőoktatási béremeléseket, amelyek - hangsúlyozta - ezzel a törvénnyel folytatódhatnak.

Az elvonásokra vonatkozó kérdésre úgy reagált: a koronavírus-járvány miatti felsőoktatási elvonás mértékét nem volt öröm látni, de az eltelt időszakban az eredeti 23 milliárd forintból 8,6 milliárdot sikerült "visszahozni". A Pécsi Tudományegyetem esetében az először tervezett 3,6 milliárd forintos elvonást 1,9 milliárd forintra mérsékelték, és dolgoznak a további csökkentésen - közölte.

Bódis József elmondta: az idén valóban 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, aminek a legfőbb oka az emelt szintű érettségi, amely most jelent meg először felvételi szempontként. Szavai szerint azonban aki nem tud felmutatni egy emelt szintű érettséginek megfelelő tudást, az még nem is érett arra, hogy a felsőoktatási rendszerben sikerrel szerepeljen. Jelezte ugyanakkor, nagy különbségek vannak különböző intézmények és szakok között, a pótfelvételi szabályozásának módosításával pedig igyekeznek orvosolni ezt az ellentmondást, mert sem a felsőoktatási rendszernek, sem a kormánynak nem érdeke, hogy kevesebb hallgató legyen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!