OGY - Krónika 10. rész (büntető törvénykönyv)

Belföld, 2018.07.17

A büntető törvénykönyv (Btk.) javasolt módosítását a KDNP támogatta, az ellenzéki pártok viszont bírálták annak keddi parlamenti vitájában.



KDNP: szükséges az új jogi szabályozás a javasolt területeken


Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka felidézte a tragikus veronai buszbalesetet, amelyben 17 haltak meg. közölte: egyik szülő sem engedte volna felszállni gyermekét a buszra, ha tudja, ketyegő bombán fog ülni.

Ezt nem tudták, és joggal bíztak abban, a busz mindenben megfelel a törvényes előírásoknak - rögzítette.

A KDNP-s politikus kitérve a változtatásokra, feltette a kérdést, mi ez a szankció ahhoz képest, hogy emberéletek veszhetnek el. A javaslat elfogadása reményei szerint azzal jár majd, hogy több ilyen tragédia nem fordul elő.

A módosítás másik pontja alapján a hivatalos személyeket is megilleti az a jog, hogy legyen olyan hely az életükben, ahol joggal elvárhatják, hogy nem zaklatják őket - mutatott rá.

A KDNP támogatja a javaslatot - mondta a kormánypárti képviselő.


DK: miért ilyen sürgős ez a javaslat?


Arató Gergely, a DK vezérszónoka azt kérdezte, miért ilyen sürgős ez a javaslat, miért nem szánták rá az időt, hogy érdemi parlamenti vita folyjon róla.

Szerinte ez az eljárás elfogadhatatlan, sajnálatos, hogy a kormánypártok a parlamentre törvénytárként tekintenek, amibe bedobnak egy megrendelést és lehető leggyorsabban hozzá akarnak jutni a törvényhez.

A veronai buszbalesettel összefüggő módosításról azt mondta: nem kérdés, szükség van szabályozásra, ezt más esetek is mutatják. Felvetődik ugyanakkor, megfelelően állapítják-e meg felelőst. Az esetek nagy részében a buszsofőr csak alkalmazott, és kérdéses, indokolt-e a büntetőjogi felelősség nagy részét ráhárítani, és nem arra, aki az átalakítást elrendeli.

Még problémásabb a törvényjavaslat másik része, amely arról szól, hogy a zaklatás tényállásán belül kiemelt védelmet adnak egy csoportnak, a hivatalos személyeknek - vélte.

Olyan szabályt írnak elő, ahol a kiemelt védelemről a vétséget elkövető nem biztos, hogy értesül. Megjegyezte: a zaklatás ma is bűncselekmény, akár hivatalos, akár nem hivatalos személy az elszenvedője.

A DK nem támogatja a javaslatot - közölte az ellenzéki politikus.


Párbeszéd: a családon belüli erőszakot jobban kellene büntetni!


Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta, hogy azért kell ennyire sürgősen módosítani a Btk-t, mert véget ér a parlamenti időszak, és a kormánypárti politikusoknak ki kell menniük az emberek közé, akik "keresetlen szavakkal fogják" őket illetni.

A hivatalos személyek jelenleg ugyanolyan védelmet kapnak, mint minden magyar állampolgár, de most a jogszabállyal a kiemelten védettek közé helyezik át a politikusokat - jelentette ki.

Inkább a családon belüli és a nők elleni erőszak különböző formáit kellene jobban büntetni - érvelt a képviselő, aki kérte, hogy ratifikálják az isztambuli egyezményt.


Jobbik: az indítvány egy szűk politikai kör félelmei miatt született


Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, a Btk. módosítása nem abból indul ki, hogy ki alakította át jogszerűtlenül a járművet, hanem abból, hogy azt ki vezeti.

Az indítványt így nem lehetett volna beterjeszteni, mert nem alkalmas arra, amire szánták - jelentette ki. Hozzátette azt is, hogy a munka törvénykönyve alapján a dolgozót korlátozott felelősség terheli.

A javaslat másik felére áttérve azt mondta, hogy egyetlen magyarországi politikusnak sincs oka félni, csak annak, aki "csinált valamit".

Az indítvány egy szűk politikai kör félelmei miatt született - közölte.


A vitában elhangzottakra válaszolva az előterjesztő Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz) azt válaszolta, hogy a törvényjavaslat nem érinti a zaklatás alaptényállását, és a hozzá kapcsolódó dogmatikai rendszer. Hozzátette: a törvényjavaslat elfogadásával megelőzhetővé válnak a veronaihoz hasonló buszbalesetek, valamint megerősödik a hivatalos személyek zaklatással szembeni védelme.


Budapest fejlesztéséről és a filmipar támogatásáról hozna törvényt a kormány


Budapesti fejlesztésekről, illetve a filmipar támogatásáról szóló törvényjavaslatot terjesztett be a kormány az országgyűlés elé.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára expozéjában azt mondta, Budapesten az I. kerületben lévő Palotanegyed, illetve az észak-csepeli és dél-budai fejlesztések érdekében hoznak szabályokat.

A törvény a Budai Palotanegyed és környezete megújításához és hatékony fejlesztéséhez szükséges keretek lefektetésére tesz javaslatot, megteremti annak lehetőségét, hogy a terület méltó megjelenését biztosító fejlesztési beruházások koordinálása hatékonyabb legyen.

A törvény semmilyen magántulajdonban álló ingatlant nem érint, összesen két, felépítmény nélküli önkormányzati telket von az állami tulajdon körébe, így egységes tulajdon jön létre, amely a Palotanegyed egységes fejlesztését és fenntartását is segíti - mondta.

Az észak-csepeli és dél-budai beruházásokkal kapcsolatban Orbán Balázs azt mondta, hiánypótló fejlesztések indulhatnak el, köztük a 12 ezer egyetemi polgár elhelyezését biztosító diákváros, az új Duna-híd, valamint a mindenki által használható sportkomplexumok is.

A filmiparral kapcsolatos javaslat célja az államtitkár elmondása szerint az, hogy a közvetett támogatás mértékét 25-ről 30 százalékra emelik, ezzel szeretné a kormány megőrizni Magyarország versenyképességét a filmforgatások tekintetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!