OGY - Krónika 10. rész (kérdések, azonnali kérdések)

Belföld, 2020.03.16

A nyugdíjemelésről hangzott el még egy kérdés az Országgyűlés hétfői ülésén, majd a képviselők áttértek az azonnal kérdésekre amelyek között a koronavírussal kapcsolatos témák kerültek szóba.     



LMP: mire elég a nyugdíjemelés?



Ungár Péter (LMP) arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt 10 évben nem emelte megfelelően a nyugdíjakat: 2,8 százalékkal emelkedett csak nyugdíj, miközben 4,4 százalék volt idén az infláció, az élelmiszerárak pedig 7 százalékkal nőttek. A nyugdíjak vásárlóértéke az elmúlt három évben csökkent - tette hozzá. Azt javasolta, hogy a minimálnyugdíjat emelje a kormány két és félszererésére, 71 ezer forintra.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: 10,3 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta, míg a nyugdíjak 33 százalékkal emelkedtek. Emellett - folytatta - a kormány nyugdíjprémiummal, rezsi- és Erzsébet-utalvánnyal is igyekezett a nyugdíjasok bevételét növelni.


Azonnali kérdések


Jobbik: munkahelyvédelmi alap létrehozására van szükség

A Jobbik magyar munkahelyvédelmi alap létrehozását sürgeti, amelynek forrásait a költségvetés és a nagy multinacionális vállalkozások befizetései jelentenék - mondta Z. Kárpát Dániel, a párt képviselője azonnali kérdésében.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, az alapnak azokat a munkavállalókat kell támogatniuk, akik a napokban elvesztik munkahelyüket és családjukkal jövedelem nélkül maradnak.

Nagy István agrárminiszter válaszában kiemelte, a kormánynak az emberi élet védelme az elsődleges, amire felülről nyitott keret áll rendelkezésre. A kabinet emellett teljes erejéből azon dolgozik, hogy olyan gazdaságélénkítő megoldásokat dolgozzon ki, amellyel megóvhatok maradnak a munkahelyek. A tárcavezető a munkaerőátcsoportosítást is az egyik lehetséges megoldásként említette.

Kormány: éjféltől a reptérről sem léphetnek be külföldiek az országba

Külföldi személyek hétfő éjféltől a Liszt Ferenc-repülőtérről sem léphetnek az ország területére - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő azonnali kérdésére reagálva.

Az ellenzéki politikus emellett arról is kérdezte a tárcavezetőt, hogy valóban a Jahn Ferenc-kórházban ápolták-e a koronavírus első magyarországi áldozatát, és amennyiben így történt, akkor az őt ellátó egészségügyi személyzetet, illetve kapcsolatait tesztelték-e.

Megismételte továbbá, azt szeretnék, hogy mindenkin elvégezzék a tesztet, aki betegnek érzi magát, ennek érdekében pedig legalább 100 ezer új teszt beszerzését és további laborok akkreditálását javasolják.

Nagy István erre válaszolva elmondta, az első áldozat valóban az említett intézményben feküdt, a fertőzésével kapcsolatos intézkedések pedig jelenleg is zajlanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokolljai szerint.

DK: ki vállalja a felelősséget a tesztek egy hónapig történő elmaradásáért?



Arató Gergely, a DK képviselője azonnali kérdésében arra várt választ, ki vállalja a felelősséget azért, hogy egy hónapig nem végeztek "megfelelő mennyiségű" tesztet. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis korábban több olyan embert is elküldtek a Szent László-kórháztól, akik esetében indokolt lett volna a vizsgálat.

Hangsúlyozta, a tesztelésekkel kapcsolatban Olaszország esete is azt mutatja, nem vált be a WHO kezdeti protokollja és azok az országok kezelik sikeresebben a fertőzést, ahol sok tesztet végeznek.

Nagy István agrárminiszter válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus elleni fellépésben napról napra változik a helyzet, így mindig a jó szándék és az aznapi tudás számít, mindenki erejét megfeszítve, tudása legjavát adva küzd a járvánnyal.

Arató Gergely ezt követően arról beszélt, tud olyan megyei kórházról, ahol nincs és rendelni sem tudnak védőfelszereléseket. Emellett rákérdezett arra is, ha az egy fertőzöttel kezet fogó Pintér Sándor belügyminiszter esetében miért végeztek tesztet, a betegeket ápoló egészségügyi személyzet körében pedig miért nem.

Nagy István válaszában kijelentette, mindenhol rendelkezésre áll a megfelelő védőfelszerelés: a kórházban és az egészségügyi készletraktárban is. A belügyminiszter tesztjével kapcsolatos kérdésre újra megjegyezte, a vizsgálatok a WHO protokollja szerint történtek Pintér Sándor és az orvosi dolgozók esetében is.


LMP: átvesszük-e a jó gyakorlatokat?


Ungár Péter (LMP) azt kérdezte: a világjárvány alatt átvesszük-e Izraelből azt a gyakorlatot, hogy a házi karanténban lévőket a nemzetbiztonsági a szakszolgálat ellenőrzi, amely egy jelzőrendszert is alkalmaz, ha valaki megszegné azt?

Hozzátette: számos önkormányzat vállal pluszköltségeket, például az idősek segítésével. Ezen helyhatóságok számíthatnak-e a kormányra ezek fedezésében?

Nagy István agrárminiszter kijelentette: a szakemberek dolga, hogy megválaszolják, kivitelezhető és kell-e Magyarországon alkalmazni az izraeli gyakorlatot. Megerősítette, a magyar hatóságok ellenőrzik a karantén alá vont embereket.

Az önkormányzatokkal kapcsolatos kérdésre úgy felelt: most azt a kérdést kell feltenni, "miben segíthetek?". Ha ezen túl lesz az ország, akkor jöhet az elszámolás, amelynek módjára is akkor lesz válasz - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!