OGY - Krónika 10. rész (koronavírus)

Belföld, 2020.03.24

A kormány reagálása után a képviselői hozzászólásokkal folytatódott a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslat általános vitája kedden az Országgyűlésben.



Kormány: a rendkívüli jogrend nem alkotmányon kívüliség



Varga Judit igazságügyi miniszter a vitában elhangzottakra reagálva azt hangsúlyozta: "a rendkívüli jogrend, a különleges jogrend nem alkotmányon kívüliséget jelent", Széll Bernadett felszólalására utalva: a kormányzat az életeket, a munkahelyeket és az otthonokat kívánja megmenteni, a tárgyalt törvény feladata pedig az alkotmányos működés garantálása.

Hozzátette: józan ésszel, jóhiszeműen és a közös cselekvés reményében kellene a szöveget olvasni, a viták helyett az emberek biztonságát keresve, majd hozzátette: se térben, se időben nem korlátlan a kért felhatalmazás.

Varga Judit megjegyezte: az ellenzék hétfői szavazása jogbizonytalanságba taszította az egyébként is bajban lévő országot, ami annak fényében különösen groteszk, hogy milyen nemzetközi támadási hullám, jogállamiság-kritika indult Magyarország ellen.

Ez "a jól bevált Sargentini-képlet szerint hazai, sajnos ellenzéki, politikusok tollából fakad", megjegyezve, ezek a szólamok, álhírek "hátborzongatóan összecsengenek". Kifejezetten felháborítónak nevezte, hogy ehhez a hazai ellenzék asszisztál.

Varga Judit hangsúlyozta, Európában a vírus megjelenésével hirtelen eltűntek a jogállamisági álviták, megerősödtek a nemzetállamok, az országok saját polgáraikat védik, "az ösztönös cselekvés köszöntött be".

Eközben pedig, tette hozzá, a vészterhes időben azzal próbálják gyengíteni egy szuverén állam kormányának cselekvését, hogy soha nem látott gyorsasággal és terjedelemben, rendkívüli nyelvi sokszínűséggel támadják.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta a parlamentnek szinte naponta kellene üléseznie ahhoz, hogy megszavazhassa a kormány rendeleteit, megemlítve, korábban soha senki nem gondolta volna, hogy egy ilyen, mindenhol jelen lévő kihívással kell szembesülnünk, mint koronavírus-járvány.

Erre a katasztrófavédelmi törvény nem volt felkészülve, senki nem lehetett erre felkészülve - fogalmazott, jelezve, éppen a hatály jó körülhatárolása érdekében kell a kérdést sarkalatos törvényben rendezni.

A koronavírus uralja a közbeszédet, a vele kapcsolatos valótlan állításokra érzékenyebbek az emberek, azzal kapcsolatban az emberekben könnyebben alakul ki pánik - jegyezte meg a miniszter a Btk.-módosítás kapcsán.

Megemlítette, "a lassú jogfejlődési folyamatnak nem most van itt az ideje", a kérdésben a jogalkotónak kell irányt mutatnia, ezt pedig olyan módon teszi, hogy hármas szűrőjével csak azt tiltja, "ami most a társadalomra a legveszélyesebb".

Tisztában vagyunk vele, hogy mennyire fontos, hogy a jelenlegi helyzetben is szabad viták folyhassanak a közügyekről - fogalmazott Varga Judit.


Jobbik: elkésettek a koronavírus elleni magyar lépések


Dudás Róbert (Jobbik) arról beszélt, hogy novemberben jelent meg a kínai Vuhanban a koronavírus, Magyarország azonban március 11-ig várt a veszélyhelyzet bejelentésével, és addig nem is igazán történt felkészülés. Elkésettnek minősítette a lépéseket, kevesellte a maszkok számát, és kifogásolta, hogy a kórházban dolgozók csak most kapnak belőlük.

Szavai szerint az igazi hősök azok, akik mindent megtesznek a vírus elleni védekezés érdekében, a kormánypárti képviselők pedig - mondta - még az egészségügyi dolgozókat sem tapsolták meg hétfőn a parlamentben.

Azt szorgalmazta, hogy a kabinetet csak egy meghatározott időtartamra hatalmazzák fel a rendeleti kormányzásra. Egyetlen országban sem kapott határozatlan idejű felhatalmazást a kormány - tette hozzá Dudás Róbert.


MSZP: gyalázatos politikai játékot művel a Fidesz-KDNP


Harangozó Tamás (MSZP) szerint a kormánypártok a veszélyhelyzettel kapcsolatos törvény ügyében egy megtervezett, forgatókönyvszerű, gyalázatos politikai játékot művelnek.

Hangsúlyozta ugyanis: ha a kormány a veszélyhelyzetről szóló rendelet kihirdetésének másnapján benyújtotta volna ezt a törvényjavaslatot, akkor a Fidesz-KDNP-frakció már megszavazhatta volna a kétharmados többséget igénylő előterjesztést. A veszélyhelyzet meghosszabbításához egyébként feles többség is elég lenne - tette hozzá.

Határidőt kellene szabni a veszélyhelyzettel kapcsolatos felhatalmazásnak - mondta a szocialista képviselő, 90 napot, valamint elektronikus távszavazást javasolva.


Bencsik János: ócska színjáték folyik


Bencsik János (független) szerint egy ócska színjáték folyik, amibe a teljes magyar társadalmat belerángatták. Az országgyűlési képviselőknek most az lenne a feladatuk, hogy közös erővel küzdjenek a vírus ellen - mondta.

Nincs olyan európai kormány, amely örök időkre szóló felhatalmazást kapna - tette hozzá.

Arra szólította fel a kormányt, vessen véget a színjátéknak, védje meg a magyarokat, és ne az ellenzéktől, hanem a vírustól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!