OGY - Krónika 11. rész (azonnali kérdések, bizottsági jelentések, napirend után)

Belföld, 2020.03.30

Ellenzéki és kormánypárti felszólalásokkal értek véget az azonnali kérdések órái hétfőn az Országgyűlésben. A képviselők ezt követően két előterjesztés bizottsági jelentéseiről tárgyaltak. Az ülés napirend utáni felszólalásokkal ért véget.



LMP: kapnak-e többletforrásokat az önkormányzatok?



Csárdi Antal (LMP) szerint a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, ugyanis számos pluszfeladatot kaptak, például a karanténban lévők ellátását. Fog-e a kormány támogatást nyújtani az önkormányzatoknak, hogy pótolja a veszteségeket, illetve kapnak-e védőfelszereléseket az önkormányzatok - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában közölte, több mint 250 milliárd forintot fordított a kormány a járvány elleni védekezésre. Nagy összegekről döntött a kormány, az önkormányzatok részéről is hasonló erőfeszítéseket kíván a járvány elleni védekezés - hangoztatta.



Fidesz: folytatódik a külföldön rekedt magyarok hazahozatala?



Bartos Mónika (Fidesz) szerint vannak olyan elszigetelt afrikai és dél-amerikai relációk, ahonnan szinte megoldhatatlannak látszik a koronavírus-járvány miatt ottrekedt magyarok hazahozatala. Folytatódhat-e a külföldön rekedt magyarok hazahozatala? - kérdezte.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, külügy csak a dolgát végzi, semmivel nem tettek többet, mint ami a kötelességük. Hozzátette: 106 országból hoztak haza magyarokat eddig, most további öt különjárat van szervezés alatt. Aki bajban van, annak segíteni fognak bárhol a világon - közölte.


A személyi igazolványon is feltüntethetik a származási helyet



A bizottsági jelentés megtárgyalására ismét terítékre került az az előterjesztés, amely a jövőben személyi igazolványon is feltüntetné az emberek származási helyét.

A vitában Gurmai Zita (MSZP) kiemelte: a javaslat politikai kommunikációs dokumentum, valódi hatása nincs, csak szimbolikus, és növeli a kormányhivatalok adminisztratív terheit.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában elmondta, lényeges előterjesztésről van szó, a kötődés a származási helyhez és ennek igazolása fontos ügy, régi hiányosságot törlesztenek a javaslattal.



Horvátország uniós csatlakozása miatt módosítják az EU-Dél-Korea keretmegállapodást



Ugyancsak a bizottsági jelentést tárgyalták annak az indítványnak az ügyében, amely Horvátország európai uniós csatlakozása miatt módosítaná az EU és Dél-Korea közötti keretmegállapodást.

Gurmai Zita (MSZP) elmondta: Horvátország 2013-ban lett az Európai Unió része, így csatlakozott ehhez a keretmegállapodáshoz is. Ez egy rutinszerű lépés, amelyet pártja támogat - fűzte hozzá.

Orbán Balázs hangsúlyozta: ezekben a vészterhes időkben is látszik, hogy Ázsia fejlett országai fontos gazdasági és politikai partnerei az EU-nak, így most a magyar parlamentben még kevésbé kell indokolni e javaslat fontosságát és támogathatóságát, mint korábban. A mostani lépés egy technikai módosítás, amely Horvátország uniós csatlakozása miatt szükséges - mondta.



Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően hat jobbikos képviselő kért szót. Potocskáné Kőrösi Anita az önkormányzatoknak kért támogatást a koronavírus-járvány kezelésére, Varga-Damm Andrea pedig azt mondta, a kormány a közvélemény hiteles tájékoztatása helyett politikai hirdetésekkel hangol az ellenzék ellen a veszélyhelyzetben.

Gyüre Csaba Kisvárda ötven évvel ezelőtti várossá nyilvánítására emlékezett. Kálló Gergely első parlamenti felszólalásában a helyközi buszközlekedés finanszírozásához kért többletforrásokat a koronavírus-járványra tekintettel. Z. Kárpát Dániel felszólalásában ismételten egy magyar munkahelyvédelmi alap felállítása mellett érvelt, amely szeirnte a járvány miatt munkájukat és bevételeiket elvesztő emberek megélhetését tudná biztosítani. Farkas Gergely ezt követően további, a járvány terjedését megakadályozó intézkedések meghozatalára sürgette a kabinetet.

Az utolsóként jelentkező Ágh Péter (Fidesz) szintén a koronavírusról beszélt. Hangsúlyozta, a parlament mai ülésén világossá vált, hogy az emberek kizárólag a kormánypárti képviselőkre számíthatnak a koronavírus elleni védekezésben. A politikus arra kérte a veszélyeztetett korban lévő lakosságot, hogy semmiképp ne hagyják el otthonaikat, de mindenki más is minimalizálja a másokkal történő érintkezést.



Az elnöklő Jakab István bezárta a parlament ülését. Tájékoztatása alapján az Országgyűlés következő ülésére várhatóan április 6-án, hétfőn kerül sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!