OGY - Krónika 12. rész (bizottsági jelentések, napirend után)

Belföld, 2020.05.18

Napirend utáni felszólalásokkal fejezte be munkáját a parlament hétfőn este.



Termelőszövetkezeti földhasználat


A termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatának vitájában Fazekas Sándor (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadójaként azt emelte ki: a cél a tulajdonosi kényszerközösség felszámolása.

Az osztatlan közös tulajdonról "múltunk egy máig velünk élő terhes hagyatékaként" beszélt, jelezve, hogy a törvénymódosítás felszámolja ezt az intézményt.

Hozzátette: a javaslatban szereplő erdősítési program segíti a klímacélok megvalósítását, más részeivel pedig támogatja a mezőgazdasági termelés növelését, új munkahelyek teremtését.


Napirend után



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) "a kivéreztetett ellenzéki önkormányzatok" érdekében szólalt fel napirend után, arra hívva fel a kormányt, ne vegyen el bevételeket a településektől.

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló a népcsoportjának adott kormányzati segítségről szólt, kiemelve egyebek mellett a digitális oktatás területét a hazai tanoda-hálózatban.

Keresztes László Lóránt (LMP) Pécs azon aspirációjáról beszélt, hogy elnyerje az Európa zöld fővárosa címet.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) felszólalásában "valódi, kézzelfogható" programokat sürgetett a szegregációban élők számára, felvetve, sok családban nemhogy internet, de áram sincsen a digitális oktatáshoz.

Brenner Koloman (Jobbik) a nemzetiségi támogatások növelését sürgette.

Kálló Gergely (Jobbik) a dunaújvárosi vasműnek kért kormányzati segítséget.

A jobbikos Varga-Damm Andrea a 100 éve született Szent II. János Pál pápára emlékezett.

Hajdu László (DK) arról beszélt, a kabinet csődbe viszi az önkormányzatokat; míg frakciótársa, Varga Zoltán úgy fogalmazott, a Fidesz "lopakodó diktatúrát" épít.

Az ülést vezető Hiller István lezárta a Ház kéthetes ülésének első napját. A parlament kedden szavazásokkal folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!