OGY - Krónika 12. rész (örökbefogadás)

Belföld, 2020.05.19

Alapvetően jónak ás támogathatónak tartották a parlamenti pártok az örökbefogadás elősegítéséről szóló törvényjavaslatot, de az ellenzékiek bírálták, hogy önkéntessé válhatnak a felkészítő tanfolyamok.



Az örökbefogadás elősegítése

Jelenleg 23 ezer gyermek él Magyarországon intézményben vagy nevelőszülőnél - kezdte az örökbefogadást elősegítő törvénymódosításokról szóló expozéját az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila hangsúlyozta: a változtatás célja ezért az, hogy az örökbefogadás egyszerűbb és gyorsabb legyen, a jelentkező szülők pedig több segítséget kapjanak a folyamat során. Hozzátette ugyanakkor: jövőben is a gyermekek érdeke a legfontosabb, az, hogy mihamarabb biztonságos családi környezetbe kerülhessenek.

A módosítás egy része a gyermek örökbefogadhatóvá nyilvánítását segíti: hamarabb örökbe adhatóvá válik a gyermek, ha vér szerinti szülei elhanyagolják. Ha egyáltalán nem tartják vele a kapcsolatot, már három hónap múlva örökbefogadhatóvá válhat a gyermek, nem kell fél évet várni erre, ha pedig rendszertelen a kapcsolattartás, egy év helyett nyolc hónap múlva adható ki a határozat.

Az időtartamba az ideiglenes elhelyezés is beleszámít, vagyis onnan számítják, hogy a gyermeket kiemelték a családból. Az örökbefogadhatóvá nyilvánítás hatálya 2 évről 4 évre emelkedik.

Az örökbe fogadni szándékozókat segíti, hogy évente legfeljebb tíz napnyi szabadságot kapnak az úgynevezett "barátkozásra", az ismerkedésre a gyermekkel.

Az idősebb gyermekek szülőre találását könnyíti, hogy a három évnél idősebbek esetében a korkülönbség a szülő és a gyermek között akár 50 év is lehet, ez jelenleg minden esetben 45 év.

Az alkalmassági eljárás során a jelentkezőknek már nem lesz kötelező, csupán önkéntes az örökbefogadói tanfolyam elvégzése. A változtatás ugyanakkor szigorúbban ítéli meg, ha a jelentkező nem valós adatokat közöl magáról.

Az örökbefogadás folyamatában résztvevő, működési engedéllyel rendelkező civil szervezetek a jövőben az emberi erőforrások miniszterétől egyedi támogatásban részesülnek.

Könnyebbé válik a gyermek honosítása is akkor, ha külföldről érkezik magyar szülőkhöz - ismertette az államtitkár.

A Fidesz támogatja a változtatást

Mind az örökbeadások, mind a szülőnek jelentkezők számának jelentős emelkedéséről számolt be Selmeczi Gabriella (Fidesz). Ismertette: 2010 és 2018 között 36 százalékkal, évi 735-ről ezerre emelkedett az örökbeadások száma, míg szülőnek 90 százalékkal többen jelentkeznek.

Hangsúlyosan szólt a diszkrimináció tilalmáról az eljárások során, valamint arról, hogy minél több gyermeknek kell családban felnőnie.

Az előterjesztés részleteiről is támogatólag szólt, ugyanakkor elmondta: támogatják, hogy a felkészítő tanfolyam önkéntessé váljon, jelezte ugyanakkor, hogy ezzel kapcsolatban várhatóan módosító javaslatot terjesztenek be a kormánypártok.

Jobbik: öröm, amikor a gyermeknevelést segítő pozitív javaslat érkezik Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) kijelentette: öröm, amikor a családdal vagy a gyermekek nevelésével kapcsolatban érkezik pozitív javaslat. Emlékeztetett: a változtatásokat Hohn Krisztina, az LMP frakciójának tagja már régóta szorgalmazta.

A képviselő bírálta ugyanakkor az örökbefogadásra felkészítő, eddig kötelező tanfolyam önkéntessé tételét, mert az szerinte segítséget nyújt a későbbi együttéléshez. Lehet, hogy csökken az adminisztráció, gyorsul a folyamat, de biztos jó ez a lépés? - tette fel a kérdést.

Sorolta az általa pozitívnak tartott változtatásokat, a többi között az ismerkedés könnyítését.

KDNP: nagy öröm ez a törvényjavaslat

Nagy öröm ez a törvényjavaslat - kezdte felszólalását Nacsa Lőrinc (KDNP), majd hangsúlyozta: a család a legjobb életforma az embereknek.

Szólt a családtámogatások jelentős bővítéséről, a nevelőszülői rendszer megerősítéséről, és arról a szándékról, hogy növekedjen az örökbefogadások száma.

Cél, hogy a folyamat hatékonyabb, biztonságosabb és gyorsabb legyen - hangsúlyozta, hozzátéve: a törvény az eddigi garanciákból semmit sem vesz el.

MSZP: módosítókkal, de támogatható a javaslat


Támogatólag szólt az előterjesztésről a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is. Mint mondta, pártja megszavazza azt, bár három módosítást benyújtanak az előterjesztéshez.

A párt szerint ugyanis az örökbefogadást segítő civil szervezeteket nem egyedi támogatásban kellene részesíteni, nehogy felmerüljön, "hogy egyik szervezet kedvesebb a kormánynak, mint a másik".

Szintén azt mondta: nem lenne szabad megszüntetni a felkészítő tanfolyam kötelező jellegét.

Bírálta azt is, hogy szerinte sok gyermek még mindig anyagi okok miatt nem nevelkedhet a vér szerinti szülőjével, amit szintén kezelnie kellene a kormányzatnak - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!