OGY - Krónika 13. rész (választási törvény, közigazgatás, napirend után)

Belföld, 2022.07.18

Bizottsági jelentések tárgyalásával folytatta munkáját, majd a napirend utáni felszólalásokkal zárta a munkáját az Országgyűlés hétfőn késő este.



Választási törvény



Szolga József horvát nemzetiségi szószóló elmondta: a nemzetiségi bizottság továbbra is jogszűkítésnek tartja, hogy a javaslat megvonta az Országos Nemzetiségi Önkormányzat mint az országgyűlési választásokon országos listát állító jelölőszervezet delegáltjaitól még a nemzetiségi ügyekre vonatkozó szavazati jogot is.

A bizottság megítélése szerint továbbá veszélyezteti az önkormányzatisághoz való jog érvényesülését, hogy bizonyos nemzetiségi önkormányzati megszűnések esetében a jogszabály helyi költségvetési kondíciókhoz köti az időközi választás kitűzését.



Területi közigazgatás



A területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az alaptörvény 11. módosításával összefüggő módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések vitájában Salacz László (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadójaként elmondta: a törvényjavaslat három választástípus összhangját teremti meg, mivel a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választását, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását és az európai parlamenti képviselők választását egyidejűleg indokolt megtartani.

Közölte azt is, a javaslat értelmében a megyék elnevezése vármegyékre változik.

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár előterjesztői hozzászólásában kiemelte a turisztikai térségek fejlesztésére vonatkozó módosítást, amelynek értelmében folytatódik a szektor digitalizációja és adminisztrációs terheinek csökkentése. Ennek a folyamatnak egyik alapvetően fontos eleme, hogy a 2023. január elsejétől a szálláshelyeken az idegenforgalmi adó bevallásával kapcsolatos adminisztrációt a szolgáltató kizárólag a szálláshelykezelő szoftverben vezetné majd, papíralapon nem.

Kiemelte: az alaptörvény 11. módosítása értelmében Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik.

Hozzátette: a vármegye évszázadokon át volt a magyar nemzet "védőbástyája", egészen addig, amíg a második világháborút követően a kommunista párt el nem törölte a tradicionális magyar területi intézményrendszert.

Ritter Imre német nemzetiségi szószóló a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának észrevételeit tolmácsolva jelezte, az önkormányzati, a nemzetiség önkormányzati és az európai parlamenti képviselőválasztás összevonása a legnagyobb terhet és nehézséget a nemzetiségi választóknak jelenti majd, mert míg az átlagos szavazópolgár négy szavazólapot fog kapni, addig a nemzetiségi választópolgár akár további három, összesen hét különböző szavazólapot kap majd.

Ezért a jövőben alaposabban fel kell készíteni a nemzetiségi szavazókat és a nemzetiségi választásokat lebonyolító helyi szerveket - tette hozzá.



Napirend után



A napirend utáni felszólalások sorát nyitó Keresztes László Lóránt (LMP) a Pécset és környékét érintő javaslatait vette számba.

Csöbör Katalin (Fidesz) arról beszélt, hogy kritikussá vált a lakosok szubjektív biztonságérzete az elmúlt két évben Miskolc belvárosában.

Herczeg Tamás (Fidesz) egy békéscsabai térségi vásártér kialakításáról számolt be.



A parlament kedd reggel folytatja a munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!