OGY - Krónika 2. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2018.07.20

Módosította az adótörvényeket pénteki ülésén az Országgyűlés. A képviselők úgy döntöttek: a labdarúgó-mérkőzések közvetítési joga visszaszáll a sportszervezetre.



A labdarúgó-mérkőzések közvetítési joga visszaszáll a sportszervezetre



A fideszes Bánki Erik, Dunai Mónika és Nagy Csaba kezdeményezésére az Országgyűlés elfogadta a sportról szóló törvény és az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosítását. A képviselők 131 igen, 48 nem szavazattal és nyolc tartózkodás mellett hagyták jóvá a törvényjavaslatot.

Ennek értelmében a sportszövetség által el nem vont vagy nem elvonható labdarúgó-mérkőzések televíziós, rádiós, valamint egyéb elektronikus-digitális technikákkal (például interneten) történő közvetítésével kapcsolatos szerződések hatálya szeptember 30-án megszűnik.

Ha ezen a napon a közvetítésekkel kapcsolatos szerződésekből eredő vagyoni értékű jogokkal a sportszervezeten vagy sportszövetségen kívül más személy vagy szervezet rendelkezik, a közvetítésekkel kapcsolatos jogok kártalanítás ellenében a törvény erejénél fogva a sportszervezetre szállnak vissza.

A kártalanítás mikéntjére a civiltörvény az irányadó: összegét a felek megállapodása hiányában az egyesület székhelye szerint illetékes bíróság állapítja meg a jogoknak azok visszaszállása időpontjában képviselt valós piaci értéke alapján.

A kártalanítási igény december 30-án elévül.

Rögzítették azt is, hogy sportszervezetek jogvitáiban csak a Sport Állandó Választottbíróság és a svájci székhelyű Court of Arbitration for Sport választottbírósági intézmény járhat el. Ezt a rendelkezést a törvény hatálybalépése előtt kötött szerződésekből eredő jogviták esetében is alkalmazni kell.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Az atomenergia-törvény módosítása


Az Országgyűlés 154 igen, 33 nem szavazattal módosította az atomenergiáról szóló törvényt a kormány kezdeményezésére. Döntésével kiegészítette a jogszabály független műszakiszakértő-szervezetekre vonatkozó rendelkezéseit.

A Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter által jegyzett törvény indoklása szerint a több szakterületet érintő engedélyezési eljárásokban - például új nukleáris létesítménnyel összefüggő eljárásban - célszerű az egyéni szakértők mellett több szakterületet együttesen értékelni tudó független műszakiszakértő-szervezetek szakvéleményét is beszerezni.

A most elfogadott szabályok szerint az a szervezet végezhet szakértői tevékenységet, amely legalább egy, az általa végezni kívánt szakértői területen szakértői minősítéssel rendelkező embert foglalkoztat. A szervezeteket a Magyar Mérnöki Kamara veszi nyilvántartásba.

A törvény pontosítja az összeférhetetlenségi szabályokat is.

A jogszabály a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.


Igen a magyar-ománi diplomácia vízummentességi megállapodásra



Az Országgyűlés 178 igen szavazattal, kilenc tartózkodás mellett jóváhagyta a Magyarország Kormánya és az Ománi Szultánság Kormánya között a diplomata, szolgálati és különleges útlevelekkel rendelkező állampolgáraik vízummentességéről szóló megállapodás kihirdetését.

A dokumentum értelmében érvényes diplomata, szolgálati és különleges útlevéllel rendelkező magyar, illetve ománi állampolgárok száznyolcvan napos időszakonként kilencven napot meg nem haladó időtartamra vízum nélkül utazhatnak be a másik ország területére, illetve tartózkodásra jogosító engedély nélkül tartózkodhatnak ott.


A parlament elfogadta az adótörvények módosításáról és a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatot


A parlament elfogadta az adótörvények módosításáról és a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatot.

A 131 igen, 33 nem szavazattal és 23 tartózkodás mellett meghozott döntés nyomán a 15 százalékos személyi jövedelemadó nem változik, és marad a 9 százalékos társasági adó is. A családi adókedvezmény ugyanakkor bővül, a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal, 40 ezer forintra emelkedik, és 5 százalékra csökken az UHT és az ESL tej áfája.

Az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) már csak 2018. december 20-ig lehet választani, az eddig is evázók azonban továbbra is maradhatnak ebben az adózási formában. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót (szja) kell fizetni.

Az európai uniós adóminimum elérése érdekében három lépésben emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adója, 2018. szeptember 1-jétől, 2019. január 1-jétől és 2019. július 1-jétől. Egy doboz cigaretta lépésenként 30-40 forinttal drágulhat.

Változik a cafeteria-rendszer is. A közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatásoknál nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, ugyanakkor a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem, csak az annak három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak. Így például megszűnik az eddig készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezménye is.

A bevándorlás okozta államháztartási többletkiadásokhoz való hozzájárulással indokolva bevezetik a bevándorlási különadót, amelyet a bevándorlást segítő magyarországi tevékenység vagy Magyarországon székhellyel rendelkező szervezet bevándorlást segítő tevékenységének anyagi támogatása után kell fizetni. Az adó alapja főszabály szerint az anyagi támogatás értéke, mértéke az adóalap 25 százaléka. A különadóból származó bevétel kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!