OGY - Krónika 2. rész (minisztériumok)

Belföld, 2018.05.11

Elfogadta a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslatot pénteken az Országgyűlés.



Párbeszéd: több külön minisztériumot!



Bősz Anett (Párbeszéd-frakció) szerint a javasolt kormánystruktúra nem válaszol a 21. század kihívásaira. Önálló európai ügyi és regionalizációs minisztérium, környezetvédelmi és oktatási tárca, továbbá esélyegyenlőségi minisztérium mellett érvelt.

Tordai Bence, a Párbeszéd másik szónoka úgy értékelt, a javaslat Fidesz elnökének félelmeiről, totális kontroll iránti vágyáról szól, arról, hogy "mindenható legyen legalább a saját kormányában", ne legyenek autonóm gondolkodók és cselekvők a kabinetben, "ne jöhessen egy új Lázár János".

Azt is mondta, a javaslatról történő szavazáson kiderül, hogy a kormánypártiak felelős képviselők vagy "lelketlen droidok".

Az elnöklő Latorcai János kétszer is rendre utasította az új képviselőként most először szót kapó Tordai Bencét felszólalásának - tegező - stílusa miatt.



Jobbik: a Fidesz uralkodni és a dirigálni akar



Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője úgy vélte: a kormány eddig is látszatkormányzást folytatott és kommunikációs propagandagépezetet működtetett, nem foglalkozott az ország súlyos problémáival, de ugyanott folytatják, ahol az előző ciklusban abbahagyták. Már leplezni sem kívánják azt a szándékot, hogy a Fidesz továbbra sem az ország javára szeretne kormányozni, hanem uralkodni és dirigálni akar - mondta.

Döbbenetesnek minősítette, hogy a miniszterelnök személye körüli "slepp" már három tárcát foglal magába, miközben sem az oktatás, sem az egészségügy, sem a gazdaságfejlesztés nem kap önálló minisztériumot.

Elgondolkodtatónak nevezte, hogy a miniszterelnök vajon milyen bizalommal bír a miniszterei iránt, ha bármikor bármilyen ügyben átnyúlhat a szaktárcák felett. Sokszorosára erősödik a kézi vezérlés, a kegyencek és udvaroncok szerepe erősödik, nem a szakmaiságé - értékelt, hozzátéve: azzal, hogy a kormányfő saját magát tette meg egy minisztériumi szintű intézmény, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjévé, "sakknyelven fogalmazva, berosált".

Gyöngyösi Márton közölte: a Jobbik javasolja, hogy önálló oktatási, egészségügyi, gazdaságfejlesztési és társadalompolitikai minisztérium alakuljon.


LMP: önálló egészségügyi, oktatási és környezetvédelmi minisztériumot!



Schmuck Erzsébet (LMP) közölte, pártja szerint szükség van önálló egészségügyi, oktatási és környezetvédelmi minisztériumra.

Olyan országot kell teremteni, ahol nem kell a magánegészségügybe menekülni - hangoztatta. Szerinte Magyarország a következő évek nyertese lehet, de ehhez világszínvonalú oktatásra van szükség. Fel kell számolni a dolgozói szegénységet és meg kell óvni a természeti és környezeti értékeinket - sorolta. Azt mondta, ezekre a célokra a kormányzati struktúra alkalmatlan, ezért nem támogatják azt.

Beszélt arról is, hogy a kormánystruktúra önmagában nem értelmezhető, mivel látni kellene ahhoz a kormányprogramot. De ha célokat tűznek ki, akkor kormányozni is kellene, erre azonban nem lehet számítani a jövőben sem, erről árulkodik a kormányzati struktúra - mondta.

Schmuck Erzsébet szerint a Fidesz továbbra is elfedni és nem megoldani akarja a problémákat. Mással nem lehet magyarázni - folytatta -, miért nincs önálló minisztériuma az oktatásnak, az egészségügynek és a környezetvédelemnek, miközben "külön minisztériuma van propagandának" és lassan meg sem lehet számolni hány miniszterelnökség van. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a paksi bővítéssel külön miniszter foglalkozik.


Fidesz: nem a neve minősít egy minisztériumot



A törvényjavaslat egyik előterjesztője, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki felszólalásokra válaszolva azt hangsúlyozta, nem hisznek abban, hogy egy minisztériumot a neve minősít, azt az abban folyó munka, az azt vezető emberek jellemzik.

Elmondta, a szocialista kormányok alatt volt foglalkoztatási minisztérium és 13 százalékos volt a munkanélküliség. Most nincs ilyen minisztérium és 4 százalék alatt van a munkanélküliség.

Úgy folytatta: volt szociális és családügyi minisztérium és elvették a családi adókedvezményt. Most nincs ilyen nevű minisztérium és minden idők legtöbb támogatását ez a kormány adja a családoknak.

Tordai Bencétől - akit az elnöklő Latorcai János felszólalásának stílusa miatt többször is rendre utasított - azt kérte, azokat a képviselőket tegezze, akik neki erre engedélyt adtak. Nemcsak azért, mert a Parlament falai között ez nem szokás, hanem mert akinek volt gyerekszobája, ezt a szabályt általában tudja és alkalmazza - tette hozzá. Lázár János élete egyik legnagyobb csalódása, hogy ön vette a védelmébe - jegyezte meg.



Tíz minisztériummal alakul meg az új kormány


Végül kormánypárti szavazatokkal elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt a parlament, ennek értelmében a negyedik Orbán-kormányban tíz tárca működik majd.

Az előterjesztést - házszabálytól eltéréssel - 127 igen szavazattal, 35 nem ellenében fogadták el a képviselők.

Az ülésen öt képviselő nem élhetett szavazati jogával: négyen összeférhetetlenség miatt, egy képviselő - Hadházy Ákos (LMP) - pedig még nem tette le esküjét.

A jogszabály alapján a leendő kabinet tíz tárcája: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség és Pénzügyminisztérium.



Ezt követően Latorcai János lezárta az ülésnapot, a parlament várhatóan jövő pénteken folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!