OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: 2019-es költségvetés, Brüsszel)

Belföld, 2018.06.25

A 2019-es költségvetési törvényjavaslatról és a brüsszeli politikáról is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Jobbik: álvalóságra épül a jövő évi költségvetés



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, vitába száll azzal a Fidesz-KDNP-s "álvalósággal", amely a jövő évi költségvetésből kiolvasható, hogy Magyarországon jól mennek a dolgok. Kevesellte az oktatásra és az egészségügyre jövőre tervezett forrásokat, majd közölte, a 2019-es büdzsé legnagyobb vesztesei a fiatalok, a magyar jövő. A lakhatási válság megoldása érdekében nem történik semmi - mondta.

Ha valóban olyan fényesen áll a magyar gazdaság, akkor a 27 százalékos világrekord áfa csökkentése miért nem merül fel? - kérdezte, hozzátéve: "egy demográfiai tél" közepén miért nem keresnek forrást legalább a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának 5 százalékra történő csökkentéséhez. Szorgalmazta, hogy a Magyar Nemzeti Bank teljes egészében fizesse be a nála keletkező profitot osztalékként a költségvetésbe.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a fiatalokat érintő kormányzati intézkedések között említette a fiatal házasok adókedvezményét, az otthonteremtési programot, amelyre még több forrás lesz jövőre. Felhívta a figyelmet arra, hogy Európában Magyarországon van az egyik legalacsonyabb jövedelemadó-kulcs.

Az államtitkár azon véleményét hangoztatta, hogy a pénzügyi, szervezeti és morális válságban lévő Jobbik nem kérheti morális alapon számon a kormányt különböző ügyekben. Az elmúlt hetek történéseit nézve a Jobbiknak "mákszemnyi" alapja sincs erre - közölte. Hozzátette, a jobbikosok saját pártjuk környékén sem tudnak rendet tartani.



KDNP: tudatos népességcserét akar Brüsszel



Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint az első számú európai kérdés a migráció. A brüsszeli bevándorláspárti erők és a migrációt elősegítő Soros-hálózat - folytatta - továbbra is a bevándorlók behozatalán dolgozik. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ki is mondta: a bevándorlás életbe vágóan fontos az EU számára - idézte.

Úgy értékelt, "a Soros-hálózat és a vele szövetséges brüsszeli politikusok pénzügyi és politikai érdekekből tudatos népességcserét akarnak végrehajtani Európában". Szemünk előtt zajlik a Soros-terv végrehajtása - hangoztatta.

Közölte: ezek a bevándorláspárti erők teljes erővel támadják Magyarországot. Jelezte, hétfőn az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) Magyarország elleni támadásra készülnek, el akarják fogadni a hazugságoktól hemzsegő "Soros-jelentést".

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a magyar kormánynak 2015 óta ugyanaz az álláspontja a bevándorlás kérdésében. A magyar kormánynak az ország szuverenitásának megvédése a fontos, továbbá az, hogy a magyar emberek ügyeiről Magyarországon döntsenek, illetve elutasítja és veszélyesnek tartja a bevándorlást - ismertette.

Szerinte az védi meg az európai kontinenst, aki megvédi az unió külső határait.



Fidesz: a 2019-es költségvetés megvédi Magyarországot a migrációs és gazdasági veszélyektől



Kocsis Máté (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy a héten kezdődik az Országgyűlésben a 2019-es költségvetési törvényjavaslat vitája. A jövő évi büdzsét a biztonságos növekedés költségvetésének nevezte, amelynek szerinte négy pillére van: a biztonság megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatás elérése.

Véleménye szerint a költségvetés megadja azt a stabilitást, amelyre a következő években szükség lesz. Indoklásként hozzátette: két válság terjed a világban, a migrációs és a gazdasági válság.

Úgy értékelt, 2010 óta nagy utat tett meg Magyarország, visszaszerezte gazdasági önrendelkezését és stabilizálta pénzügyi helyzetét. Közölte azt is, az ország 2012 óta és jövőre is eleget tesz az unió által elvárt 3 százalék alatti hiánycélnak. Tartós, 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel és a reálbérkeresetek emelkedésével számolnak - jelezte, hozzátéve, a kormány saját forrásból 4000 milliárd forintot fordít fejlesztésekre.

Dömötör Csaba államtitkár válaszában azt mondta, Magyarország csak akkor erősödhet tovább, ha közben képes fenntartani a biztonságát. A világgazdasági eseményeket nézve sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a biztonságra - közölte. Ismertetése szerint jövőre közel 350 milliárd forint lesz közbiztonságra, 25 milliárd forint jut terrorelhárításra, a honvédség 512 milliárd forintból gazdálkodhat. Szólt a költségvetési tartalékok 50 százalékos emeléséről.

Kitért a következő uniós költségvetés tervezetére és szembeállította a magyarral. Azt mondta, a két javaslatot egy egész világ választja el egymástól: míg a magyar költségvetés a növekedést és a biztonságot tartja szem előtt, addig a brüsszeli - jelenlegi formájában - a bevándorlást támogatja, rontja a versenyképességet és hosszabb távon a gazdaság sorvadásához vezethet.

Az államtitkár szerint a brüsszeli költségvetés a bevándorlóknak adna több pénzt a klasszikus uniós források rovására. A magyar álláspontot ismertetve közölte, a határokat nem menedzselni, hanem megvédeni kell, a hatékony önvédelem a határok megvédésével kezdődik, erre kell több pénz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!