OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: alaptörvény, keresztényüldözés, költségvetés)

Belföld, 2018.06.18

Az alaptörvény módosításáról, a keresztényüldözésekről, valamint a magyar és az uniós költségvetésről is szó volt napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.



Párbeszéd: a Fidesz politikája szöges ellentétben áll a keresztényi elvekkel



Tordai Bence (Párbeszéd) az alaptörvény-módosítással összefüggésben rossz viccnek nevezte "az egész fideszes pártállami alaptörvényt", "a hajléktalanok betiltását". Arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa és Magyarország nem vegytisztán keresztény kultúrájú ország, hanem egyaránt építkezik az ókori demokráciák, a zsidó-keresztény kultúrkör és a felvilágosodás hagyományaiból.

Az önmagát ateistának valló politikus a Bibliából olvasott fel több szövegrészletet és azt mondta, a Fidesz politikája szöges ellentétben áll a keresztényi elvekkel, a gyűlöletkeltésről és a félelemkeltésről szól.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkára úgy értékelt, a Biblia-idézetek egy lépést jelentenek az ateizmusból a kereszténység irányába.

Az államtitkár szerint 2010 óta átalakult a hajléktalanellátás és a szociálpolitika. Az nem normális - folytatta -, hogy miközben milliárdokat fordítanak a hajléktalanság kezelésére, a másik oldalon "emberek százai és ezrei hevernek a mocsokban és fertőzik meg mindazokat, akik adott esetben kisgyermekkel mennek oda, akik adott esetben súlyos betegségben szenvednek, akiknek adott esetben pedig valamilyen kezelésen kell, hogy átessenek, mert éppen rákbetegek".

Segíteni kell a hajléktalanokat - rögzítette.


KDNP: jelenleg a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon


Vejkey Imre (KDNP) a keresztényüldözésre hívta fel a figyelmet és Ezékiel prófétát idézve azt mondta, "Isten őrállókká rendelt bennünket, s mi megfújtuk a kürtöt. Rávilágítottunk arra, hogy a szélsőséges iszlám irányzatok térnyerése a világon mindenütt veszélyt jelent a keresztényekre". Hozzátette: jelenleg a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, ugyanis a világ 108 országában 215 millió ember szenvedi el az üldözés valamilyen formáját.

Szerinte a magukat jogvédőnek álcázó szervezetek és a balliberális média nem tartja fontosnak, hogy a keresztényüldözésről beszámoljanak.

Soltész Miklós válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy az összetett probléma súlyosságát három éve lehet érezni, főként a migráció révén. Szólt arról, hogy Magyarország erejéhez mérten segítséget nyújtott az üldözötteknek a többi között Irakban, Szíriában, Libanonban. 2,5 milliárd forintból templomokat, kórházakat, lakóházakat építettek újjá - ismertette.



Fidesz: az uniós költségvetés ellentétes a magyar és az európai érdekkel



Kocsis Máté (Fidesz) a magyar és az uniós költségvetés tervezetét hasonlította össze, és úgy értékelt, "Brüsszel költségvetési javaslatának céljai ellentétesek a magyar és az európai érdekkel". A magyar költségvetés középpontjában a biztonság megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatás elérése van - mutatott rá, hozzátéve: meg kell őrizni az ország pénzügyi stabilitását, emellett az emberek akaratát érvényesítve garantálni kell Magyarország biztonságát, a határvédelmet és az illegális migráció elleni küzdelmet.

Szerinte az EU következő költségvetésének tervezetével több probléma is van: kevesebb forrás jut számos területre, csak a migráció és a brüsszeli bürokrácia támogatása nem csökken. Hozzátette: visszaköszön a javaslatban Soros György javaslata egy 30 milliárd eurós Marshall-tervre, ugyanis a brüsszeli javaslatban migrációra és határmenedzsmentre 35 milliárd eurót terveznek.

Elutasítják - folytatta -, hogy a kisebb gazdaságoktól a nagyobbakhoz csoportosítsanak át forrásokat, illetve nem támogatják azokat a javaslatokat sem, amelyek az európai polgároktól vesznek el forrásokat a migránsoknak juttatva azokat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint ma Európában a biztonság lett a meghatározó politikai kérdés, amelynek szimbóluma a migránsokat szállító Aquarius hajó ügye. Arról van szó - folytatta -, hogy "zavaros hátterű szervezetek üzemszerűen szállítanak bevándorlókat Európába, megkerülve, kicselezve a hatóságokat". Hozzátette: az ilyen, elvileg humanitárius feladatokat végző hajókat olyan zavaros hátterű aktivista csoportok üzemeltetik, mint amelyek a magyar kormány bevándorláspolitikáját támadják. Szerinte pontosan ezek miatt a bevándorlást támogató tevékenységek miatt van szükség a "Stop Sorosra".

Az államtitkár úgy látja, az EU következő büdzséje "bevándorláspárti költségvetés", egyértelmű a szándék arra, hogy helyet csináljanak a bevándorlást támogató programoknak az uniós fejlesztési források rovására, jogköröket elvonva a tagállamoktól. Továbbra is napirenden van a betelepítési kvóta - hangoztatta.

Közölte, Brüsszelnek nincs felhatalmazása arra, hogy ilyen stratégiai ügyekben az EU-s polgárok feje felett döntsön, a költségvetés elfogadásával meg kellene várni a 2019-es európai parlamenti választásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!