OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: devizahitelek, biztonság, migráció)

Belföld, 2018.07.16

A Jobbik a devizahitel-károsultak helyzetének megoldásáért emelt szót, a KDNP a biztonság és a hazafias nevelés fontosságáról, a Fidesz pedig a migráció veszélyeiről beszélt napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.



Jobbik: mikor rendezik a devizahitel-károsultak helyzetét?



Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő a balliberális kormányok és a jelenlegi kabinet közös bűnének nevezte a devizahitel-károsultak ügyét. Szerinte 2010 óta a kormány nem tett megfelelő lépéseket a helyzet rendezésére, így jelenleg is 100 ezer felett van a 90 napon túli tartozások száma, és folyamatosan zajlanak a kilakoltatások.

Példaként hozta Horvátországot, ahol a bíróság semmissé nyilvánította a devizahiteles konstrukciókat és felhívta a figyelmet arra, hogy az ítéletben az OTP is érintett, így a magyar pénzintézet hozzájárulhat a horvát hitelkárosultak helyzetének rendezéséhez, míg Magyarországon ezt nem tette meg.

A képviselő a felvételkori árfolyamon való forintosítást tartotta megoldásnak, s úgy vélte, jó lenne, ha Magyarországon nem a bíróságokra kellene várni.

Völner Pál igazságügyi minisztériumi államtitkár ugyanakkor arra hívta a fel figyelmet, hogy a kormány devizahiteleseket segítő intézkedései - így többek között az elszámoltatási törvény és az árfolyamgát - több mint ezer milliárd forinttal tehermentesítették a magyar adósokat. A horvát példára utalva hozzátette: a magyar adósoknak nem kell egyénileg elmenni a bírósághoz, szakértőkre és ügyvédekre költeni a pénzt. Szerinte csúsztatás összemosni a balliberális és a fideszes kormányok felelősségét az ügyben, mert a devizahitelek felvételében azt követően "szabadult el a pokol", hogy a szocialista kormány megszüntette a támogatott forint lakáshitelek lehetőségét.



KDNP: fontos a hazafias nevelés



Simicskó István KDNP-s képviselő azt hangsúlyozta: a biztonság alapérték, ezért minden korban kötelesség tenni azért, hogy egy adott civilizáció, állam meg tudja védeni magát. Ehhez a gazdaság erősítésére, iskolák és templomok építésére és ütőképes haderőre van szükség - tette hozzá.

Örömtelinek nevezte, hogy elindult a haderőfejlesztés, amit a 2019-es költségvetés is támogat, így garantálva a magyar családok biztonságát. Kiemelte: a hadseregnek is a szellemisége, a hite adja az erejét, ezért fontos, hogy gyermekeinknek átadjuk a hazaszeretet érzését.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országai közé sorolható, ami a magyar katonáknak, a magyar katonai doktrínáknak és a elmúlt nyolc év politikájának köszönhető. Az államtitkár ezért köszönetet mondott Simicskó István volt honvédelmi miniszternek is. Kiemelte: az elmúlt nyolc évben a 2010-es vörösiszap-katasztrófánál és a 2013-as nagy dunai árvíznél is lehetett számítani a magyar honvédekre, valamint 2015-ben a "migránsválság idején", majd a kerítés megépítése után is a katonáknak kellett megvédeni az országot.



Fidesz: Magyarország biztonsága veszélyben van



Hende Csaba fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy sem a migráció, "sem a migránsbarát brüsszeli politika" veszélye nem múlt el, migránsok tömegei tartanak Európa felé, és azoknak sem rendeződött a sorsa, akik már évek óta itt vannak. Ahol migránsok jelentek meg, ott egyre éleződnek a társadalmi-kulturális konfliktusok, ugrásszerűen nő a bűncselekmények száma; Németországban egymást érik a fiatal lányok elleni erőszakos bűncselekmények és gyilkosságok, a bevándorlóországokban mindennapossá vált az antiszemitizmus - mondta.

Hangsúlyozta: rövid idő alatt Európában a biztonság lett a legnagyobb érték, de félő, hogy ez egyre kevesebbeknek adatik meg, ha nem állítják meg "Brüsszel és a Soros-hálózat migránsbarát politikáját", amelynek célja, hogy saját politikai és pénzügyi spekulációs érdekekből migránsokkal árasszák el Európát.

Úgy vélte: az ENSZ globális migrációs csomagja egy "globális szintű Soros-tervvel fenyeget". Magyarország biztonsága továbbra is veszélyben van, ezért nemzeti, európai és NATO-szinten is azon kell dolgozni, hogy ezt a biztonságot megőrizzük és védelmi képességeinket megerősítsük - jelentette ki.

A fideszes képviselő a 2019-es költségvetés és a bevándorlási adót bevezető javaslat támogatására szólított fel, és hangsúlyozta, hogy Magyarország a migránsok szétosztásában a továbbiakban sem fog részt venni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt emelte ki, hogy az eddiginél is a nagyobb hangsúlyt kap a biztonság a jövő évi költségvetésben, 350 milliárd forint áll rendelkezésre a közbiztonság erősítésére, több pénzt kap a rendőrség és a honvédelem is. Közölte: Magyarország vállalta, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékára növeli a védelmi kiadásokat.

Hangsúlyozta: a migrációs nyomás nem szűnt meg, csak az útvonalak változnak, és a bevándorlást támogató erők is tartják magukat, illetve nagy erőforrásokat mozgatnak meg, hogy Európa kapui maradjanak nyitva. Hozzátette: a kormánynak Magyarország biztonsága az első, és a magyarok többsége támogatja ezt a politikát, amit a hétvégi időközi választások eredménye is bizonyít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!