OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: szegénység, külföldi munkaerő, rezsi, Bige)

Belföld, 2021.11.30

A szegénységről, a külföldi munkaerőről és a rezsicsökkentésről is szó volt kedden napirend előtt az Országgyűlésben.





MSZP: a magyarok háromnegyede az uniós szegénységi küszöb alatt él



Gurmai Zita (MSZP) Kövér László házelnök hétvégén nyilvánosságra került, a titkosszolgálatok vezetői előtt elmondott beszédét úgy értékelte, hogy Kövér Lászlónak az ellenzék és ezzel együtt a demokrácia nem kívánatos jelenség Magyarországon. Hozzátette: a házelnöknek kijelentése miatt le kellene mondania.

Beszélt arról is, hogy a magyarok háromnegyede az uniós szegénységi küszöb alatt él, a legtöbben a nyugdíjasok közül nélkülöznek, szegénységi arányuk 2010-hez képest több mint háromszorosára emelkedett.

Kijelentette: a biztos megélhetés mindenkinek jár, ezért ha az ellenzék alakít kormányt 2022-ben, akkor az MSZP kezdeményezni fogja a többi között, hogy a nyugdíjemelésbe az infláció mellett a fizetések emelkedését is beleszámítsák.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a képviselő valótlanságok sorát mondta a szegénységgel és Kövér László beszédével kapcsolatban is. A szegénységgel összefüggésben hiányolta, hogy az ellenzéki politikus nem említett adatokat.

Az államtitkár az Eurostat adataira hivatkozva közölte, a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya 2010-ben az unióban 8,9 százalék volt és egy évtized alatt mintegy egyharmadával, 5,5 százalékra csökkent. Magyarországon ez az arány a 2010-es 23,4 százalékról az évtized végére kétharmaddal, 8,3 százalékra mérséklődött - részletezte. Hozzátette: az időseknél ez az arány 16,6 százalékról 6,6 százalékra csökkent.

Szerinte az ellenzék csak szavazatszerzésre használja a szegényeket.



Jobbik: a kormány valójában szervezi a migrációt



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, a kormány nagyon sok munkaképes korú, mégsem dolgozó polgárnak nem segít érdemben, hogy képzettséget szerezzen és elhelyezkedjen az elsődleges munkaerőpiacon. Hozzátette: a kormány ehelyett gyakorlatilag szervezi a migrációt - miközben azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy ellenzi azt - , százezres nagyságrendben hoz be munkaerőt az országba.

Elmondta, a koronavírus-járvány előtt már több mint 200 ezer külföldi volt Magyarországon. Azt kérte, szüntessék meg a harmadik országból érkező munkavállalók szervezett betelepítését, dolgozzanak ki érdemi programot a külföldre kényszerült magyar munkavállalóknak, és biztosítsák a szülőföldön boldogulás lehetőségét.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány hivatalba lépésekor 12 százalékos volt a munkanélküliség, ez négy százalék alá csökkent, és ezt a szintet a koronavírus-járvány nehézségei ellenére újra sikerült elérni.

Úgy értékelte, hogy a képviselő próbálja összemosni az illegális bevándorlást a külföldiek munkavállalásával. A bevándorlók maradnak, a vendégmunkások hazatérnek - magyarázta, hogy miért nem lehet összemosni a két dolgot. Rámutatott, a képviselő által említett számban benne vannak a környező országokból érkező munkavállalók, de például a japán cégek munkatársai, mérnökök, menedzserek is, akik több mint ötszázan vannak.

Hozzátette: a legálisan Magyarországon tartózkodók kevesebben vannak, mint 2010-ben.

Közölte, ha a képviselő kicsit is komolyan gondolná a migráció elleni küzdelmet, akkor a Jobbik nem csatlakozott volna a migrációra pozitívumként tekintő baloldalhoz.


KDNP: a baloldal megszüntetné a rezsicsökkentés vívmányait


Aradszki András (KDNP) arról beszélt, hogy választókerületének lakói is aggódnak amiatt, hogy a baloldal megszüntetné a rezsicsökkentés vívmányait, korlátozás nélkül beengedné a migránsokat, elvenné a családok támogatását és emelné a magánszemélyeket terhelő adókat.

A baloldalnak nagyon kellene az így befolyó pénz, hogy ki tudják fizetni azokat, akik őket szeretnék hatalomban látni - fogalmazott.

A válaszadó Schanda Tamás, az innovációs tárca államtitkára azt felelte, hogy a baloldal valóban megszüntetné a rezsicsökkentést is, és nem véletlen, hogy Márki-Zay Péter is támadja azt. A baloldal miniszterelnök-jelöltje cinikusan azt mondja, hogy az emberek inkább használjanak kevesebb vizet, gázt és áramot, vásároljanak kisebb autót - tette hozzá.

Márki-Zay Péter támogatja Brüsszel energiaáremelési terveit és folyamatosan piaci árszabályozást követel, ahogy azt is közölte, hogy nem támogat semmiféle szociális komponenst a benzinárban - emelte ki az államtitkár. Hozzátette: a kormányfőjelölt a migráció kérdésében is a "baloldal kottájából játszik".


Fidesz: Bige László a magyar gazdákon nyerészkedett


Győrffy Balázs (Fidesz) azt mondta, hogy Bige László nagyvállalkozó a műtrágyaárakon "spekulálva éveken át arcátlanul nyerészkedett a magyar gazdákon". A vállalkozó sok milliárd forintot "kaszálhatott" azzal, hogy erősen korlátozta a versenyt a műtrágyapiacon, a jogsértés hatásai továbbgyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, ami minden magyar fogyasztót károsít - hangsúlyozta.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy Bige László "műtrágyakirály" jogsértő magatartásával jelentős károkat okozott versenytársainak és a magyar vásárlóknak. Fenntarthatatlan, hogy bárki is kárt okozzon a hazai gazdatársadalomnak és nyerészkedjen rajta - szögezte le.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az előző évekhez képest a műtrágyaárak négyszeresükre növekedtek.

Az agrártárca kiáll azért, hogy a gazdálkodókat és a magyar családokat senki ne károsítsa meg saját profitnövekedésének érdekében - összegzett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!