OGY - Krónika 2. rész (zárszámadás)

Belföld, 2018.10.17

A Jobbik vezérszónoka a hiányosságokat sorolta a 2017-es zárszámadási javaslat szerdai, parlamenti vitájában, a KDNP a kormány felelős költségvetési gazdálkodását méltatta, az MSZP szerint viszont a kormány nem nyitott a jobbító észrevételekre.



Az elnöklő Jakab István (Fidesz) bejelentette, hogy Balog Zoltán (Fidesz) a szerdán lemondott mandátumáról, ezzel az Országgyűlés létszáma 198-ra csökkent.


Jobbik: elképesztő a kormányoldal "dicshimnusza"


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) elképesztőnek nevezte a kormánypártiak "dicshimnuszát" a tavalyi büdzséről, és méltatlannak az ellenzékieket ért provokációt. Sorolta az általuk fontosnak ítélt egykori módosító javaslataikat.

Hiányolta a többi között azt, hogy a javaslat nem adott elegendő információt az állami vagyonról, annak változásáról, és arról, "mit vert dobra" a kormány. Mindennek hiánya szerinte aláássa a javaslat szakmai hitelességét.

A GDP javulása elvitathatatlan - mondta -, de önmagában a 4,1 százalékos növekedésből kiindulni szerinte "szakmai blődség". Hangsúlyozta: arról kellene beszélni, hogy a növekedésből mennyire veszik ki a részüket a multik, akik szerinte jellemzően adózatlanul viszik ki a profitjukat, és mekkora részben a kis- és közepes vállalkozások.

Sorolta azokat az országokat, amelyek megelőztek bennünket, például az osztrák GDP 2,7 szeres a magyarénak - mutatott rá. Hiányolta a kormány orientációját, "azon kívül, hogy lehívnak uniós és más külföldi forrásokat", amelyeket "elképesztő korrupcióval" tesznek be a magyar gazdaságba.

Botrányos, versenykizáró folyamatokról beszélt, nehezményezve az egyszemélyes közbeszerzések magas számát.

Szólt az ezermilliárdos kamatteherről és arról, hogy 110 milliárd forinttal kevesebb folyt be társasági adóból, amelyre nincs érdemi indoklás a javaslatban. Szerinte "a multicégek simogatása folyik", ehelyett azonban a munkabéreket kellene felzárkóztatni.

Hiányolta a kormány jövőképét,azt mondta: nem derül ki például az, hogy fenntartható-e a GDP-növekmény.


KDNP: a kormány rendbe tette a költségvetési gazdálkodást


Hargitai János, a KDNP vezérszónoka azt mondta, a kormány azért is sikeres, mert rendbe tette a költségvetési gazdálkodást. Amikor a jelenlegi ellenzék volt hatalmon, akkor egyetlen költségvetési szám sem teljesült - közölte.

Az alaptörvény megalkotása óta tisztességes alkotmányos környezetben folyik a költségvetési gazdálkodás - fogalmazott. Bebizonyosodott, hogy a közpénzügyi fejezet, az adósságfék és más rendelkezések is képesek működni a gyakorlatban, amennyiben a kormány felelősen akar gazdálkodni - tette hozzá.

A kabinet egy munkaalapú társadalmat akar létrehozni, ezért meg kellett szüntetni azt a gyakorlatot, ami milliókat tartott segélyen. A zárszámadási javaslatból is kiderül, hogy 2017-ben négymillió fő fölé emelkedett a dolgozó emberek száma és 38 ezerrel csökkent a közmunkásoké - emelte ki a politikus.

A vezérszónok külön felhívta a figyelmet a 2016-ban megkötött, hat éves bérmegállapodásra.

Minden költségvetést jelentős tartalékokkal terveznek, ami az átlátható és felelős gazdálkodás egyik eleme - hangsúlyozta. Az ellenzék gyakran kritizálja, hogy ezzel a kormány nagy mozgásteret kap, de a kabinet most is elszámolt az elköltött pénzzel - szögezte le.

A vezérszónok felszólalása alatt többször is hivatkozott az egykori Magyar Királyi Postatakarékpénztár úgynevezett takarékossági tízparancsolatára. Ennek utolsó elemét kiemelve azt mondta, hogy "a takarékosság hazafiság", és a kormány évek óta mindig teljesíti ezt az elvárást.


MSZP: a kormány nem nyitott a jobbító szándékú észrevételekre


Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka utalva a lakás-takarékpénztárakat érintő változásokra, szóvá tette, hogy egy népszerű takarékossági lehetőséget vettek el előző nap, ami több millió embert érint.

Úgy fogalmazott: a kormánynak egy "perverz társadalmi víziója" van, azaz a kiváltságos keveseket támogatják, miközben nő a jövedelmi különbség, a szegénység, és egyre nehezebb körülmények között élnek a családok.

Az ellenzéki politikus azt mondta, nem lehet összekeveri egy válsághelyzetben és egy kedvező gazdasági helyzetben megalkotott költségvetést.

Kitért arra is, hogy óriási szakadék tátong az ellenzék és a kormányzati vélemény között, és amit mondanak az "falra hányt borsó", a kormány nem nyitott semmilyen jobbító számító észrevételre.

Mesterházy Attila megjegyezte: az lenne a helyes, ha tudnák mi történt a költségvetési számokkal az előző évben, és ennek bázisán terveznék a rákövetkező évi költségvetést.

A büdzsé az átláthatóság szempontjából sincs rendben - tette hozzá az ellenzéki politikus, aki arra is kitért, hogy számtalanszor nyúlnak hozzá politikai okokból.

Értékelése szerint az állam egyre inkább rátelepül a gazdaságra, a GPD ugyan nőtt, de a jóléti kiadásokra évről évre egyre kevesebbet fordít a kormány, a strukturális problémákkal nem törődnek, az oktatás, az egészségügyet és szociális szférát a benne dolgozók kötelességtudata tartja életben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!