OGY - Krónika 3. rész (államközi egyezmények)

Belföld, 2018.06.12

Államközi egyezmények tárgyalásával folytatta munkáját kedden délelőtt az Országgyűlés. Napirenden voltak a kínai, kazah és szingapúri féllel kötött különböző témájú megállapodások.



Magyar-kínai egyetértési megállapodás diplomáciai célú ingatlanok vásárlásáról



Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára elmondta: a javaslat rendezi a hosszú ideje napirenden levő, Magyarország pekingi nagykövetsége részére bérelt ingatlan megvásárlását, valamint a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségi rezidenciájával szomszédos, Benczúr utcai ingatlan tulajdonjogának kérdését. Közölte: a nemzetközi szerződés a budapesti és pekingi ingatlanok kérdését összekötve mindkét fél számára kölcsönösen előnyős módon rendezi az érintett diplomáciai ingatlanok helyzetét. A tárgyalások eredményeként a felek egyaránt hozzájárulnak az érintett ingatlanok adó- és illetékmentes megvásárlásához - tette hozzá.

Hörcsik Richárd, a Fidesz vezérszónoka a magyar-kínai kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta és a Fidesz nevében a támogatta a javaslatot.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik vezérszónoka logikusnak, indokoltnak és támogathatónak nevezte a javaslatot, de tájékoztatást kért az ingatlanvásárlások összegéről.

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka pártja nevében szintén támogatta a javaslatot.



Magyar-kazah megállapodás a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárok kölcsönös vízummentességéről



Menczer Tamás elmondta: a javaslat szerint a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező magyar és kazah állampolgárok eddigi 30 napos vízummentes tartózkodási jogát 90 napra emelik a két ország közötti kapcsolatok erősítése céljából. Így az ilyen típusú útlevéllel rendelkező magyar, illetve kazah állampolgárok 180 napos időszakonként 90 napot meg nem haladó időtartamra vízum nélkül utazhatnak be a másik fél területére, illetve tartózkodásra jogosító engedély nélkül tartózkodhatnak ott.

Hörcsik Richárd, a Fidesz vezérszónoka szerint a kétoldalú kapcsolatokat erősíti a vízummentesség meghosszabbítása, ezért pártja nevében támogatta a javaslatot.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik vezérszónoka szintén támogatta a javaslatot, de azt javasolta, hogy vezessenek be magasabb szintű biztonsági intézkedéseket a diplomata-útlevelek kiosztásánál, hogy kiszűrhetők legyenek az olyan "szélhámosok", mint a moszkvai "vízumgyárat" üzemeltető Kiss Szilárd.

Gurmai Zita az MSZP nevében szintén támogatta a javaslat elfogadását és fontosnak ítélte a magyar-kazah gazdasági, kulturális és oktatási kapcsolatok fejlesztését. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: ha a magyar kormányfő otthonosabban érzi magát Kazahsztánban, mint az Európai Unióban, annak az az oka, hogy ott nem kérik számon rajta a jogállamiságot.

Menczer Tamás zárszavában Mirkóczki Ádám felvetésére azt mondta: Szijjártó Péter külügyminiszter semmilyen körülmények között nem dolgozott együtt Kiss Szilárddal, a miniszter vezetése alatt a vízumügyintézés a világ minden pontján szabályosan zajlik. Gurmai Zitának azt válaszolta: a magyar kormány nem egy irányba folytat diplomáciát, hanem nyugatra, keletre és délre is, és mindenhol a magyar érdekeket képviseli, égtájtól függetlenül.


Magyar-szingapúri légügyi megállapodás


Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára expozéjában kiemelte: a javaslat a magyar és szingapúri kormány közötti, légi közlekedésről szóló megállapodás kihirdetéséről rendelkezik.

A cél a szingapúri féllel kötött 2017. szeptemberi megállapodás magyar jogrendbe való ültetése. Jelezte: az előterjesztés megteremti a két ország közötti légi járatok indításához szükséges jogi hátteret.

Hörcsik Richárd, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: a nagyobbik kormánypárt támogatja a javaslatot, s erre kérte az Országgyűlést is.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik vezérszónoka közölte: mindig üdvözlik azokat a lehetőségeket, amelyek azt szolgálják, hogy Magyarország nemzetközi kapcsolatrendszere fejlődjön; az egyezményt támogatják.

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka jelezte: szintén támogatják a megállapodás megkötését. Felvetette ugyanakkor, mikor és mely társaság indíthatja a közvetlen járatot.

Mosóczi László zárszavában megköszönte a konstruktív hozzászólásokat.



Az általános vitát az elnöklő Lezsák Sándor lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!