OGY - Krónika 3. rész (bizottsági helyek, interpelláció)

Belföld, 2019.12.02

Az interpelláló politikusok a kórházi fertőzésekről, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban folyó nyomozásról és az MTVA-ról kérdezték a kormány képviselőit.



Bizottsági helyek



A parlament egyhangúlag szavazta meg, hogy Szakács László (MSZP) a gazdasági bizottságban Bangóné Borbély Ildikót (MSZP) , a törvényalkotásiban pedig Molnár Gyulát (MSZP) váltsa, akárcsak azt, hogy az utóbbi testületben pedig Bangóné Borbély Ildikó kapja meg Tóbiás László (MSZP) egykori képviselő helyét.


Interpellációk


A Jobbik a kórházi fertőzésekről tudakozódott


Lukács László György (Jobbik) - titkolózással vádolva a kormányt - a kórházi fertőzések számáról kérdezett interpellációjában, azt hangsúlyozva, hogy mára ezek közel annyi halálos áldozatot szednek, mint a közúti balesetek.

Évente egy kisebb falunyi lakosság hal bele abba, hogy a kórházi fertőzéseknek nem találja az ellenszerét a kormány, ráadásul nem is foglalkozik vele - jelentette ki, a fertőzések számát sokallva, az esetek dokumentálását és jelentését hiányolva.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: a kormány nemhogy titkolózna, hanem publikálja a fertőzési adatokat, amelyek ráadásul kedvezőbbek a fejlett országok átlagánál.

Hangsúlyozta: Magyarországon 4, a fejlett országokban 5,5 százalék ez a mutató a kórházakban míg a szociális és fekvőbeteg-intézményekben a hazai mutató 1, az európai 3,6 százalék, majd az utóbbi évek fejlesztéseit sorolta.

Ön viszont több magyar orvost juttatott külföldre, mint ahány jobbikos képviselő itt a parlamentben ül - jegyezte meg a kérdezőnek az államtitkár.

A képviselő nem fogadta el a választ, a plénum viszont 117 igen, 42 nem és egy tartózkodás mellett megszavazta azt.


MSZP: hol tart a Borsod megyei kórházban zajló vizsgálat?


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban szervkereskedelem, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és műhibák miatt indított nyomozásról érdeklődött Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), kijelentve, bármi történt is az első tényálláson belül, az visszataszító.

Arra volt kíváncsi, pontosan mi történt a kórházban, a szaktárca pedig mit tett ezek felderítésére.

Rétvári Bence azt közölte: Polt Péter legfőbb ügyész néhány napja nyilatkozott az ügyben, amely felderítési szakaszban van, az eljárás során pedig a kórház teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal.

Jelezte: folyamatban lévő nyomozásról nem nyilatkozhat, majd a kórház helyzetét javító, összesen 19 milliárd forintnyi, területi operatív programokból megvalósított fejlesztéseket sorolta.

A kérdező nem fogadta el a választ, a Ház viszont - 113 igen, 40 nem és egy tartózkodás mellett - elfogadta azt.


DK: mit tesz a kormány, hogy az MTVA megfeleljen a rá vonatkozó törvényi rendelkezéseknek?


Varju László (DK) arról beszélt, hogy az adófizetők 90 milliárd forintjából üzemelteti az MTVA a tévécsatornákat.

Azt kérdezte, mit tesz a kormány, hogy az MTVA által szolgáltatott tartalom megfeleljen a médiaszolgáltatásról és tömegkommunikációról szóló törvény rendelkezéseinek?

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: a Duna Médiaszolgáltató Zrt, valamint a közszolgálati közalapítvány kuratóriumának a feladata annak ellenőrzése, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatás céljai megvalósulnak-e. A kuratórium hat tagú, és felét a kormánypártok, felét az ellenzék delegálja. Van ezentúl egy 15 tagú közszolgálati testület is, amelynek szintén ez a feladata. Tagjait a törvényben meghatározott társadalmi szervezetek delegálják.

Orbán Balázs kitért arra is, hogy a közszolgálati média az állami szereplőktől függetlenül működik, a képviselő ha jogsértést észlel, forduljon a hatósághoz.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 114 igen, 40 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta azt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!