OGY - Krónika 3. rész (határozathozatalok, turizmus világnapja)

Belföld, 2018.07.03

Nem építhetők az országban 90 méternél magasabb toronyházak, kivéve, ha arra a kormány rendeletben engedélyt nem ad - döntött kedden az Országgyűlés. A képviselők megvitatták a turizmus világnapjának szeptemberi, budapesti megrendezéséről szóló törvényjavaslatot.



Határozathozatalok



Nemzetközi szerződések kihirdetése



A parlament határozathozatalai elején két nemzetközi szerződés kihirdetéséhez járult hozzá.

A képviselők elsőként a magyar és a kazah kormány között, a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgáraik kölcsönös vízummentességéről kötött megállapodást hagyták jóvá, majd az Európai Unió és Mongólia közötti partnerségi és együttműködési keretmegállapodáson igazítottak Horvátország uniós csatlakozására tekintettel.

A kormány engedélye nélkül nem építhetők 90 méternél magasabb toronyházak

Az Országgyűlés törvénybe foglalta, hogy országosan nem építhetők 90 méternél magasabb toronyházak, kivéve, ha arra a kormány rendeletben engedélyt nem ad.

A képviselők 113 igen és 54 nem szavazattal módosították az épített környezetről szóló törvény magasházak építésére vonatkozó szabályait a Miniszterelnökség kezdeményezésére.

A Ház döntése alapján a 65 métert meghaladó ingatlanberuházásokat építészeti-műszaki tervtanácsi véleményezésnek kell megelőznie, az épületek legnagyobb magassága pedig nem haladhatja meg a 90 métert, beleértve minden épületrészt, így például antennát, kéményt és egyéb tartozékokat is.

A parlament ugyanakkor felhatalmazást adott a kormánynak, hogy a kiemelt történelmi-, műemléki-, nemzetgazdasági-, valamint országos jelentőségű kulturális- és sportberuházásokhoz kötődően különleges hatósági eljárási szabályokat állapítson meg.

A változtatásokat a döntés hatálybalépését követően induló építkezések mellett a folyamatban lévő építésügyi hatósági eljárásokban is alkalmazni kell, míg azok nem vonatkoznak azokra az ingatlanokra, amelyek rendelkeznek végleges építési-, vagy fennmaradási engedéllyel, illetve elvi építési keretengedéllyel.



Turizmus világnapja


Államtitkári expozé



Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára expozéjában kiemelte: a turisztikai világszervezetnek Magyarország 1975 óta aktív tagja. A törvényjavaslat által taglalt turizmus világnapját minden év szeptember 27-én tartják, ami globális rendezvény, de központi rendezvényének egy kijelölt tagállam ad otthont, idén ez Budapest lesz. A programon a turizmus kormányzati szereplői, a szektort irányító hatóságok, ügynökségek képviselői, vezető gazdasági szereplők találkoznak egy nagyszabású konferencián, a meghatározó irányzatok, trendek bemutatására. Célként jelölte meg a még hatékonyabb nemzetközi együttműködést.

Az államtitkár felidézte: 2017-ben pályázott Magyarország sikerrel a rendezvény megtartására. Ehhez szükség van a világszervezettel egy megállapodás megkötésére, amelyben a központi rendezvény megrendezését és az azzal összefüggő kérdéseket rendezik. A részletszabályokat a felek nemzetközi szerződésnek nem minősülő kiegészítő megállapodásokban rendezik - jelezte az államtitkár.



Fidesz: hat éve tart a bővülés az ágazatban


Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a turizmusban és szállodaiparban hatodik éve tart a bővülés, a vendégéjszakák száma tavaly 7 százalékkal haladta meg az előző évit, a fővárosban töltötték a vendégek az összes vendégéjszaka harmadát. A szállodák bevételei tavaly 17 százalékkal nőttek - jegyezte meg.

Idén országszerte jelentős turisztikai fejlesztések valósulhatnak meg, a világörökségi helyszínek fejlesztésére több mint 10 milliárd forint áll rendelkezésre. Ugyanakkor ahhoz, hogy a növekedés tartós maradjon, üteme ne csökkenjen, minőségi fejlesztésekre van szükség - hangoztatta.

Kiemelte: a turizmus a magyar gazdaság húzóágazata, amit a kormány ennek megfelelően kezel, s a világnap nemzetközi szinten Magyarországra, irányíthatja a figyelmet, lehetőséget ad a turisztikai eredmények bemutatására.

A Fidesz támogatja a javaslatot - jelezte.


Jobbik: nagy lehetőség a rendezvény


Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik vezérszónoka azt mondta, nagy öröm, hogy Budapest adhat otthont a turizmus világnapjának. Ugyanakkor jelezte: kereste az idei költségvetésben a forrásokat, mennyiben is fog kerülni a rendezvény, de nem találta azt. Reményei szerint erre vonatkozóan információkat kapnak majd.

Szintén kiemelte, hogy a turizmus nagyon fontos húzóágazata Magyarországnak, közvetlenül a GDP 6,4 százalékát, közvetetetten több mint 10 százalékát adja.

Bízik benne, hogy a szeptember 27-i rendezvény Magyarország számára újabb kiugrási pontot jelent, még jobban elhelyezi Magyarországot és Budapestet a világ térképén. Bíznak abban is, hogy a többi turisztikai desztinációt, így a Balatont is méltó helyére teszi, s még többen látogatnak majd hazánkba, tovább bővül a vendégéjszakák száma - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!