OGY - Krónika 3. rész (képviselői eskü, interpellációk)

Belföld, 2018.06.11

A képviselői mandátumok egyhangú igazolása után letette esküjét hétfőn a  parlamentben Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) és Hohn Krisztina (LMP). Megtartotta alakuló ülését az Interparlamentáris Unió magyar nemzeti csoportja is, majd az interpellációk között az Egyiptomnak szállítandó vasúti kocsikról és az esélyegyenlőségről volt szó.



Képviselői eskütétel


A képviselők egyhangúlag igazolták a Párbeszéd-frakcióban Karácsony Gergely, Zugló polgármesterét váltó Kocsis-Cake Olivio, valamint Hohn Krisztina mandátumát. Utóbbi az LMP frakciójába Gémesi Györgynek, az Új kezdet vezetőjének, gödöllői polgármesternek a helyére ül be. A mandátumigazolás után a két képviselő letette az esküt.

Döntöttek a képviselők több bizottsági tagságról is. Eszerint a kulturális bizottságba Dúró Dóra (független), korábban megüresedett alelnöki helyére Ander Balázs (Jobbik), a mentelmi bizottságba Karácsony Gergely (Párbeszéd) alelnöki helyére Kocsis-Cake Oliviót, a külügyi bizottságba Molnár Gyulát, a mentelmi bizottságba Pintér Tamás (Jobbik) helyett Dúró Dórát (független), a mezőgazdasági bizottságba Gémesi György (LMP) korábban megüresedett helyére Hohn Krisztinát, a népjóléti bizottságba Ander Balázs helyett Pintér Tamást delegálták 159 igen szavazattal, 1 nem ellenében.



A napirend elfogadása után megtartotta alakuló ülését a parlamentek világszervezetének, az Interparlamentáris Uniónak (IPU) a magyar nemzeti csoportja. Elnöknek Balla Mihályt (Fidesz) választották 162 szavazattal, egyhangúlag a képviselők, akik ezt követően döntöttek az IPU elnökségéről is.


Interpellációk


Jobbik az Egyiptomnak szállítandó vasúti kocsikról


Gyöngyösi Márton arról beszélt, hogy amikor a kormány néhány éve "elegánsan lenyúlta" a Jobbik keleti nyitásra vonatkozó elképzeléseit, bizakodással várták az eredményeket. Hamar kiderült, ez csak a mérsékelt diktatúrák hatalomgyakorlási módszereinek és korrupciós rendszereinek átvételére való nyitottságot jelentette. A magyar Ganz egyiptomi tendere jelenthetett volna kivételt, de a kormány a fejlesztést megtorpedózta és orosz kézre játszotta át. Mi van annak hátterében, hogy a kormány cserbenhagyta a magyar cég dolgozóit, s a projektet orosz kézre játszotta át?

Magyar Levente, a külügyi tárca államtitkára szerint a Jobbik reménytelen helyzete egyenesen arányos retorikájának durváságával. A keleti nyitás egy több mint 6 éve indult, sikeres orientációja a kormányzatnak. Úgy látta: az eredmények alapján volt értelme azt elindítani. Valóban formálódik egy komoly üzlet: az egyiptomi vasúti részvénytársaság mintegy 1400 új vasúti kocsit rendelne. Az viszont a képviselő félretájékoztatása, hogy a projekt veszélyben volna. A volumene sem felel meg az elmondottaknak, az ugyanis már jóval nagyobb, mint arról kezdetben szó volt - jelezte, hozzátéve: a vetélytársak közül a siker érdekében az oroszokkal való együttműködés mellett döntöttek.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 115 igen, 37 nem és 2 tartózkodással elfogadta.


MSZP az esélyegyenlőségről


Gurmai Zita azt kérdezte, miért nem biztosítja a kormány a valódi esélyegyenlőséget, az egyenlő béreket. Mint mondta, a nők és férfiak közötti egyenlőség az uniós alapjog egyik alapelve. Szerinte nem csak az uniós jog, hanem számos nemzetközi egyezmény is kiemelten kezeli ezt a kérdést.
A magyar alaptörvény ugyanakkor nem tartalmazza az egyenlő munkáért egyenlő bér követelményét - jegyezte meg. Azt kérdezte: támogatja-e a kormány az általa benyújtott országgyűlési határozatot.

Tállai András, a pénzügyi tárca államtitkár közölte: 2016 augusztusában és novemberében az említett országgyűlési határozatot képviselőtársai már benyújtották. Hozzátette: a kormány álláspontja szerint nagyon fontos kérdésről van szó, és elkötelezettek a nők jogainak érvényesítése érdekében, mindent megtesznek a férfiak és nők közötti bérkülönbségek megszüntetése érdekében. Ugyanakkor nem sajátos magyar jelenségről van szó, 28 tagállam közül nálunk az átlag alatti az eltérés - jegyezte meg az államtitkár, aki kitért arra is: a női foglalkoztatottak száma 2010 óta 280 ezerrel nőtt.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament a választ 120 igen, 35 nem és 1 tartózkodással jóváhagyta.


DK: miért a magyarokkal fizettetik meg az uniós büntetést?


Varju László (DK) arra kérdezett rá, miért a magyar adófizetőknek kell megfizetniük az uniós büntetést azután, hogy az Európai Bizottság egy vizsgálat eredményeként 150 milliárd forintnyi forrás visszaadására kötelezte az országot?

Kijelentette: a kormányoldal szerinte ellopta a támogatásokat, ezzel "szennyes pénzt csinált az unió pénzéből". Elhibázottnak nevezte a közbeszerzési rendszert és korruptnak az azt működtető kormányzatot.

Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy felelt: megszokott, hogy egyes politikusok folyamatosan áskálódnak a kormány ellen, mert nem veszik jó néven, hogy valaki megakadályozza "önsorsrontó tervüket a migrációval kapcsolatban". Méltatlannak nevezte, hogy olyan párttal kell vitázni a Házban, amelynek európai képviselője évek óta aláássa az ország tekintélyét Brüsszelben.

Szerinte szándékosan keltenek zavart az uniós forrásokkal kapcsolatban, keverve a közbeszerzést a pályázati eljárással. "A DK romboló, kirekesztő és a magyar embereket egymás ellen fordítani vágyó politikából nem kérünk" - fogalmazott -, a választóknak is ez volt a világos döntése.

Varju László nem fogadta el a választ, azt a Ház szavazta meg 117 igen szavazattal, 37 ellenvoks és 3 tartózkodás mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!