OGY - Krónika 3. rész (költségvetés)

Belföld, 2018.07.16

A jövő évi központi költségvetésről szóló bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájával folytatta munkáját a parlament hétfőn. A vita után el is fogadták az összegző módosító javaslatot.



Bizottságok: a javaslat megfelel a követelményeknek


A parlamenti bizottsági jelentéseket ismertető Szűcs Lajos (Fidesz) összefoglalásként azt mondta, hogy a testületek szerint az indítvány megfelel a házszabálynak, az alaptörvényből eredő tartalmi és formai követelményeknek, és illeszkedik a jogrendszer egységébe.


Jobbik: elfogadhatatlan a büdzsé


Elfogadhatatlannak nevezte a jövő évi költségvetési javaslatot Z. Kárpát Dániel (Jobbik), hiányolva az érdemi párbeszédet. Kiemelte, hogy a pártérdek helyett a nemzeti érdeknek kellene dominálnia az ügyben.

A képviselő szerint az oktatásnak juttatott 15 milliárdos pluszforrás az inflációs hatást sem ellentételezi, az egészségügy forrásainál nyomát sem lehet látni bármiféle szerkezetváltásnak, s a 2019-es büdzsének pedig egyértelmű vesztesei a fiatalok.

Mint mondta, fenn kellene tartani az új lakások alacsonyabb áfaszintjét, kiterjesztve azt a felújításokra is, egyben sürgette, hogy bérlakásprogram segítsen a lakhatási válság leküzdésében.

Z. Kárpát Dániel annak a véleményének adott hangot, hogy a demográfiai fordulathoz szükség van az általános forgalmi adó csökkentésére.


MSZP: kétszínűség és képmutató hozzáállás látszik a tervezetből


A szocialista párti Gurmai Zita szerint kétszínűség és képmutató hozzáállás látszik a tervezetből, amely 11 év után sem növeli a családi pótlék, a gyes, a gyed összegét és változatlanul hagyja a babakötvényhez folyósított juttatást.

Szerinte a Fidesz-kormányzat "lerabolta a családokat", és most ismét cserben hagyja őket.

A képviselő szerint a családi pótlékot legalább ötven százalékkal kellene jövőre emelni, ha a kormányoldalnak "valóban fontosak a családok".


Párbeszéd: nemigen módosult a javaslat


Tordai Bence (Párbeszéd) szerint noha kellett volna, nemigen módosult az eredetihez képest a jövő évi büdzsé, megemlítve, hogy a 810 ellenzéki indítvány egyikét sem fogadta be a kormányoldal.

A képviselő szerint a dokumentum nem foglalkozik olyan alapvető problémákkal, mint az ország kettészakadása, a devizahiteles, a lakhatási vagy a foglalkoztatási válság.

Hangsúlyozta: nem emelkedik a javaslat szerint a most mintegy 52 ezer forintos otthonápolási díj, és a költségvetés nem nyújt megoldást annak a 120 ezer családnak a problémájára sem, amelyeket kilakoltatás fenyeget.

Mint mondta, a javaslat alapján számos szociális juttatás veszítene jövőre reálértékéből. Szerinte ebben a formájában az indítvány semmivel nem foglalkozik, ami a társadalomnak fontos, de mindennel, "ami a saját zsebükre megy".


LMP: emeljék az otthonápolási díjat!


Ungár Péter (LMP) szerint költségvetési szempontból eltörpülő, 8-9 milliárd forintos költséget jelentene az otthonápolás munkaviszonnyá minősítése.

A képviselő szorgalmazta, hogy emeljék a minimálbér szintjére az e tevékenységért járó, jelenleg "megalázóan alacsony" juttatást.

Felvetette: a helyzet rendezhető volna egy 2004-ben még a Fidesz által benyújtott javaslat alapján is.

Frakciótársa, Csárdi Antal szerint hazugság, hogy ez a biztonság költségvetése volna, hiszen miközben a miniszterelnök kockázatnak nevezi Oroszországot, velük szerződött a paksi bővítésre.


Államtitkár: a kitűzött célokat szolgálja a költségvetés


A vitában elhangzottakra reagálva Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára annak a véleményének adott hangot, hogy most ugyanazok a kifogások hangzottak el, mint a javaslat általános vitájában. Úgy vélekedett, hogy a kritikák nemegyszer a valósággal sem állnak kapcsolatban.

Mint mondta, több ellenzéki párt módosító indítványai a tartalékban lévőnél is nagyobb forrást fordítottak volna a kormányzatitól eltérő célokra.

Utalt arra, hogy ez a negyedik olyan költségvetés, amit a tavaszi ülésszakon fogad el a törvényhozás, kiemelve, hogy a korai költségvetés intézménye kiállta a próbát.

Az ágazati többletjuttatásokat sorolva az államtitkár kitért arra is, hogy a nyugdíjak megőrzik reálértéküket, több területen pedig illetmény- és béremelést hoz 2019.

A gazdasági növekedés eredményeként újabb adócsökkentések következhetnek, illetve érdemben lesz csökkenthető a hiány és az államadósság - mondta.


Elfogadták a jövő évi büdzsé összegző módosító javaslatát


A Ház ezután 123 igen szavazattal, 49 nem ellenében elfogadta a jövő évi költségvetés összegző módosító javaslatát, a tervezett hiány nem változik.

Az indítvány rögzíti az államháztartás központi alrendszerének jövő évi bevételi és kiadási főösszegét; előzőleg a költségvetési bizottság csak olyan módosító indítványokat támogatott, amelyek az eredeti törvényjavaslathoz képest a központi büdzsé hiányát nem változtatták meg.

A kormány a büdzsében 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt tervez.

A költségvetési bizottság által elfogadott összegző módosító javaslat a központi alrendszer jövő évi bevételi főösszegét 19 580 milliárd 364,6 millió forintban, a kiadási főösszegét 20 578 milliárd 798,5 millió forintban állapította meg, mind a bevételi, mind a kiadási oldal 267,5 millió forinttal nőtt.

Az eredeti előterjesztéshez képest a hiányt változatlanul 998 milliárd 433,9 millió forintban határozza meg a módosító javaslat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!