OGY - Krónika 3. rész (MNB-beszámoló)

Belföld, 2018.10.18

A Magyar Nemzeti Bankot (MNB) bírálták az ellenzéki vezérszónokok a jegybank 2017-es üzleti jelentésének és beszámolójának vitájában csütörtökön az Országgyűlésben.



DK: elfogadhatatlan a beszámoló


Varju László (DK) elfogadhatatlannak nevezte a beszámolót, több kritikát is felsorolva.

Egyrészt azt mondta, az MNB tudatos árfolyamrontó politikát folytat, amivel Magyarországot oda juttatta, hogy 320 forint feletti, történelmi magasságokat is elér a forint-euró árfolyam. Ezzel a tettel sokaknak okozott kárt a jegybank, miközben az intézmény jelentős hasznot zsebelt be - értékelt.

Másrészt arról is beszélt, hogy 2013-2017 között összesen több mint ezermilliárd forint volt a realizált árfolyameredmény, és szerinte ezt az MNB-nek a kincstárba kellett volna befizetnie. Ehelyett - mondta Varju László - a pénz jelentős részét alapítványba "menekítették ki", ennek sorsáról pedig egy szót sem szól a beszámoló.

Kitért arra is, hogy miközben a nemzeti bank a fogyasztási hiteleknél bevezette a minősített hitelek intézményét, aközben "hitelkatasztrófa" van Magyarországon, amit "az MNB figyelmen kívül hagy".


LMP: nem látni jelét annak, hogy az MNB felkészülne a szűkebb évekre


Csárdi Antal (LMP) szerint az elmúlt év egyik legfontosabb MNB-döntése a növekedési hitelprogram kivezetése volt. Ezzel elismeri a jegybank - fejtette ki -, hogy véget ért egy olyan időszak, amikor kedvező finanszírozáshoz juthattak a vállalkozások.

Fel kellene készülni a szűkebb időszakra, ennek azonban semmilyen jelét nem látni. Az eltelt éveket jellemző nemzetközi konjunktúra kifulladóban van, és ha erre nem kezd el felkészülni az MNB, akkor ennek a folyamatnak Magyarország súlyos vesztese lehet - mondta, megkésettnek nevezve például az aranytartalék növelését.

Fontos probléma továbbá - folytatta - a lakossági devizahitelek kérdése, nem igaz ugyanis, hogy sikerült volna rendezni a devizahitelesek helyzetét. A forintosítási akcióval a jegybank járt nagyon jól - pedig az adósoknak kellett volna lenniük a nyerteseknek -, az MNB ugyanis a nyereséghányadból alapítványokat hozott létre, a pénzeket pedig "közpénzmentesítette" - mondta Csárdi Antal.

A lakás-takarékpénztári állami támogatás megszüntetésére kitérve úgy fogalmazott, ezzel kiüresítették a lakáskasszát mint megtakarítási formát, és fájónak nevezte, hogy az MNB nem emelte fel a szavát ez ellen az intézkedés ellen.


Párbeszéd: a kormány és a jegybank tönkretette a forintot


Burány Sándor (Párbeszéd) azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank a monetáris ügyek területén "gyengén muzsikál".

Az elmúlt években a kormány és a jegybank tönkretette a forintot - fogalmazott. Ezt azért tették, hogy akár a pénz gyengítése árán is megvalósítsák a politikai és családi vagyonszerzési céljaikat - jelentette ki a vezérszónok.

A forintgyengülésen az MNB nyert, az ország, és azon belül elsősorban a devizahitelesek veszítettek - érvelt. Az lett volna a tisztességes, ha a jegybank az árfolyamnyereségét elsősorban a kárvallottak megsegítésére fordítja, de ehelyett a pénzt alapítványokba mentik ki - mondta a politikus. Ezeknél az alapítványoknál a törvényeket sértő vagy a törvénysértés határát súroló gyakorlatot folytatnak - ismertette véleményét.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a forint jelenleg is sebezhető, ezért a további gyengülése sem zárható ki. A gyenge forint pedig az egész országra veszélyt jelent - tette hozzá.


Független: a környező országok jegybankjai alapkamatot emeltek


Bősz Anett (független) azt mondta, hogy a román lej, a lengyel zlotyi és a cseh korona azért csökkent kisebb mértékben, mint a forint, mert azoknak az országoknak a jegybankjai kamatot emeltek.

A képviselő emlékeztetett, hogy a költségvetés tervezői a jelenleginél alacsonyabb euró árfolyammal számoltak.


Jobbik: alternatív módszerek felé fordult el a jegybank


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy egy ilyen súlyú javaslatnál a pénzügyminisztert is szeretné látni a teremben.

Szerinte az MNB-nek van egy alaptevékenysége, amit a jogszabályok precízen meghatároznak, de az utóbbi években szinte kizárólag alternatív és kiegészítő módszerek és tevékenység felé fordult el a jegybank. Ha pedig többlet keletkezik, azt illene inkább befizetni a költségvetésbe - jegyezte meg.

Hiányolta az MNB tevékenységéből a tudatos pénzügyi oktatás szélesítésének hatékony támogatását. Enélkül a pénzügyi válságok újra és újra termelődnek majd - jegyezte meg a jobbikos képviselő.

Szóvá tette a lakás-takarékpénztárakat érintő változtatásokat, és azt kérdezte: a Rogán Antalhoz köthető lakáslottó állami támogatása miért maradhatott meg?


KDNP: a jegybank elvégzi a törvényben rögzített alaptevékenységeit


Nacsa Lőrinc (KDNP) megismételte, a törvényben meghatározott három alaptevékenységét a jegybank elvégzi. Hozzátette: fontos és üdvözlendő, hogy az alapkamat alacsony szinten van, ezt ameddig lehet, fenn kell tartani.

Ehhez kapcsolódik a jegybank értékmegőrző, értékteremtő tevékenysége - jegyezte meg.

Kitért arra is: a fiatalok pénzügyi tudatosságának fontosságát illetően nincs vita.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!