OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: NATO, bevándorlás, koronavírus)

Belföld, 2020.03.10

A NATO-ról, az illegális bevándorlásról és a koronavírus-járványról is szó volt napirend előtt az Országgyűlés keddi ülésén.



MSZP: magyar elnöke van a NATO parlamenti közgyűlésének


Mesterházy Attila (MSZP) arról beszélt, hogy jelenleg ő tölti be a NATO parlamenti közgyűlésének elnöki pozícióját.

Munkájáról beszámolva közölte: a szervezet számára fontos a transzatlanti kapcsolatok megerősítése, mert az Egyesült Államok nélkülözhetetlen Európa biztonságának garantálásában. További fontos ügyként jelölte meg a közös értékek képviseletét, a reflexiós folyamatot a NATO-n belül, Oroszország, Ukrajna, Kína és a Nyugat-Balkán helyzetét, továbbá a társadalom tájékoztatását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszában közölte: kifejezetten fontos, hogy egy magyar képviselő tölti be ezt a pozíciót egy olyan időszakban, amikor a NATO a jövőjéről szóló vitával van elfoglalva. A NATO továbbra is a világ legsikeresebb és legnagyobb katonai szövetsége, a magyar külpolitika egyik legfontosabb pillére, de a folyamatosan változó világban a NATO-nak is alkalmazkodnia kell az új körülményekhez - vélekedett.


Jobbik: elhúzódó migrációs krízisre kell felkészülni


Stummer János (Jobbik) kiemelte: hosszú, elhúzódó migrációs krízisre kell felkészülni, folyamatosan új lépéseket kell tenni.

Közölte: a probléma nem illan el magától, a migrációs válság léte vagy nemléte nem attól függ, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök kijátssza-e a migrációs kártyát, ugyanis Európa népessége elöregedett, míg máshol népességrobbanás következett be. Felmerül a kérdés, hogy meg lehet-e állítani az embertömeget a görög-török, illetve a bolgár-török határon, meg tudja-e védeni az EU külső határait Görögország és Bulgária, és milyen lépéseket kell tennie Magyarországnak, hogy garantálja polgárai biztonságát - mondta.

A képviselő kitért rá: a koronavírus tekintetében mindenkinek tennie kell a saját dolgát a legjobb tudása szerint, és meg kellene fontolni egy karanténtörvény alkotását, továbbá Kásler Miklós miniszter távozását.

Szijjártó Péter minderre úgy reagált, hogy 2015-ben szembesült Európa és Magyarország az EU történetének legsúlyosabb kihívásával, az illegális migrációs folyamatokkal. Most az EU mintha meg lenne lepődve azon, ami történik török-görög határon, holott a török elnök folyamatosan nyíltan beszélt a szándékairól - közölte. Hozzátette: mára az EU álláspontja lett az, amit mások, így Magyarország már régóta hangoztatott.

Hangsúlyozta: megvédjük Magyarország határát, senki nem léphet be illegálisan az ország területére.


KDNP: meg kell védeni Európa határait


Harrach Péter (KDNP) közölte: miután Törökország megnyitotta kapuit Európa felé, az európai uniós miniszterek kimondták, amit eddig nem mondtak, hogy Európa határait meg kell védeni a tömeges migrációval szemben. Magyarország ezt már korábban is mondta, de kritikát, rágalmazást kapott érte - mutatott rá.

Közölte: a helyben segítés kérdésében Magyarország példát mutatott, ez az érdek mellett kötelességünk is, de a nyugati országok még le vannak maradva ebben az ügyben.

Szijjártó Péter úgy válaszolt, hogy Görögországgal szemben mindenkinek jogos elvárása, hogy védje meg az EU és a schengeni övezet külső határát, "ez nem szorgalmi feladat, hanem kötelező házi feladat", ezt írják elő uniós szabályok. Biztosítani kell, hogy a schengeni határt csak szabályosan lehessen átlépni - tette hozzá.

Kiemelte: Európa és az európai civilizáció biztonsága érdekében a magyar migrációs politikát kell követnie Európának is.


Fidesz: minden feltétel adott a koronavírus elleni védekezéshez


Selmeczi Gabriella (Fidesz) arról beszélt, hogy minden feltétel adott a koronavírus ellenei védekezéshez, a szükséges személyzet, az eszközök és a jogszabályok rendelkezésre állnak. Ugyanakkor ha törvényt kellene módosítani, azt haladéktalanul megteszik - közölte.

Hangsúlyozta: közös felelősségünk, hogy ne legyen pánik, ebben minden pártra és a médiára is számítanak. Magyarországon eddig egyedi esetekről van szó, a cél a csoportos megbetegedések kialakulásának megakadályozása - mondta.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára közölte: az elmúlt 24 órában nőtt a fertőzöttek száma Európában, szinte minden környező országban megjelent a vírus. A védekezéshez minden feltétel, forrás rendelkezésre áll, és a kormány átfogó intézkedéseket tett - magyarázta.

Az államtitkár is köszönetet mondott a védekezésben résztevőknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!