OGY - Krónika 4. rész (Brexit, uniós-vietnami gazdasági együttműködés)

Belföld, 2019.11.22

A rendezetlen Brexittel és a szabad mozgás, illetve tartózkodás jogával összefüggő törvényjavaslatot tárgyalta pénteken az Országgyűlés. A képviselők ezt követően áttértek az uniós-vietnami beruházásvédelmi megállapodás tárgyalására.



Az MSZP támogatja a javaslatot



Mesterházy Attila (MSZP) jelezte, frakciója támogatja, hogy rendezett legyen a kinti magyar állampolgárok tartózkodása.



LMP: mi lesz az oktatási együttműködésekkel?



Ungár Péter (LMP) közölte, frakciója is támogatja a törvényjavaslatot. Azt firtatta, hogy azok, akik a tanulmányaikat Nagy-Britanniában kezdték és a helyiekkel megegyezően fizetnek tandíjat - Skócia esetében ez tandíjmentességet jelent - , ugyanígy tudják-e befejezni a tanulmányaikat. A kutatási és tudományos együttműködések jövőbeni sorsát is tudakolta a képviselő.



Zárszó



Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter zárszavában azt mondta, a magyar kormány valóban nem támogatta a Brüsszel által szorgalmazott európai választ a migrációra. Az ugyanis azt jelenti, hogy a migrációt menedzselni, inspirálni kell, a brüsszeli migrációs politika biztatás az embereknek arra, hogy elinduljanak Európába - jelentette ki. Hangsúlyozta, a magyar kormány vállaltan nem akart és a jövőben sem akar része lenni ennek az európai döntésnek.

Szólt arról, hogy a törökök október végéig 350 ezer illegális határátlépési szándékról számoltak be, ez 80 ezerrel több, mint 2017-ben. A Nyugat-Balkánon százezer illegális bevándorló torlódott fel - tette hozzá.

Szerinte azzal a jelenséggel együtt kell élni, hogy a magyar állampolgárok az EU-ban vállalnak munkát, kihasználva a szabad mozgás elvét. Annak mértéke a kérdés - jelezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly volt az első olyan év, amikor többen tértek vissza Magyarországra, mint amennyien munkavállalás céljából elhagyták. Közölte, azért dolgozik, hogy ez az arány folyamatosan egyre magasabb legyen. Ezt segíti az, hogy kilenc év alatt az átlagfizetés 70 százalékkal nőtt - tette hozzá.

A magyar gazdaság termelékenységéről is beszélt. Elmondta, Magyarországon az export és a GDP aránya 84,9 százalék, ezzel az ország az EU-ban hatodik. Ez egészen kivételes termelékenységet és nemzetközi versenyképességet jelent - hangoztatta.

Szijjártó Péter szerint az igaz, hogy az exportban jelentős része van a külföldi tulajdonú vállalatoknak, de azoknál 95 százalékban magyar emberek dolgoznak.

Kitért arra is, hogy az egyetemi tanulmányaikat a Brexit előtt megkezdő hallgatók jogai a rendezetlen kilépés esetén sem változnak, ahogy reményeik szerint a tudományos programok sem lehetetlenülnek el.


Uniós-vietnami beruházásvédelmi megállapodás


Vietnamban jelentős a magyar vállalati jelenlét, ezért is nevezte fontosnak az Európai Unió és Vietnam közötti beruházásvédelmi megállapodás ratifikálását expozéjában a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter rámutatott: az unió a kialakuló új világrendben régiókon átívelő együttműködésre törekszik olyan országokkal, amelyek a növekedés forrásai lehetnek.

Az előterjesztés a vietnami kapcsolatokat új elemmel egészíti ki: a gazdasági és beruházási kapcsolatok jogi garanciát kapnak, így a vietnami befektetési környezet biztonságosabbá válik az unió számára, a beruházások nemzetközi jogi védelmet kapnak. A megállapodás ösztönzi a vietnamiak európai beruházásait is.

Az előterjesztés érinti a többi között a megkülönböztetés elleni szabályokat, a kisajátítás előírásait, a bírósági és fellebbviteli fórum létrehozásának normáit.

A térségben Szingapúr az EU legnagyobb kereskedelmi partnere, amellyel már megszületett a hasonló megállapodás, míg a második legnagyobb partner Vietnam, amely kapu lehet az egész délkelet-ázsiai térség felé - ismertette a miniszter.

Ismertette magyar vállalatok vietnami jelenlétét is: a többi között víztisztítási, elektronikus népesség-nyilvántartási beruházásokról számolt be, valamint egy onkológiai kórház építéséről, valamint az elektronikus közigazgatás kiépítéséről.


Fidesz: Vietnam kiemelt partnerország


Zsigmond Barna Pál (Fidesz) Magyarország kiemelt partnerországának nevezte Vietnamot, amelynek növekedése tartósan 6 százalék felett van. Hozzátette: Vietnam gazdaságilag az egyik legnyitottabb ország.

A beruházásvédelmi megállapodás kölcsönös biztonságot nyújt a feleknek - mondta, hangsúlyozva: a megállapodás a szabadkereskedelmi szabályozást is tartalmaz.


Jobbik: már Ázsia a minta Európa számára



Varga-Damm Andrea (Jobbik) ismertette a vietnami gazdaság növekedésének történetét, és azt, hogy számos fejlett vállalat az olcsó munkaerőt keresve telepedett meg ott.

Vietnamot nevezik a leginkább globalizált országnak, mivel nemzetközi kereskedelmi teljesítménye megkétszerezte az ország által előállított bruttó nemzeti összterméket. Mindez kiugró - mondta.

Jelentősen csökkentették a mélyszegénységben élők arányát - mutatott rá, példaként állítva Vietnamot Magyarország elé.

Szerinte a megállapodás elsősorban az unió érdeke, hiszen már Ázsia a minta Európa számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!