OGY - Krónika 4. rész (interpellációk)

Belföld, 2018.10.15

A lengyel ügyészség költségvetési csalási ügyben folytatott nyomozásáról, a hulladékszállításról, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról és a kórházi várólistákról volt szó az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben.



A Fidesz a lengyel ügyészség nyomozásáról


Böröcz László (Fidesz) azt kérdezte, hogy meglesz-e a lengyel államtól ellopott pénz? Közölte: a hírek arról szólnak, hogy a lengyel ügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás rendelt el, mert több mint 2,5 milliárd forint értékű kárt okozott Staudt Gábor jobbikos képviselő és több társa a lengyel államnak. Kezdetben csak ezüsttel csaltak, majd kifejezetten erre a célra készült arany ékszerekkel és platinával is.

Felvetette, ebből a pénzből a Jobbik kasszájába vajon került-e.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára szintén arról beszélt, hogy sajtóhírek szerint elrendelték a nyomozást, lehetséges, hogy a lengyel hatóságok még ebben a hónapban tanúként fogják kihallgatni a feljelentőt. Jelezte: Staudt Gábor akkor lehet gyanúsított egy büntetőeljárás során, ha az Országgyűlés a mentelmi jogát felfüggeszti.

Staudt Gábor a magyar ellenzéki párt vezető tagjaként felelős pozíciót tölt be az Országgyűlésben, s mindig konstruktív szakmai vitákat tudtak vele folytatni. Ebben az ügyben egyelőre nem lehet tudni, kapott-e ebből a pénzből a Jobbik politikusa vagy sem - jegyezte meg az államtitkár.

A képviselő a választ elfogadta.


A Jobbik a hulladékszállításról


Hegedűs Lórántné (Jobbik) a hulladékpolitikáról beszélve kiemelte: NHKV Zrt. mint állami koordináló szerv nem teljesíti feladatát, a számlázás korábban jól működő rendszerét már a megalakulásakor hosszú hónapig blokkolta, s azóta is folyamatosak a gondok a díjbeszedéssel, annak továbbításával a közszolgáltatást végző cégek felé.

Ki a felelős és milyen azonnali lépéseket terveznek, hogy a hulladékszállítás rendszerének összeomlását elkerüljék? - kérdezte az ellenzéki képviselő.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt mondta: aggodalomra semmi ok nincs, a közszolgáltatásokat úgy alakították át, hogy minél alacsonyabb díjért, minél magasabb szolgáltatást tudjanak biztosítani. Kiemelt cél volt továbbá a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése is - jelezte. Az állami koordináció megjelenése óta a szelektív gyűjtés az uniós célokkal összhangban történik - tette hozzá az államtitkár, rögzítve: a zrt. folyamatosan biztosítja a közszolgáltatások finanszírozását.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 108 igen, 30 nem és 1 tartózkodással jóváhagyta azt.


A KDNP a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról


Aradszky András (KDNP) a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról beszélt. Utalt az alaptörvényre és kitért arra, hogy Magyarország törekszik megteremteni azokat a feltételeket, hogy minden munkaképes ember, aki akar, dolgozhasson. Ide tartoznak a megváltozott munkaképességűek is - jegyezte meg. Kitért arra, hogy számuk a 2010-es 18 százalékról idén 40 százalékra nőtt, de ez a szám további intézkedésekkel még emelhető. Üdvözölve a javuló tendenciát azt kérdezte, milyen további támogatásokat tudnak nekik, az őket foglalkoztatóknak nyújtani?

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára kiemelte: a munka lehetőségét mindenkinek meg kell adni. Közölte: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában is érezhető előrelépést sikerült elérni, több mint kétszeresére nőtt azoknak a száma, akik a célzott kormányprogramnak köszönhetően el tudtak helyezkedni. Beszámolt arról, hogy négy-öt év alatt 20-23 százalékos forrásbővülés valósult meg a bérköltségre és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására fordítható költségvetési támogatásnál.

Jelezte: jövő január 1-től az adó- és járulékkedvezmények igénybe vételének a lehetősége egyszerűsödik. A képviselő a választ elfogadta.


Az MSZP a kórházi várólistákról


Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy Rétvári Bence korábbi közlése szerint dicséretesen csökken a várólistákon sorban állók száma, és 28 ezren várnak különböző műtétekre. Ugyanakkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján 36 ezres szám szerepel. Példaként hozta többi között, hogy az államtitkár közlésével szemben térdprotézisre 137 nap helyett 340-et kell várni, csípőprotézisre 104 nap helyett 279-et. Mi az igazság? - kérdezte a szocialista politikus.

Rétvári Bence szerint az ellenzéki képviselő alapfogalmakat kevert össze.

Felidézte, hogy a szocialisták nem hoztak létre országosan, az interneten követhető nyilvántartást, meghagyták az intézmények által vezetett kockás füzetek rendszerét, valamint az egészségügy fizetőssé tételével akarták távol tartani az embereket.

Az államtitkár megjegyezte: a várólista-nyilvántartás létrehozásakor, a szocialisták kormányzása végén 71 903-an szerepeltek rajta.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 112 igen, 26 nem szavazattal jóváhagyta azt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!