OGY - Krónika 4. rész (interpellációk)

Belföld, 2022.07.18

Az önkéntes tűzoltók helyzetéről, a csokról, a Club Aligára tervezett beruházásról és a hétvégi Pride-felvonulásról is volt szó az interpellációk között az Országgyűlés hétfői ülésén.


Jobbik: támogatni kell az önkéntes tűzoltókat


Sas Zoltán (Jobbik) arról beszélt, hogy az önkéntes tűzoltók sokat segítenek a lakosságnak, támogatják a hivatásos tűzoltók munkáját, de mostanra a működőképességük határához értek, a bevételeik nem fedezik a kiadásaikat. A szárazság miatt megnőtt a tűzesetek veszélye, ezért is kiemelt feladat lenne a fenntartása ezeknek az egyesületeknek - magyarázta.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy nagy értéket képviselnek az önkéntes tűzoltók szervezetei, 600 ilyen egyesület működik Magyarországon, ami jelentős növekedés az elmúlt időben. A szervezetek különféle támogatásokra nyújthatnak be igényt, és tagjaik képzéseken is részt vehetnek - közölte. Hozzátette: a közösség életében is fontos szerepet töltenek be e szervezetek, ezért is növelték a támogatásukat az elmúlt években.

A képviselő nem fogadta el a választ.


Momentum: mit tesz a kormány a csok büntetőkamatainak csökkentéséért?


Sebők Éva (Momentum) azt kérdezte, hogy mit tervez tenni a kormány a csok büntetőkamatainak csökkentése érdekében. Ma egy 10 millió forintos csok-támogatás igénylését követően az is lehetséges, hogy csaknem 40 millió forintot kell visszafizetnie a jogosultnak, mert a csokhoz kapcsolódó büntetőkamat a jegybanki alapkamat ötszöröse, a jegybanki alapkamat mértéke pedig az utóbbi hetekben drasztikusan megnőtt - közölte.

Úgy vélte, a csok büntetőkamata annyira magas, hogy a családok többségének esélye sincs a visszafizetést vállalni.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára közölte: a baloldal annak idején elvette vagy csökkentette a családok kedvezményeit és most azért támadja a polgári kormányt, mert vele ellentétben komoly erőfeszítést tesz a családokért. A kormány 2010-ben családbarát fordulatot hirdetett meg és évről évre egyre többet tett a családok támogatásáért - hangsúlyozta. Hozzátette: az ellenzék csak akadályozza a kormányt a családok támogatásában, és a családok továbbra is számíthatnak a kormányra.

A képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát.



MSZP: mit kívánnak tenni a Club Aliga területén készülő építkezések megkezdése ellen?



Gurmai Zita (MSZP) azt tudakolta, mit kíván tenni a kormány a Club Aliga területén készülő építkezések megkezdése ellen. Szerinte a kormány hibás környezetvédelmi politikájának szimbóluma ez a beruházás. A kormányhivatal a helyi önkormányzattal karöltve mindent elkövet azért, hogy ez a környezetpusztító beruházás megvalósuljon, a többi között lehetővé tették a part menti sáv beépítését - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet az Alkotmánybíróság egyik friss döntésére, miszerint a környezetvédelmi szabályok és az emberek egészséges környezethez való joga nem írható felül. Hozzátette: a helyiek szerint a beruházás előkészületei elkezdődtek, kijelölték az építési telkek határait.

Lázár János építési és beruházási miniszter azt mondta, Balatonvilágoson 2019-ben volt egy képviselő-testületi ülés, ahol ügy döntöttek, hogy ez a településrész beépíthető. Szerinte a parlament - a demokrácia szabályai szerint - nincs abban a helyzetben, hogy a helyi testület döntését felülbírálja.

Véleménye szerint a Balaton partjára csak azt és olyat lehet építeni, amit a helyi közösség lehetővé tesz.

Jelezte azt is, hogy az ingatlanon építési engedélyezési eljárás el sem kezdődött.

A választ az ellenzéki képviselő nem fogadta el.


Mi Hazánk: miért nem tiltják be az LMBTQ-felvonulást?



Novák Előd (Mi Hazánk) értékelése szerint idén is sikeres volt a július 23-ra meghirdetett LMBTQ-propagandafelvonulás tavalyihoz hasonló beelőzése és kiszorítása a fővárosi Andrássy útról és számos szimbolikus közterületről. Hozzátette: a Mi Hazánk, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom, az Alfa Szövetség és más "normalitáspártiak" összehangolt akciójaként több lehetséges helyszínre bejelentést tett, "így a legszimbolikusabb helyszíneken nem vonulhatnak a deviánsok".

Közölte, a Pride szervezői hálát adhatnak a Fidesz kétharmados győzelméért, mert így a felvonulásukat hatóságilag nem tiltják be.

Elmondta, a Mi Hazánk az egyetlen párt, amely a "homoszexuális propagandarendezvény" megszüntetését követeli, a párt ugyanis sem Gyurcsányék támogató, sem Orbánék tűrő politikáját nem fogadja el. Azt kérdezte, miért nem tiltják be a felvonulást?

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, a képviselő interpellációjának nagyobbik része véleménynyilvánítás volt egy konkrét rendezvényről, amire nem kíván reagálni.

Elmondta, a Belügyminisztérium arról tájékoztatta a tárcáját, hogy a gyülekezési törvény szerint egy gyűlést akkor lehet megtiltani, ha megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a közbiztonságot, a közrendet veszélyezteti, illetve mások jogainak és szabadságának szükségtelen és aránytalan sérelmével jár.

(Innen a szöveg változatlan)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!