OGY - Krónika 4. rész (napirend előtt: koronavírus, bizottsági jelentés: PPKE-költözés)

Belföld, 2020.03.30

A fideszes Bánki Erik zárta a napirend előtti felszólalók sorát hétfőn az Országgyűlésben. A képviselők a napirend elfogadása után a ma elfogadni tervezett két javaslat bizottsági jelentéseiről tárgyalnak.



Fidesz: a kormány eddig 245 milliárd forintot biztosított a járvány ellen


Bánki Erik (Fidesz) felszólalásában közölte, a kormány mostanáig 245 milliárd forintot biztosított a koronavírus-járvány elleni védekezésre.

A gazdaságvédelmi intézkedések csaknem 90 milliárd forintot hagytak a magyar vállalkozásoknál, eszközbeszerzésre pedig eddig 157 milliárd forintot fordítottak - fejtette ki.

Kiemelte, a kormány az elsők között tette meg a koronavírus-járvány ellen szükséges intézkedéseket, aminek köszönhetően Magyarországon terjed a leglassabban a fertőzés a környező országokhoz képest.

Bánki Erik fontosnak nevezte, hogy ezekhez az intézkedésekhez biztosítottak a költségvetési keretek.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a következő időszakban egyre nagyobb nehézségekkel kell szembenéznie az országnak, hiszen szolgáltatások, termelések állhatnak le, emberek veszíthetik el munkahelyüket, jövedelmüket.

Tállai András hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök erre a helyzetre felkészülve három lépést határozott meg a következő időszakra: az idei költségvetés válsághoz igazodó módosítását, a jövő évi büdzsé ennek megfelelő tervezését és egy nagy gazdaságújraindítási akcióterv összeállítását.


Az Országgyűlés a napirend előtti felszólalásokat követően a házszabálytól történő eltérést támogatva lehetővé tette, hogy a parlament elé benyújtott javaslatokra vonatkozó határidőket függesszék fel a veszélyhelyzet idejére.

A Ház ezután elfogadta egynapos ülésének napirendjét. Az ülést vezető Lezsák Sándor arra kérte a képviselőket, hogy az ülésnap vitái alatt tartsanak megfelelő távolságot egymástól és kizárólag a soron következő három felszólaló tartózkodjon az ülésteremben.


Fővárosi kampuszba költözik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai része


Az első napirendi pontban arról a kormányzati előterjesztésről nyílt másodjára vita, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) piliscsabai részének fővárosi kampuszba költözését tenné lehetővé.

Arató Gergely (DK) arról beszélt, hogy rendkívül egyenlőtlen cseréről van szó, megbecsülhetetlen nagyságú vagyont kap a katolikus egyház egy kisebb értékű ingatlanért cserébe. Azt pedig továbbra sem tudni, hogy milyen módon hasznosítják majd az egyetem által eddig használt ingatlant - mutatott rá. Összegzése szerint a juttatással állami ingatlanból csinálnak egyházi ingatlant. Hozzátette: a javaslat a módosításokkal sem vált korrektebbé, sem támogathatóvá.

Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: az egyházak társadalmi szerepvállalása óriási és megbecsülendő Magyarországon, stratégiai partnerként tekintenek rájuk. Kiemelte: az egyházak által folyatott oktatási tevékenység rendkívül magas színvonalú, és több területen a szerepvállalásuk folyamatosan nő. Az egyetem egységes budapesti elhelyezése a versenyképességet, az oktatás színvonalának emelését szolgálja majd - hangsúlyozta. Arra szólított fel, hogy fejezze be a DK az egyházak támadását!

Balla György (Fidesz) rámutatott: 30 évvel a rendszerváltás után eljutottak oda, hogy legalább egy párt van a parlamentben, amelyik az ellen érvel, hogy egy egyházi fenntartású egyetem ingatlant kapjon az államtól, cserébe az eddig általuk hasznát piliscsabai ingatlanért. Szégyelljék magukat! - mondta.

Keresztes László Lóránt (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre nehezebb helyzetben vannak a vidéki felsőoktatási intézmények. Ők is kaphatnak hasonló támogatást, hogy az adott térséget ezzel is segítsék? - kérdezte.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált: a magyar állam egy egyetemen szeretne segíteni, a földrajzi széttagoltságból fakadó hátrányokat elhárítani. Racionális, a felsőoktatást támogató lépés történik - rögzítette.

Megjegyezte: a DK olyan politikai erő Magyarországon, amelyik az állam és egyház viszonyára vonatkozóan csak egy rendelkezést idéz az alaptörvényből. Ugyanakkor van egy másik passzus is, miszerint az államnak és egyháznak a közösségi célok érdekében együtt kell működnie. A történelmi nagy egyházakkal pedig - amelyek társadalmi támogatottsága nagy -, kötelesség ez az együttműködés, aminek elsősorban oktatási, kutatási és szociális célúnak kell lennie. A javaslat ennek a kötelezettségnek tesz eleget - rögzítette az államtitkár.


Az ülést vezető Lezsák Sándor lezárta a javaslat bizottsági jelentésének vitáját. A Ház a koronavírus elleni védekezésről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatok tárgyalásával folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!