OGY - Krónika 4. rész (népszavazás, határozathozatalok)

Belföld, 2021.11.30

A parlament kedden lefolytatta és lezárta a gyermekvédelmi tárgyú népszavazás vitáját, majd el is fogadta az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot. A képviselők a praxisközösségekkel kapcsolatban is hoztak új szabályokat, valamint elfogadták a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2022-es költségvetését és szigorítottak az állatvédelmi szabályokon.



Népszavazás


KDNP: a gyermekek jövője a tét


Nacsa Lőrinc (KDNP) azt emelte ki, hogy üresek az ellenzéki padsorok, mert az ellenzéki képviselők "gyáván és sunyin" távol maradtak a vitától. Az ellenzék lapít és azt várja, hogy ha hatalomra kerülne, akkor végrehajthassa Brüsszel utasításait - mondta.

Hozzátette, a törvényre és a népszavazásra azért van szükség, mert Magyarország támadás alatt áll, és a gyermekek jövője a tét. LMBTQ-aktivistáknak, NGO-nak semmi keresnivalójuk az iskolákban, a szülők kizárólagos joga dönteni a gyermekeik szexuális nevelésének, felvilágosításának kérdésében - szögezte le.


Független: a kormánypártok politikai hecckampányt folytatnak


Bencsik János (független) azt mondta, hogy a kormánypártok a gyermekek védelme mögé bújva egy politikai hecckampányt folytatnak.

A probléma valós, a kormányzat azonban álszent, mert teljesen érzéketlen az összes többi, gyermekeket érintő problémára - értékelt. Hozzátette, ő maga olyan módosító indítványt nyújtott be, amivel már az őszi parlamenti ciklusban megszavazhatták volna a tervezett népszavazási kérdéseket, de ezt a kormánypárti politikusok nem támogatták.

Álságos az emberek akaratára hivatkozni, mert az elmúlt 12 évben a kormánypártok figyelmen kívül hagyták azt - jelentette ki a független képviselő.



Kormány: Magyarországot Brüsszelből támadják


Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Bencsik János szavaira reagálva azt mondta, hogy Magyarországot és az ebben a témában hasonlóan gondolkodó többi, közép-európai országot Brüsszelből az EU-s intézményeken keresztül támadják a pénzek visszafogásával és különböző jogi eljárások megindításával.

Az államtitkár kijelentette, meg kell mutatni, hogy ezekben a kérdésekben Magyarországon társadalmi egység van.

Et követően Jakab István levezető elnök a vitát lezárta.


Előterjesztő: ez nem hecckampány


Az előterjesztő igazságügyi bizottság nevében felszólaló Vejkey Imre (KDNP) megköszönte a támogató hozzászólásokat.

Hangsúlyozta, hogy az ellenzéki frakciók egyetlen képviselőt sem delegáltak a vitára.

A politikus Bencsik János szavaira válaszolva leszögezte, hogy ez nem hecckampány, mert valós problémákat vázoltak fel.



Határozathozatalok



Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást


Az Országgyűlés elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást. A határozatban szereplő négy kérdés a következő:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?



Elfogadták a kormány egészségügyi tárgyú törvénycsomagját

Az Országgyűlés 122 igen szavazattal, 47 tartózkodás mellett elfogadta a kormány egészségügyi tárgyú törvénymódosító csomagját, amely alapvetően európai uniós jogharmonizációs célokat valósít meg.

A parlament döntésével felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben határozza meg a praxisközösségek tevékenységét, együttműködésüket, valamint az együttműködés koordinációját.

Elfogadták az NMHH 2022-es költségvetését

Az Országgyűlés 122 igen szavazattal, 48 nem ellenében elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2022-es költségvetéséről szóló előterjesztést.

A képviselők döntése alapján a hatóság költségvetésének kiadási és bevételi főösszege egyaránt 47,8 milliárd forint.

Személyi juttatásokra 11,2 milliárd forint, dologi kiadásokra 16,2 milliárd forint, egyéb működési célú kiadásokra 14,3 milliárd forint, beruházásokra 4,1 milliárd forint, a járulékokra és adókra pedig 2 milliárd forint áll rendelkezésre jövőre.

A hatóság bevételeinek nagy része, 36,2 milliárd forint 2022-ben is a különböző díjakból, elsősorban a 31 milliárd forintos frekvenciadíjból származik, amit 2,6 milliárd forintos állami támogatás és 9 milliárd forintos működési bevétel egészít ki.

Az NMHH Médiatanácsa jövőre 695 millió forintból gazdálkodhat.



Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon


Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés elfogadta a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.

Az előterjesztést 168 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a parlament.

A jogszabály a büntető törvénykönyv jelenlegi szabályozásához képest bővíti a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezésének minősített eseteit.



Interpellációk



Az Országgyűlés elfogadta azokat a kormányzati interpellációs válaszokat, amelyeket hétfőn az ellenzéki képviselők elutasítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!