OGY - Krónika 5. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2018.06.11

Azonnali kérdésekkel folytatódott a parlament hétfői ülésének napirendje. A képviselők lakhatásról, a MÁV-ról, és nemzetbiztonsági kérdésekről is kérdezték az államtitkárokat.



Jobbik: mit tesz a kormány az alacsonyabb albérletárakért?


Farkas Gergely, a Jobbik képviselője az azonnali kérdések sorában elsőként azt kérdezte az illetékes minisztérium államtitkárától, hogy mit tesznek azért, hogy csökkenjenek az albérletárak. Mint kifejtette: árrobbanás történt az elmúlt években, egyes városokban másfélszeresére, Budapesten a duplájára nőttek az árak, jelenleg átlagosan 130-140 ezer forintot kell fizetni havonta egy albérletért. Szerinte ez a fiatalokat is nagyon súlyosan érinti, mivel sok fiatal kénytelen albérletbe menni, mert kollégiumba nem veszik fel őket.

A fiatalok közül sokan a hitelfelvételbe nem mernek belevágni egy új lakás vásárlásához, ezért ők is albérletbe mennének, ha a fizetésük megengedhetné ezt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára erre válaszul közölte: a lakáspiacot a kereslet és a kínálat befolyásolja, a kormánynak közvetlen ráhatása erre nincs, de intézkedéseket tehet a hatás csökkentése érdekében. Ezért törölték el az egészségügyi hozzájárulást lakás bérbeadás esetén, és tették lehetővé a társasági adóból való levonást munkásszállás kialakítására és 5 milliárd forintos pályázatot írtak ki munkásszállások építésére.

Válaszában Farkas Gergely azt mondta: ezek az intézkedések nem használtak, a kínálatot kellene növelni bérlakás-építési programmal, vagy akár Berlinhez hasonlóan felső plafont is szabni lehetne a bérleti díjaknak.

Tállai András viszonválaszában azt mondta, kollégium fenntartására 3, lakhatási támogatásra pedig 3,8 milliárd forintot különítettek el, és figyelnek a kollégiumi férőhelyek bővítésére is.



MSZP: hogyan fordulhat elő, hogy a nyílt pályán leáll a vonat?


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) felszólalásában azt a hírt idézte, amely szerint a Budapestről Nyíregyházára tartó Dália IC mozdonyvezetőjének lejárt a munkaideje, ezért Füzesabonynál megállt és várnia kellett a váltótársára. Mint mondta, a beruházásoktól a vasút minősége nem lett jobb, az utasok fogadták el, hogy a rendszer ilyen. Azt kérdezte, hogyan fordulhat elő a XXI. században, hogy a nyílt pályán leáll egy vonat, mert nincs ott a váltótárs?

Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára válaszában kifejtette: a felsővezeték leszakadása miatt késett a vonat, ezért nem tudta a mozdonyvezető végigvinni a szerelvényt, 10 órás munkaideje időközben lejárt. Ezt jelentette, majd 22 perc állás után megérkezett a váltótársa. Hozzátette: mindenki a szabályoknak megfelelően járt el.

Bangóné Borbély Ildikó válasza szerint nem "bombasztikus hír", hogy leszakad a felsővezeték, a baj, hogy nagy a munkaerőhiány a MÁV-nál és lehetetlenek a munkakörülmények és semmit nem tesznek azért, hogy ebben előre lépjenek.

Fónagy János viszonválaszában azt mondta, tavaly 3 éves bérmegállapodást értek el a vasútnál, 30 százalékkal nőttek a bérek, a MÁV késési mutatója pedig csökken, de nem tökéletes.


DK: felbontják-e a szerződést a Kaspersky Labbal?


Vadai Ágnes, a DK képviselője azzal kezdte felszólalását, hogy azt egy olyan, a képviselőknek adott laptopon írta meg, amelyen az orosz Kaspersky Lab vírusirtója van. Emlékezetett, hogy az Egyesült Államok és Izrael is Oroszországnak való kémkedéssel vádolta meg a céget, az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma meg is tiltotta ezen vírusirtók használatát. Azt kérdezte, meddig lesznek még a képviselők és állami szervek "bekötve a Kremlbe"?

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kibertér védelme érdekében a tárolt adatok sértetlensége első számú prioritás, ezt csak úgy lehet elérni, ha több vírusirtót egyszerre használnak. Ennek eredménye, hogy több behatolási kísérlet ellenére nem tudták feltörni a magyar rendszereket, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet nem regisztrált adatvesztést.

Vadai Ágnes azt mondta, az lett volna a korrekt válasz, hogy felbontják a szerződést a Kaspersky Labbal, de ezt "Putyin nem engedi".

Kontrát Károly viszonválasza szerint nem ők, hanem a baloldal engedte be az oroszokat a belbiztonsági szolgálatokhoz, a Fidesz bezárta az ajtót.


LMP: hogyan lehet Zaid Naffa még ma is tiszteletbeli konzul Magyarországon?


Demeter Márta (LMP) azt a kérdést tette fel, hogyan lehet Zaid Naffa még ma is Jordánia tiszteletbeli konzulja Magyarországon. Azt közölte: Zaid Naffa megbukott a Terrorelhárítási Központ (TEK) átvilágításán, amely egy terrorszempontú kockázatelemezés volt. Szavai szerint Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc arab üzletemberéről van szó, akit a kormány bármikor nemkívánatos személlyé nyilváníthatna.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy reagált: a tiszteletbeli konzul tevékenységével kapcsolatban az illetékes intézmények a mai napig nem jeleztek kockázatot, ezért a külügyi tárca nem tervez lépést a kérdésben.


Párbeszéd: a Fidesz szétlopja az uniós pénzeket


Tordai Bence (Párbeszéd) arról beszélt, hogy az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint "a Fidesz és vidéke szétlopja az uniós pénzeket", legutóbb pedig az Európai Bizottság is bírálta az uniós támogatású projektek közbeszerzési ellenőrzését. Szavai szerint minden magyar állampolgár 10-15 ezer forint büntetést fizet ezért a "lopásért".

Cseresnyés Péter, az innovációért és technológiáért felelős tárca államtitkára azt válaszolta: Tordai Bence egy olyan európai bizottsági jelentéstervezetet idézett, amelyben a vizsgálat még folyamatban van. Egyúttal visszautasította a képviselő sugalmazásait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!