OGY - Krónika 5. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2018.07.20

Módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.) a veronai buszbalesettel összefüggésben az Országgyűlés pénteki, rendkívüli ülésén. A parlament törvényt fogadott el a kiemelt budapesti fejlesztésekről.



Módosult a Btk. a veronai buszbalesettel összefüggésben


Büntetendő lesz a jogellenesen átalakított személyszállító járművek vezetése, és a hivatalos személyt hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben érő zaklatás - döntött az Országgyűlés.

Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő büntető törvénykönyvet (Btk.) módosító javaslatát 130 igen, 22 nem szavazattal, 33 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A tavalyi, 17 halálos áldozattal járó veronai buszbaleset nyomán megalkotott módosítás szerint a jövőben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki olyan járművel vagy különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel vesz részt a közúti közlekedésben, amelyet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően alakítottak át. Két évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha a bűncselekményt iskolabusszal vagy különleges igényű személyek szállítására szolgáló járművel követik el.

A jövőben két, súlyosabb esetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki zaklatást hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben követ el.


A kiemelt budapesti fejlesztésekről fogadtak el törvényt



Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztését a kiemelt budapesti fejlesztésekről és a filmszakmai közvetett támogatások emeléséről 127 igen és 56 nem szavazattal fogadta el a parlament.

A jogszabály szerint a magyar állam százszázalékos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság feladata lesz a kiemelt budapesti fejlesztések előkészítése, ezen belül a kormányzati döntés-előkészítés, a beruházás előkészítése, a tervezési program összeállítása, a terveztetés és az engedélyeztetés, valamint a kiemelt nemzetközi sportesemények rendezési jogának megszerzésére irányuló pályázattal és szerződéskötéssel összefüggő feladatok ellátása.

A törvény a Budapest Diákváros - Déli Városkapu Fejlesztési Program (korábbi nevén Kemény Ferenc Program) megvalósítására irányadó különös szabályokat is meghatározza, valamint a Budai Palotanegyed és környezete megújítása és hatékony fejlesztése érdekében két, felülépítmény nélküli önkormányzati telket von az állami tulajdon körébe.

A törvény módosítja a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló jogszabályt, kiegészítve azt a "kiemelten közérdekű beruházás" intézményével.

A jogszabály a filmszakmai közvetett támogatás mértékét 25 százalékról 30 százalékra növeli. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára expozéjában ezt azzal indokolta, hogy ezzel szeretné a kormány megőrizni Magyarország versenyképességét a filmforgatások tekintetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!