OGY - Krónika 5. rész (igazgatási törvények)

Belföld, 2020.07.02

Igazgatási, gazdaságélénkítő célú, valamint vagyongazdálkodást érintő rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslat vitájával folytatta csütörtöki munkáját a parlament.



Fidesz: sporteseményekre és vagyonkezelői alapítványokra vonatkozó szabályok változnak



Budai Gyula (Fidesz) közölte: a törvényjavaslat számos jogszabályi pontot módosít a gyakorlati visszajelzésekre figyelemmel, a cél pedig a törvényi rendelkezések hatékonyabb érvényesülése.

Magyarország az elmúlt években fontos sporteseményeket rendezett, a javaslat pedig a sportesemény-pályázási és -rendezési tapasztalatok alapján a feladat- és forrásszétosztás hatékonyabb megvalósulását kívánja szolgálni - mondta az egyik módosítási javaslatról, hozzátéve, hogy az előterjesztés kiemeli az állami támogatású, hazai rendezésű, nemzetközi sporteseményeket, valamint az állami támogatásból megrendezendő hazai és külföldi sportdiplomáciai események pályázását és megrendezését, és e feladatokat a felelős miniszter hatáskörébe utalja.

A vagyonkezelői alapítványokat érintő változtatásokról Budai Gyula azt mondta: a jogalkotó a módosítással egyebek mellett azt akarja elérni, hogy az alapítónak lehetősége legyen az alapítói jogok gyakorlását az alapítványi vagyonellenőrre bízni. Cél továbbá, hogy az alapítói okiratban lehessen olyan rendelkezés, amely alapján bizonyos esetekben az alapítói jogok átszállhatnának az alapítótól az alapítványra.



Jobbik: egy "szörnyűség" fekszik a Ház előtt



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint egy "szörnyűség" fekszik a Ház előtt, elképesztő ugyanis, hogy tizenöt különálló témakört zsúfolnak egy javaslatba. Hová sietnek ennyire? - kérdezte, úgy értékelve: két-három pozitívumot ki tudna emelni, de a csomag összességében alkalmatlan a támogatásra, mert egy fércmunka.

A különböző témakörökről azt mondta: a Btk. adatvédelmi rendelkezéseinek módosítása indokolt lehet.

Az indoklásban elhangzott munkahelymegvédéssel is egyetért - közölte Z. Kárpát Dániel -, ám a javaslatban ennek nincs nyoma.

Elképesztőnek nevezte továbbá, hogy tízmilliárdos beruházásokat érintő szabályozásokat két nap alatt akarnak átverni a parlamenten.



KDNP: a koronavírus-járvány gazdasági hatásai változtatásokat igényelnek



Nacsa Lőrinc (KNDP) kifejtette: a salátatörvény valóban sok jogszabályt módosít, de fontos, hogy egy olyan rendkívüli helyzetben, mint amilyet a koronavírus-járvány gazdasági hatásai okoztak, egyes döntéseket meghozzanak, bizonyos szektorokat megsegítsenek, és a piaci igényeknek megfelelően elvégezzék a korrekciókat.

Ezzel függ össze több mostani, kisebb változtatás, a javaslatban ugyanis az elmúlt három-négy hónap tapasztalatai összegződnek - mondta.

A sportesemények rendezéséről szóló szakaszt a KDNP-s politikus úgy kommentálta: a járvány előtt Magyarországon egymást érték a rangos sportesemények, amelyeknek jelentős, pozitív gazdasági hatásai voltak, például a sportturisták és az országimázs miatt. A járvány után is érdemes lesz ilyeneket rendezni, mert például a vendéglátósok és a szolgáltatóipar más szereplői is jól tudnak profitálni belőlük. A mostani javaslat ezért hatékonyabbá teszi a sportesemény-rendezési rendszert.

A járvány által negatívan érintett szektorokban az emberek szerezhessék vissza a munkájukat! - hangoztatta a célt.


Az MSZP nem támogatja az előterjesztést


Mesterházy Attila (MSZP) szerint egy-két pont vonatkozhat a járványügyi helyzetből fakadó kérdésekre, de a módosított 14 törvény közül számosat semmiféle sietség okán nem éri meg idehozni.

Megjegyezte: a plakáttörvény módosítását kivették a módosításból, azzal az indokkal, hogy arról nem tudtak egyeztetni a szektor szereplőivel. Azt mondta: ez igaz a színművészeti egyetemmel kapcsolatos változtatásra is.

Bírálta a privatizációt is, amellyel szerinte "rabolják a közvagyont".

Miért kell elvenni a nagy rendezvények ügyét a sportért felelős államtitkárságtól? - kérdezte. Szerinte azért, mert "sok pénzről van szó".

Mi indokolja, hogy a kisajátítást már folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni lehessen? Melyek azok az ingatlanok, amelyek már érintettek a törvény által? - sorolta kérdéseit.

A vagyonkezelő alapítványok helyzete szerinte átláthatatlanabb lesz, és azt mondta: már csak ezért sem tudja támogatni az MSZP az előterjesztést.

Elképesztő mértékűnek ítélte a Mathias Corvinus Collegiumnak adott támogatást. Azt mondta: ha minden magyar egyetem ennyit kapna, nem lenne gond, de hogy csak egy "haveri intézmény" kap ennyit, az elfogadhatatlan.



DK: elfogadhatatlan és káros a javaslat


Arató Gergely (DK) szerint a javaslat semmilyen támogatásra nem méltó, mert az szerinte kimeríti a visszaélésszerű jogalkotás fogalmát, részleteiben pedig káros.

Kifogásolta, hogy a Ház előtt lévő törvényeket módosít most ismét a javaslat, vagyis szerinte a kormánynak vagy "fogalma sincs, mit csinál", vagy inkább el akar rejteni bizonyos változtatásokat.

Törvényalkotási unikumnak nevezte, hogy a törvényben a jelenleg hatályos törvényszöveget nyújtották be, amit később egy módosítással korrigáltak.

Képmutatónak és károsnak ítélt egy-egy javaslatot, például a plakáttörvény módosítását. Úgy ítélte meg: a kérdést mindig úgy szabályozzák, ahogy az a kormányoldalnak kedvező. Szerinte most kis szívességet tesznek a hirdetőknek, ezért majd sok plakáthelyet remél a kormányoldal.

Azt is sérelmezte, hogy egy kormányrendelet is lehetőséget biztosíthat majd kisajátításra.

Kijelentette azt is: a nagy sportrendezvények által "megint ki lehet lapátolni egy csomó közpénzt az ablakon, most ehhez teremtenek törvényi hátteret".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!