OGY - Krónika 5. rész (interpellációk)

Belföld, 2022.07.18

A közmunkáról, egy kedvezményes közösségi közlekedési bérlet bevezetéséről, a jövő évi költségvetéshez beadott ellenzéki módosító javaslatokról, az enegia-veszélyhelyeztről és a katásokról is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az interpellációk között.



Párbeszéd: mi a kormány terve a közmunkával?


Berki Sándor (Párbeszéd) közölte, sajtóhírek szerint drasztikusan csökkenhet a közmunkaprogramban foglalkoztatottak száma a kistelepüléseken. Hangsúlyozta, vannak ma Magyarországon olyan vidékek, ahol a közmunka a túlélés egyetlen lehetősége. Nincs olyan segély, amely segítené a családokat a túlélésben és ha a közmunkát is elveszik tőlük, mi marad nekik? - kérdezte.

A kormánynak mi a rövid- és hosszútávú célja a közmunkaprogrammal? - tudakolta.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette, forrás- vagy státuszhiány miatt egyetlen álláskereső sem eshet el a közfoglalkoztatás lehetőségétől, ez így volt a múltban, így van most is, így lesz a jövőben is. A kormány minden forrást biztosítani fog ehhez - tette hozzá.

Örömét fejezte ki, hogy a képviselő pozitívan nyilatkozott a közfoglalkoztatásról, mert ellenzéki társai az elmúlt 10-12 évben nem támogatták azt.

Ismertetése szerint 2018-ban 135 ezren, 2021-ben 88 ezren dolgoztak, napjainkban 74 ezren dolgoznak a közfoglalkoztatás keretében.

A választ nem fogadta el az ellenzéki képviselő.


LMP: a kormány vezessen be klímabérletet!



Bakos Bernadett (LMP) azt kérdezte: meddig akarja még a kormány megvezetni az embereket, mikor ismeri be végre, hogy az olcsó benzin ideje lejárt és az energiaválság hosszabb távon is velünk marad? Szerinte jelenleg a benzinárstoppal a kormány a luxusterepjárók megtankolását támogatja a zöld közlekedési módok helyett. Az LMP nevében azt javasolta, hogy három hónapos átmeneti időszakra vezessenek be "klímabérletet", amely minden közösségi közlekedési szolgáltatásra érvényes lenne 5000 forintos havi áron.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: a magyar kormány számára kiemelten fontos a közösségi közlekedés támogatása. Hangsúlyozta: nem a jelenlegi, hanem a 2010 előtti kormány volt, az, amely megvezette az embereket.

Arra kérte a képviselőt, hogy ne támadja az üzemanyagárstopot, mert az óriási segítség a családoknak. Szerinte ha ezt nem vezette volna be a kormány, akkor az ellenzék most éppen az elszálló árak miatt támadná a kabinetet.

A képviselő nem fogadta el a választ.



Fidesz: a baloldali módosítók több ezer milliárddal terhelnék a jövő évi büdzsét



Szeberényi Gyula (Fidesz) arról beszélt: több ezer milliárd forinttal terhelné meg a 2023-as költségvetést a baloldal által benyújtott költségvetési módosítók elfogadása. Szerinte a baloldal ismét megemelné a társasági adót, bevezetné a többkulcsos adózást, és megint ellehetetlenítené a középosztályt, ahogy 2010 előtt is tette. Szerinte a baloldal 12 év után sem tanul a hibáiból, nem értette meg, hogy a magyar emberek nem kérnek az adóemelések politikájából.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára felelőtlennek, következetlennek és elfogadhatatlannak nevezte a baloldal módosító javaslatait, mert szerinte azok 3240 milliárddal, 8,5 százalékra növelnék a költségvetés hiányát. Hangsúlyozta: a javaslatok adóemeléseket tartalmaznak, a társasági adó emelésével 2360 milliárd plusz terhet tennének a vállalkozások nyakára, míg a karbonadó 200 milliárd forintos terhet jelentene.

A képviselő elfogadta a választ.



KDNP: Magyarországon is csökkentik majd a középületek fűtését, mint Németországban?



Aradszki András (KDNP) aggasztónak nevezte, hogy Európa nyugati felében, például Németországban arra készülnek, hogy alacsonyabbra veszik télen a középületek fűtését, korlátozzák a meleg víz hozzáférését, de javasolják a közlekedési lámpák éjjeli kikapcsolását, a meleg víz elzárását a múzeumokban és sportközpontokban, a légkondicionálók hűtésfokának maximalizálását, valamint a történelmi épületek megvilágításának szüneteltetését is.

Azt kérdezte, Magyarországon kell-e hasonló intézkedésekre számítani a következő télen?

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár leszögezte: jelen pillanatban Magyarország energiaellátottsága biztosított, "van és lesz gázunk" és a kőolajellátás is biztosított. Jelezte: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az említett német intézkedésekre Magyarországion ne kerüljön sor.

Elmondta: a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és rendkívüli intézkedéseket vezet be ezzel biztosítva, hogy az országnak legyen elég energiája télen is és a rezsicsökkentés továbbra is fenntartható legyen.

A képviselő a választ elfogadta.


DK: megmenti-e a katásokat a kormány ?


Gréczy Zsolt (DK) szerint a magyar emberek egyre inkább nyögik az Orbán-kormány által rájuk pakolt terheket. Ma családok százezrei nem tudják, hogyan fognak adózni, tanárral, egészségügyi dolgozók tömegeivel közölték, hogy nem lesz béremelés, a nyugdíjasoknak pedig alamizsnát dobnak - sorolta.

Azt kérdezte: mikor kezdi meg a kormány legalább a katás vállalkozások ügyében az érdemi egyeztetést?

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: a DK nem támogatta a kata bevezetését, amely az eredeti cél szerint a közvetlenül a lakosságnak szolgáltatókra vagy terméket értékesítőkre vonatkozott. Felidézte: akkor a minimálbér nem érte el a százezer forintot, most a minimálbér már 200 ezer forint, de a katázóknak ugyanúgy havi 50 ezer forint közterhet kell megfizetni - mondta.

A képviselő nem fogadta el a választ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!